duminică, 19 decembrie 2010

Chrome OS - sfarsitul suprematiei Microsoft

Recunosc in primul rand ca in urma cu cativa ani nici eu nu credeam posibil acest lucru. Si probabil exista multi sceptici si printre voi care vor spune ca fabulez si delirez. Daca e sa ma iau dupa statisticile actuale, nici mie nu imi vine sa cred ce o sa se intample.

Cine poate da atat de puternic in Microsoft ca acesta sa se clatine si sa cada? Microsoft avea pana in prezent pe piata pe care o domina, cea a sistemelor de operare desktop, cel putin in Romania o cota de piata cuprinsa intre 97 si 98 %. Cele doua procente ramase sunt impartite in mod egal intre utilizatorii de Mac-uri (sisteme care ruleaza Mac OS) si impatimitii de Linux. Peste ocean, datorita numarului mai mare de Mac-uri vandute, procentul de utilizatori care ruleaza Windows nu e chiar asa covarsitor dar si acolo e dominant. Procentul de Linux-isti e cam acelasi ca la noi.

Si atunci de unde vine pericolul? Evident singurul sistem de operare suficient de matur si stabil pentru a se bate cu gigantul Windows e Linux. In ultimii 15 ani multi au vazut in Linux principala amenintare la adresa Microsoft. Inclusiv cei de la Microsoft care au incercat dea lungul timpului diferite sicane. Acest lucru si datorita faptului ca Linux-ul in particular si miscarea open source in general sunt principalii oponenti care se bat de la egal la egal cu Microsoft in ceea ce priveste piata sistemele de operare server.

Poate acest sistem de operare open source sa rastoarne raportul de forte de pe piata desktopurilor in prezent? Singur nu. Dar cand un gigant precum Google pune umarul, sansele de succes cresc. Daca nu stiti deja, Google se pregateste de lansarea propiului sistem de operare numit Chrome OS. Evident Google nu avea cand si cum sa rescrie un sistem de operare de la zero care sa se bata cu Windows, Chrome OS fiind de fapt un Linux deghizat. Data fiind popularitatea pe care o are pe piata telefoanelor mobile Android, sistemul de operare de la Google care se bucura deja de succes mai mare decat Windows Mobile, succesul pe piata desktop a viitorului Chrome OS e usor de anticipat. Fiind open source, acest sistem de operare va fi public disponibil, chiar daca nu in forma binara, sursele sale vor fi public disponibile si probabil se vor gasi destui care sa ofere distributii binare pe platforme Intel compatibile, pana la urma toti dintre noi avand de castigat. Dupa producatorii hardware care vor livra calculatoare cu Chrome OS preinstalat, in momentul in care acestea vor avea o cota seminificativa din piata, vor urma producatorii de software si jocuri... Bulgarele de zapada va creste... Vom scapa probabil de monopolul Microsoft. Sper insa sa nu ne lovim de altul, dar poate ne si confruntam deja cu el.

2 comentarii:

  1. Nu sunt de acord cu tine.
    Chrome OS este gandit ca un sistem de operare "cloud based" care va rula toate aplicatiile online si va fi dependent de internet.
    Va fi un sistem de operare bun mai ales pentru netbook-uri sau sistemele ultraportabile unde nu este nevoie de o mare putere de procesare si de rularea aplicatiilor local.
    Cu servicii precum onlive in dezvoltare ultra-rapida, gaming-ul incepe sa se mute inspre cloud iar asta deja va fi independent de sistemul de operare, ba chiar si de arhitectura sistemului.
    Da, chrome OS va reprezenta un "major milestone" si poti vedea o particica mica din ceea ce se poate face in browser-ul chrome, neoptimizat pentru asta accesand webstore https://chrome.google.com/webstore.
    Eu am ramas stupefiat de multitudinea de plugin-uri si aplicatii disponibile pentru chrome. Am gasit inclusiv un "mini photoshop" care m-a dat pe spate. In 5 ani potentialul este enorm.
    Pana la urma, ramane de vazut, sincer. Cert este ca web apps sunt viitorul, ramane de vazut doar cat de rapid se va produce tranzitia si cum va reactiona Microsoft.
    Ar mai fi multe de zis, dar o sa ma limitez doar la asta, deja e mult pentru un comment :).

    RăspundețiȘtergere
  2. Chrome-ul, fie el browser sau sistem de operare, incepe sa muste tot mai mult. Google va miza in paralel si pe Android care incepe pe langa mobile sa se extinda si pe tableturi si poate in curand si pe desktopuri... O corectura mica la ce ai spus tu, Chrome-ul (ma refer la browser) nu suporta plugin-uri in sensul suportat de celelalte browsere. Asta tocmai pentru a mentine browserul robust si rapid (si evident pentru a elimina multitudinea de toolbaruri si rahaturi inutile dezvoltate pentru celelalte browsere).

    RăspundețiȘtergere