joi, 15 martie 2012

Cel mai bun media player

Playere-le media HD au devenit din ce in ce mai comune, multi dintre noi optand pentru astfel de device-uri pentru a viziona filme in format HD, in special MKV, pe televizor.

Trebuie spus in primul rand ca multe televizoare de ultima generatie, in special cele de la Samsung dar nu numai, au integrat un astfel de player care permite conectarea stick-urilor USB sau chiar a hardisk-urilor de capacitate mai mare. Astfel de playere integrate isi fac uneori treaba de minune dar exista situatii in care suntem limitatii de anumite functionalitati si ne dorim un media player care sa ne satisfaca asteptarile pe deplin, atat in ceea ce priveste ergonomia, dotarile, facilitatile si usurinta in utilizare cat si in ceea ce priveste formatele video si audio suportate.

Cred ca e de prisos sa spus ca, pentru a ne bucura cu adevarat de formatele video HD, trebuie sa dispunem de un televizor cel putin HD Ready (720p) daca nu Full HD (1080p) dodat cel putin cu o intrare HDMI.

De ce am opta pentru un astfel de media player extern?
  • In primul rand daca televizorul LCD, LED sau plasam este de generatie un pic mai veche e posibil sa nu aiba integrat nici un fel de media player caz in care un player extern e singura optiune viabila.
  • Player-ul integrat e posibil sa nu suporte o serie de formate video sau audio, limitare desul de frecvent intalnita tinand cont ca pentru a reduce costurile unii producatori nu implementeaza codecuri patentate (spre exemplu unele LG-uri nu suporta audio DTS). Tot la acest punct as adauga si diferitele formate de subitrari cu care playerele integrate din televizoare nu se impaca.
  • Ne dorim un player inteligent care pe langa functia de player sa indeplineasca si alte functii precum: client de torrent, storage & file server, suportul unui hardisk intern, You Tube player si acces la alte servicii multimedia din Internet.
  • Unele playere din gama high end sunt adevarate sisteme multimedia, pe langa rolul de HD media player, functionand in acelasi timp ca: Bluray player, amplificator (amplituner) digital, FM radio player, decodoare DTS & Dolby suportand in acelasi timp sistem de boxe 5.1 sau chiar 7.1.
  • Unii producatori sunt mai activi in ceea ce primeste actualizarile de firmware. Din acest punct de vedere e de dorit un astfel de player care sa ne surprinda cu noi functionalitati la fiecare update de firmware, iar un player dezvoltat pe o platforma hardware cu potential e de dorit.
Din acest punct de vedere, majoritatea player-elor cu firmware actualizat frecvent sunt bazate pe Linux, dar acest lucru nu este neaparat o regula. Cum insa incercam in postul de fata sa raspunde la intrebarea "Care e cel mai bun media player?" sa trecem in revista, in functie de pret, cam ce gasim demn de luat in considerare in acest domeniu pe piata romaneasca. Cum cel mai bun lucru e dat evident de raportul calitate pret, ma voi opri asupra a trei HD media player-e pe care eu le consider cele mai bune in segmentul lor de pret.

Cel mai bun HD media playerIn gama low cost printre cele mai bune rapoarte calitate / pret il are Egreat EG-R6B iar in Romania il gasiti la un pret de aproximativ 270 de lei aici. Desi la acest pret are cateva minusuri, recunosc ca mi-am cumparat unul fiind influentat atat de pret cat si de review-urile sale pozitive dar si de suportul destul de bun pe care il ofera importatorul oficial in Romania. Ce-l trage in jos e in primul rand telecomanda (lucru pe care l-am rezolvat cu ajutorul magicei mele telecomenzi universale despre  care v-am povestit aici) si faptul ca nu poate fi conectat la Internet, nici macar wireless (desi exista unele zvonuri pe site-ul importatorului in Romania ca o viitoare versiunea de firmware ar putea suporta aceasta functie). Cum nu tineam neaparat sa ma dau pe net din telecomanda si nici sa fac streaming la filme prin retea lipsa accesului la Internet nu m-a deranjat. Punctele sale forte sunt pretul, faptul ca a deschis orice fisier pe care l-am testat si nu in ultimul rand, e silentios fiind bazat pe un chipset relativ nou al celor de la Realtek.

Cel mai bun media playerIn gama de mijloc demn de luat in seama e Western Digital TV Live HD Hub. Acesta impresioneaza in primul rand prin hardiskul integrat de 1 terabyte dar si prin placa de retea gigabit din dotare. Nu in ultimul rand demn de luat in seama e si faptul ca vine de la un producator renumit dar si design-ul destul de elegant al acestuia.

Cel mai bun MKV playerDune HD MAX e probabil cel mai complet HD media player. Probabil ar fi mai usor sa enumeram cei lipseste decat sa-i enumeram cele mai importante specificatii. Incerc cu greu sa-i gasesc neajunsuri si proabil singurul care il gasesc e pretul de 1800 de lei. Dar poate nici pretul nu e mic tinand cont cate stie si poate. Cateva dintre specificatiile sale care il fac atractiv ar fi: unitate blu-ray incorporata, decodarea DTS HD si iesire analogica 7.1, client de torrent si browser integrat dar si posibilitatea de a ii adauga un HDD internet de 3.5 inci SATA. Recunosc pare tentat mai ales datorita unitatii blu-ray incorporate dar si datorita iesirilor audio 7.1.

Evident exista pe piata si alte modele. Demne de mentionat ar mai fi cele de la Philips sau Asus, dar si cateva de la producatorul autohton E-Boda. Daca credeti ca vreun anumit model menita pomenit, astept cu interes parerile voastre.

V-a placut postul? Fiti sociabili si dati mai departe pe reteaua de socializare preferata.

7 comentarii:

  1. Salut
    Ai putea cumva sa imi recomanzi un media player care suporta streaming de la un pc?
    Mersi anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. TVIX 6600A/N ARE UN SOFT SI IL FOLOSESC DE CEVA VREME,TREBUIE DOAR SA IL INSTALEZI SI SA FACI CONEXIUNEA WIRELES SI UN FOLDER SPECIAL PT TVIX CU CE VREI SA VEZI

      Ștergere
  2. Testat de mine, acesta. Suporta atat streaming online de pe Youtube cat si accesarea fisierelor de pe partitii share-uite de pe alte calculatoare cu Windows din casa. N-am intalnit nici o problema de streaming nici chiar peste wireless la MKV-uri full HD (1080p). In plus, pretul e destul de ok.

    RăspundețiȘtergere
  3. salut
    ce zici de r300pro de la egreat
    a intrat pe masa de probe?

    RăspundețiȘtergere
  4. Mie mi se pare totusi r300pro cam scump. In afara ca se lauda cu 3D si cu USB 3.0 nu prea aduce nimic in plus fata de alte media playere mult mai ieftine. Are intr-adevar specificatii hardware superioare, dar... atat. Face ce fac si alte media playere la un pret mult mai mic. Si nu iese in evidenta nici prin design.

    RăspundețiȘtergere
  5. Dar noul Egreat EG-R150 Pro ? Arata bine din multe puncete de vedere . Ce ziceti ?

    RăspundețiȘtergere
  6. Am avut Egreat EG-R150 Pro si intradevar reda orice format audio s-au video dar eu am avut probleme cu wireless-ul era instabil rau de tot. In rest ok are si multe posibilitati de conectare.

    RăspundețiȘtergere