marți, 10 ianuarie 2012

Cel mai bun router wireless


Care e cel mai bun router wireless? D-Link DIR 300 Iarasi una dintre intrebarile des intalnite pe forumuri. De ce m-am hotarat sa scriu postul de fata? Pentru ca am vazut atatea raspunsuri stupide date atat pe forumuri cat si de "mari specialisti" pe diverse bloguri de m-am crucit.

Ca sa nu o lungesc prea mult, va dau mai intai raspunsurile si apoi analizam motivele:

1. D-Link DIR-300 (in special datorita pretului)

2. Linkys WRT54GL (best wireless router ever)

Ati intrebat de un router si eu v-am spus doua. Acum haideti sa va spun si motivele. Sa vedem de ce ar trebui sa tinem cont cand dorim sa achizitionam un router wireless.

1. Pretul. Din pacate un factor luat de multi in considerare, multi cumpara ce e mai ieftin si regreata mai tarziu. Din start va spun sa fugiti de router-ele la promotie si super preturi aflate la intrarea in supermarketuri. Nu va indemn sa nu cumparati de aici ci sa nu cumparati in necunostinta de cauza cel mai ieftin lucru.

2. Tehnologia wireless. Ne multumeste un router 802.11g din generatia putin mai veche care atinge maxim 54 de Mbits (vorba vine, in realitate viteza e mult mai mica) sau ne dorim un router din generatia noua 802.11n capabil de viteze (teoretice) de pana la 150 Mbits si arie de acoperire aproximativ dubla? Linksys WRT54GL

3. Tehnologia de conectare la Internet. Unii veti avea nevoi speciale cum ar fi un router ADSL sau un router 3G. Probabil majoritatea aveti nevoie de un router wireless obisnuit cu un port RJ45 de WAN si 4 de LAN.

4. Eventualele dotari suplimentare cum ar fi porturi USB. Pana de ceva vreme consideram routerele cu port USB un moft. Si inca cred ca sunt pentru multi care le achizitioneaza in necunostinta de cauza si nu folosesc aceste facilitati niciodata. Dar uneori e chiar util cand vrei sa listezi de pe latop, imprimanta e conectata la desktop si nu mai vrei sa-l pornesti si pe acesta din urma.

5. Marca. Exista ca peste tot marci mai bune si mai putin bune, marci mai cunoscute si mai putin cunoscute. In ordinea preferintelor mele Linksys si D-Link. De ce? Pentru ca Linksys e o divizie a Cisco, firma care duce in
spate (la propriu) toata reteaua Internet. D-Link pentru ca incearca sa tine pasul si pentru punctul 7 de mai jos.

6. Design-ul. No comment. Poate ce e pe gustul meu nu e pe gustul vostru si invers.

7. Memoria interna a router-ului, dimensiunea memoriei flash si procesorul acestuia. Suporta firmware alternativ sau nu?

Am lasat ce e mai important la sfarsit. Din pacate nu veti gasi pe nici un ambalaj nici una dintre aceste caracteristici. Daca toate cele de mai sus le puteti afla de pe ambalajul routerului aici e mai greu. Sfatul meu e sa va notati ce v-a suras ca pret, marca, design si apoi sa cautati un pic pe Internet ce e cu routerul respectiv. Multe routere ieftine au numai 8 Megabytes de RAM. Astfel de routere nu fac fata unui numar mare de conexiuni daca sunteti un impatimit al torrentelor (conexiuni pe care trebuie sa le pastreze in tabela NAT si care pot ajunge pana ca cateva mii). Efect: blocaj, resetare, viteza mica, deconectare frecventa. Routerele cu cel putin 4 Megabytes de memorie Flash suporta firmware-uri alternative, cel mai popular (si bun) e DD-WRT. Sfat final: verificati daca router-ul pe care doriti sa-l cumparati suporta DD-WRT (aici: http://www.dd-wrt.com/site/support/router-database). Daca da si va e in buget, go for it. Merita si daca nu veti schimba firmware-ul niciodata. Aveti insa garantia unor specificatii hardware mai ridicate.

V-a placut postul? Fiti sociabili si dati mai departe pe reteaua de socializare preferata.

39 de comentarii:

  1. Am accesat http://www.dd-wrt.com/site/support/router-database pentru acest Router wireless D-Link DIR-635.Nu am inteles daca merita sa-l cumpar sau nu,dupa descrierea acestora.Multumesc.Anatoli

    RăspundețiȘtergere
  2. La DIR-635 scrie in pagina de la DD-WRT la suported ca "not possible", insa pe de alte parte e un router deosebit. D-Link in general ca firma e ok, insa la cat costa si la cat esti dispus sa dai pe el cred ca exista si alte solutii demne de luat in seama, spre exemplu acest Linksys care suporta si DD-WRT si care are niste specificatii hardware peste medie: 32 Mb RAM si 8 Mb Flash (gandeste-te ca majoritatea au 16 Mb RAM si 4 Mb Flash).

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut,
    Sper sa ma poti ajuta cu un sfat. Am un Dlink DI-524 de peste un an jumate in care nu mi-a facut problema, dar de vo 2 luni tot pierde semnalul si ma deconecteaza de pe net. Retea este, net nu-i. De mai multe ori. Am resetat, reconfigurat etc. de mai multe ori, cand mergea cand mai putin. Am facut Firmaware update de la 2.04 la 2.07 - same sh...

    Acum ma gandesc sa-mi iau un alt router, mai scump, mai bun (sper).
    Ai vre-un sfat inainte sa arunc cu banii? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunt ce imai buni cei de la dlink :-j
      reclama este de ei
      de zyxel nu a auzit nimeni? îi bate la fund pe linksys
      asta comparând între două aparate, adică fapt real
      eu am linksys iar fratele meu are zyxel.
      Sunt cu 10 ani in urma lui

      Ștergere
  4. M-am referit la <a href="http://www.emag.ro/routere_wireless/router-linksys-wireless-n-broadband-wrt160nl--pWRT160NL/>acesta</a>
    ciotuv gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  5. Personal nu l-am testat, am citit acum pe forumul DD-WRT de el. Pare un model deosebit cu specificatii peste medie. Faptul ca suporta DD-WRT il recomanda. Daca e ok ca pret si e in bugetul tau go for it.

    RăspundețiȘtergere
  6. salut
    am si eu un linksys wrt54gl prezentat mai sus de tine cu firmware Tomato 1.28,intrebarea mea este, ar fi mai bun DD-WRT pentru el?

    RăspundețiȘtergere
  7. Atat Tomato cat si DD-WRT au plecat de la firmware-ul original bazat pe Linux, cei de la Linksys (Cisco) fiind nevoiti (sau fortati) sa publice codul sursa al acestuia datorita licentei GPL. Personal prefer DD-WRT din doua motive:

    1. Comunitatea utilizatorilor e mult mai mare. Acest lucru se traduce in bug reporturi mai multe, testare mai buna si in final buguri mai putine si firmware mai stabil.
    2. Custom build-urile (versiuni individuale de DD-WRT) pentru routere cu alte chipseturi diferite de Broadcom (cum ar fi Atheros), versiunile micro si mini pentru routere cu memorie Flash si RAM putina.

    Pe mine m-a ajutat mult pentru ca unde a fost posibil (firma cu multe puncte de lucru) am migrat la DD-WRT chiar daca tipul routerelor era diferit si am o interfata uniforma de administrare. Ce nu-mi place la DD-WRT e ca firmware-ul e plin de unele chestii de care s-ar putea lipsi cum ar fi Sputnik Hotspot, My Ad Network, chestii comerciale in general care au fost introduse in firmware doar pentru bani (proiectul trebuie finantat cumva si developeri de la DD-WRT trebuie sa traiasca si ei).

    RăspundețiȘtergere
  8. salut! sunt interesat de un rooter wireless foarte stabil(nu pierde conexiunea cu netul, grad sporit de siguranta si protectie impotriva "baietilor buni", 2 benzi de frecventa de lucru, etc), la care sa pot atasa un hdd de 3T, sau un rooter cu hdd inclus (exact ca si Time Capsule ). Te rog frumos sa-mi dai un sfat ( nu conteaza pretul)

    RăspundețiȘtergere
  9. scuze, am uitat sa adaug si faptul ca sunt in cautarea unui rooter cu acces prin VPN (acces de la distanta al lui)

    RăspundețiȘtergere
  10. Recent am luat pentru un client un Linksys E4200. Clientul nu avea doleante asa de stricte ca a tale, dar de obicei, pe bani lui, cand nu suntem limitati de pret, ne orientam spre ceva cat mai stabil pentru a nu avea mari probleme de suport dupa (ca firma ce ofera solutii integrate de networking). Pot sa spun ca e o bijuterie, porturi gigabit, viteza mare, design placut, USB, IPv6 si suporta si VPN - practic asta il interesa pe client, calatoreste mult si dorea sa aiba acces de oriunde la reteaua interna. Cu hardisk mare nu l-am testat, in general pentru capacitati mari recomandam clientilor NAS-uri, noi de obicei mergem pe acesta, sunt mai putin problematice ca HDD-urile pe USB, le poti conecta gigabit direct la router, si in plus ai si liberate de configurare cu ce bagi in ele. Despre Linksys E4200, daca e stabil sau nu, mai pot sa-ti spun ca de aproximativ 7 luni de cand l-am instalat la client, acesta nu a ridicat nici un ticket de suport.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce parere aveti despre Asus? ca firma nu neaparat un model anume

    RăspundețiȘtergere
  12. Routere de la Asus nu mi-au trecut prin mana din pacate. Ca firma am fost destul de multumit de tot ce am folosit de la ei (laptopuri, placi de baza, placi video, unitati optice). Iar la tablete, cu Asus Transformer au facut o treaba extraordinara, jos palaria.

    RăspundețiȘtergere
  13. D LINK DIR 615 ESTE BUN ? O PARERE VA ROG

    RăspundețiȘtergere
  14. am uitat sa mentionez am internet de la RDS

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E bun. Pret rezonabil, 300 Mbs, suporta dd-wrt (cam toate versiunile hardware). Mi se pare best buy in momentul de fata.

      Ștergere
  15. daca ar fi sa aleg intre un D LINK DIR 615 si un LINKSYS WRT54GL pe care il recomandati,ma intereseaza in mod special sa am semnal la distanta mai mare circa 150m sa treaca printr-o placa beton de la etajul 3.Eventul dati-mi alte routere care ar putea face treaba asta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dintre cele doua, DLink DIR 615. Suporta 802.11n, teoretic 300Mbps, procesor mai nou si se poate instala pe el DD-WRT. Distanta e cam mare pentru orice router wireless. Ca sa va faceti o idee, pentru un etaj de firma cu lungime de aproximativ 50 de metrii si 20 de birouri si pe stanga si pe dreapta, pereti de sustinere multi, pentru o acoperire perfecta am folosit 10 AP-uri wireless.
      Solutii pentru o distanta ca in cazul de fata:
      1) Router cu antena detasabila si inlocuirea antenei omnidirectionale cu antena directionala orientata spre locatia aflata la distanta (eventual doua astfel de antene in ambele locatii).
      2) Router care sa suporte DD-WRT si marita un pic puterea de transmisie.

      Un router cu antena detasabila care sa suporte DD-WRT ar fi ASUS RT-N10U care in plus se lauda si cu ceva "Range Extender", iar antena directionala gasiti aici.

      Ștergere
  16. doresc sa cumpar un router hd bun ,aveti recomandari .multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca viteza si raport calitate/pret, cel mai mult m-a impresionat acesta. Si pretul e oarecum acceptabil.

      Ștergere
  17. un router linksys mai bun de cat wrt54gl pana in 350 care ar fi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa cum am recomandat si mai sus: acesta. Se incadreaza in pret, e gigabit, viteza pana in 450 Mbps, port USB.

      Ștergere
  18. Salutare si La Multi Ani, doresc o parere despre un router linksys ea 6500 pentru hd streaming si wi fi .Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  19. 6500-ule recunosc din pacate ca nu mi-a ajuns in mana, dar am testat si am ramas incant de fratele sau mai mic EA4500. A facut fata cu brio la redare HD, 3D prin DLNA desi viteza in specificatii este inferioara lui EA6500. Daca bugetul nu este o problema, eu zic sa nu ezitati in privinta lui.

    RăspundețiȘtergere
  20. Salut!
    Sunt interesat de un router wifi cu acoperire cat mai mare,( e o casa relativ mare,insa pe suprafata si nu ca si constructie pe inaltime,cu minim un port UBS,open source,sa fie"simpatic"sa aiba filtrare pentru MAC,IP6v,dual band si sa nu coste o caruta de bani.
    As fi interesat care ar fi mai recomandat,ca si brand,sa fie un router complex folosibil in reteaua RCS-RDS,Fiberlink2.
    Ce ai alege intre: ASUS,LINKSYS,BUFFALO,NETGEAR si TP-LINK?
    Care din acestea merita investitia din toate punctele de vedere?Care are cel mai stabil soft original?
    Astept un raspuns din partea ta.
    iti multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici una din marcile de mai sus. As merge pe D-Link DIR-825, pret imbatabil, memoria multa, dual band, usb, suporta DD-WRT, poate la acoperire sta un pic mai prost dar as merge pe combinatia cu antene achizitionate separat, omnidirectionale de 8db.

      Ștergere
    2. buna am si eu o intrebare scoala e la 1km distanta de mine si are wireless si te poti connecta la ei gratis de pe telefon as vrea si eu sa stiu daca exista un router pt asa ceva si inca ceva copaci infuenteaza semnalui wifi?Multumesc anticipat:D

      Ștergere
    3. Distanta e cam mare si doar cu routerul nu reusiti. Aveti nevoie de o antena directionala indreptata spre scoala, spre exemplu aceasta, la 14 dBi ar trebui sa fie suficient. Antena se leaga in locul uneia dintre antenele routerului. Atentie, practic routerul pe partea wireless se va conecta el mai departe la reteua wireless a scolii (adica la Internet) si pe porturile UTP (cablu) va da net la calculatoarele de acasa (acest mod de lucru se cheama AP client). Un router cu antene detasabile, care suporta AP client si in plus si DD-WRT pentru a face aceste configurari mai usoare este D-Link Dir 615. Per total nici nu iesiti scump, si va alegeti si cu net gratis. Si da, copacii pot influenta semnalul wifi. Sper sa reusiti.

      Ștergere
  21. ok multumes mult pt raspuns.eu stau undeva mai sus de scoala cum ar venit undeva mai in deal de scoala si sunt copacii dar vizibilitatea este destul de buna.mam gandit sa cumpar antena de 14dbi si sa o urc cat mai sus cum ar fi in locul unei veki antente de teliviziune cam la 5-10 metri deasupra casei deci o sa fie un pic mai sus de copacii ce ziceti o sa conteze?
    si inca ceva langa mine la 50 metri un vecin are dolce tv+telefon+internet se poate capta si de acolo semnal? Nu prea ma pricep la wirless asa ca ma documentez si eu cum pot!

    RăspundețiȘtergere
  22. cred ca este vorba de un Router Wi-Fi Clicknet SmartBox la veciunu ma refer si sunt mai multe persoane care au acelasi router!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Puteti ridica antena un pic, aveti nevoie de un cablu de extensie ca acesta. Nu e indicat sa folositi doua sau mai multe cabluri de extensie legate. Daca acasa aveti desktop nu laptop, puteti folosi in locul routerului care sa functioneze in mod AP Client (cel de care vorbeam anterior) o placa de retea wireless cu antena detasabila. Scenariu e si mai simplu in acest caz. Conectivitate de la vecin puteti obtine usor tot cu antena directionala, aici ajunge cea de 9 dBi si evident pe baza parolei lui... daca e dispus.

      Ștergere
  23. buna sunt si eu un pic confuz ma puteti ajuta treaba sta cam asa
    1-am un prieten ce locuieste la 200-250 metri de mine
    are Wi-Fi Clicknet SmartBox HG655b
    2-vrea sa cumpar placa alfa awus036h cu antena detasabila
    3-ce sanse sunt sa reusesc sa ma conectez la routerul lui
    4-sunt vre-o 2-3 copacii in cale
    5-sunt necesare setari noi la routerul prietenului meu?
    6-sunt la bunici vreo 4 luni si am un dextop la mine nu are rost sa ma rog de bunici sami traga net pt 4 luni
    7-am fost si am facut testul de viteza la prietenu meu si ai merge cu 5.5mbs download si up 0.90mbs daca reusesc sa ma conectez la el cam cu cat o sami mearga mie internetul
    8-mai mult ma intereseaza pt jocuri gen mmorpg
    9-daca mai trebuie ceva in plus va rog sami spuneti si daca merge credeti car mai trebui un cablu de extensie?
    10-mie frica ca o sa dau bani degeaba cel mai mult
    va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  24. Alfa awus036h are avantajul ca e pe USB si se muta usor de la un calculator la altul, nu trebuie deschis calculatorul pentru montaj. Sincer eu as merge pe o placa de retea wireless PCI sau PCI-E (in functie de ce aveti disponibil pe placa de baza) + antena externa directiunala de 9 dBI de la Emag. Alfa awus036h n-am vazut decat pe Okazii, achitionate de la Emag le puteti returna daca nu functioneaza (atat placa wireless cat si antena) desi ma indoiesc sa nu mearga. Practic aveti garantia ca nu dati bani degeaba. La routerul prietenului nu trebuie facute setari suplimentare, iar viteza intre dumneavoastra si prieten va fi oricum mai mare cred decat viteza pe care o ofera Romtelecomul prin respectivul modem ADSL.

    RăspundețiȘtergere
  25. Salut! O intrebare oarecum off-topic: Sint navigator si uneori, cind ajung in unele porturi prind semnal de internet(pe laptop) de la diferite retele din port dar semnalul este de obicei prea slab ca sa ma pot conecta. Imi poti recomanda vre-un kit din asta, de voiaj, antena+modem+etc. , dar care sa nu ocupe mult spatiu in bagaj? Pretul conteaza mai putin. Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru laptop un adaptor wireless pe USB precum acesta cu antena detasabila, iar in locul antenei sale o antena directionala de 14 dBi, eventual cu un cablu prelungitor intre ele. Obligatoriu dezactivati placa wireless a laptopului (cea din fabricatie) pentru a nu creea confunzii/conflicte. Antena externa (dupa cum ii spune numele) e antena de exterior, scenariul ideal ar fi sa stea undeva pe punte si sa incercati sa o indreptati incet spre toate directiile pana observati cel mai bun semnal.

      Ștergere
  26. Am un router wireless asus rt-n10u si as vrea o antena detasabila....ce imi recomandati sa am un semnal destul de bun.

    RăspundețiȘtergere
  27. Am un router wireless asus rt-n10u, si am cumparat si o Antena Directionala Exterior TP-Link 2.4GHz, 14dBi si nu vad nici o schimbare de semnal, desi eu am nevoie de semnal cam la 10 metri....este vreo problema ca sunt 4 pereti despartitori, din caramida???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Antena directionala se intelege bine cu alta antena directionala. Dar daca e indreptata corect spre echipament, nu ar trebuie sa fie problema la distanta asta. In aer liber bate lejer cateva sute de metrii, chiar peste o mie, la interior chiar si cu 4 pereti de caramida nu ar trebui sa fie problema. In plus un perete de caramida nu absoarbe la fel de mult semnalul precum unul de sustinere cu fier beton in el.

      Ștergere