miercuri, 17 noiembrie 2010

Imprimanta cu cartuse ieftine

"Imprimanta cu cartuse ieftine", "Ce imprimanta sa cumpar" sau "Imprimanta cu consumabile ieftine" sunt cateva din desele interogari puse pe google. Incerc astazi in acest post sa raspund la aceste intrebari.

Imprimantele cat si multifunctionalele (imprimante + scanner) sau ieftinit mult in ultimii ani. Gasim imprimante la 100 de RON, insa costul de intretinere a acestora in ceea ce priveste cartusele pot fi mult mai mari ulterior. Costul unui schimb de cartuse depaseste uneori chiar costul imprimantei. Evident, pentru volumul de tiparire al unui utilizator casnic (home user) se recomanda o imprimanta cu jet de cerneala. Pentru volume mari si folosirea intr-un mediu office, o imprimanta cu laser este de preferat.

Fara sa incerc sa va bag pe gat un anumit model, va prezint mai jos experienta mea legata cu trei modele de imprimante, nu neaparat pe care le-am detinut eu, unele ale unor prieteni care m-au rugat ulterior achizitionarii imprimantelor sa le caut "cartuse ieftine".

Un prieten si-a luat un HP D1660, convins fiind de pretul acesteia, undeva la 130-140 de RON. S-a lasat usor convins si de vanzator, care i-a spus ca, cartusele pot fi reumplute, costul de reumplere fiind sub 10 RON. Perfect adevarat. Ce nu i-a spus si a constatat prietenul meu ulterior e ca chipul cartuselor se poate arde dupa doua, trei umpleri si ai nevoie din nou de cartuse noi... Costuri? Un cartus alb-negru plus unul color pentru aceasta imprimanta fac impreuna cat imprimanta.

O alta prietena si-a luat un Canon, Pixma IP1600. Iarasi a ascultat de vanzator care a insistat pe faptul ca imprimanta merge si cu cartuse compatibile, produse de terti si ca acestea pot fi reumplute. Urmarea? Aceeasi. Daca nu s-au ars cartusele, acestea fie s-au infundat fie au inceput sa curga. Cartusele compatibile nu sunt cu nimic mai ieftine decat cele originale, pot contine eventual un pic mai multa cerneala.

Ajung acum si la experienta pozitiva.Imprimanta cartuse ieftine Fara sa-i vreau sa ii laud, cei de la Epson au facut o treaba buna cu seriile BX, DX si SX a imprimantelor si multifunctionalelor produse de ei. In cazul meu, m-am orientat spre un multifunctional Epson SX 110. Costul? Undeva intre 180 si 200 de RON. Avantajul? Cartuse compatibile care costa 6 lei (da, ati citit bine, 6 lei) care nici nu merita reumplute. Se termina il arunc (pardon, il duc la un centru de colectare a deseurilor non menajere ca sa fiu si eu "green"). Si daca mai tin cont si de faptul ca se gasesc astfel de cartuse la cateva magazine online, nu pot decat sa ma bucur de alegerea facuta.

Nu am vrut ca postul de fata sa fie in favoarea unui anumit brand. Doar sa va relatez experienta mea legata de imprimante si cartuse cat mai ieftine. Atentie! Toti producatorii recomanda cartusele originale. Caz in care costurile de intretinere ar fi cam aceleasi.

V-a placut postul? Fiti sociabili si dati mai departe pe reteaua de socializare preferata.

17 comentarii:

  1. Am cautat cat costa un cartus pentru imprimanta SX 125 (din seria recomandata de tine) si am gasit: un cartus T1281 este 40 de lei. Deci de unde 6 lei?

    RăspundețiȘtergere
  2. Vorbeam de cartuse compatibile, nu originale, care prin prisma pretului scazut nici nu merita umplute. Vezi pe printpro.ro, mai exact aici.

    Pentru SX 110 e 6 lei, pentru modelul amintit de tine cartusul compatibil e 16. In plus originalul la 40 de lei are 5.9 ml, iar clona 18 ml.

    RăspundețiȘtergere
  3. salut! ai putea sa imi spui cam cate pagini scoti cu un cartus negru la SX 110? vreau sa achizitionez o astfel de imprimanta insa imi este teama ca acel cartus atat de ieftin sa imi scoata fix 100 de pag si p urma sa trebuiasca sa il schimb... iti multumesc anticipat pt raspuns!

    RăspundețiȘtergere
  4. Sincer n-am stat sa contorizez paginile, dar la volumul meu de listare, undeva intre 5 si 10 pagini pe saptamana, schimb cartusul negru undeva la 6 luni, iar cele colorate si mai rar. De un an jumate de cand am imprimanta am schimbat un cartus negru compatibil si pe cel original cu care a venit. Acum sunt la al doilea compatibil si inca ma mai tine. Undeva la 200 de pagini tine. In plus cartusul compatibil contine 15 ml, pe cand originalul 7.4 ml. Singurele dezavantaje pe care le-am observat: daca uit imprimanta pornita, se usuca capetele si trebuie sa dau un clean din softul imprimantei, operatie care cred ca, consuma ceva cerneala (asta cred ca e o problema cu toate). Daca o inchid dupa ce listez, "parcheaza" capetele cumva si nu ai probleme la urmatoarea listare. Alt dezavantaj ar fi ca softul imprimantei se prinde si da un warning daca se folosesc cartuse compatibile, se poate face disabled la o optiune in driver, dar atunci nu iti mai arata volumul din cartus (implicit vezi volumul inclusiv la clone). Din cand in cand listez si din Linux, unde nu mai am nici macar problema cu warning-ul referitor la faptul ca nu sunt cartuse originale.

    RăspundețiȘtergere
  5. ms frumos pt raspuns. Pana la urma am achizitionat un canon MP250 la care am gasit atat cartuse compatibile cat si reincarcarea celor existente cu 20 de lei amandoua (8 lei cel negru si 12 lei cel color) dar cred ca cel mai ieftin ar fi sa imi cumpar efectiv tusurile si sa reincarc singura :) sper sa tina cartusele si o sa mai postez peste ceva timp sa ii dau un feedback.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mersi de sfaturi. M-ai ajutat sa aleg cea mai buna imprimanta pentru nevoile mele!

    RăspundețiȘtergere
  7. buna asi vrea sa cumpar o imprimanta si nu stiu ce sa iau sa fie buna si cartusul eftin

    RăspundețiȘtergere
  8. si cum este multifunctionala imprimanta asta vreau sa cumpar dar sa fie si eftina si cartus eftin de schimbat daca aveti un raspuns ma gasiti la monica.hola13@yahoo.com multumesc

    RăspundețiȘtergere
  9. Dupa cum am spus si in cadrul postului, eu sunt foarte multumit de Epsonul meu, mai exact SX 110. Consumabile ieftine pentru ea le iau de pe printpro.ro. Imprimante asemanatoare din seria Epson SX gasiti aici.

    RăspundețiȘtergere
  10. Interesante sfaturile tale. Ca un novice ce sunt intreb si eu : 'Pentru o imprimanta de la care ai pretentii sa si printeze fotografii la o rezolutie acceptabila si un echilibru cu partea de cartuse "ieftine" ca intretinere ,ai vreun sfat ?"

    RăspundețiȘtergere
  11. Poate va dezamagesc, niciodata nu am considerat printarea fotografiilor acasa o solutie (nici macar de urgenta). Calitatea si pretul la un studio foto digital nu pot fi atinse de o imprimanta de acasa (si daca tot veni vorba, recomand cu caldura un laborator foto dotat cu echipament agfa d-lab).

    Daca totusi se doreste asta, din nou, nu as lista fotografiile pe o imprimanta obisnuita inkjet de birou sau home user, as folosi una dedicata pentru asa ceva, poate cele mai la indemana fiind cele din seria Selphy de la Canon.

    RăspundețiȘtergere
  12. dragi prieteni si colegi se poate gasi o imprimanta care sa printeze numai cu cartus negru ? eu am avut o imprimanta canon pixma ip 1000 si am fost foarte multumit sa uscat capul si nu mai functioneaza acuma miam luat un epson s22 daca nu ai cartusele color cartusul negru nu functioneaza astep raspuns va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  13. @Anonim19 septembrie 2012, 10:14 ) . eu am un lexmark . la fel. daca se usuca vreun cartus , respectiv lasi decat negru in ea , nu functioneaza .

    RăspundețiȘtergere
  14. Pot sa va spun ca cel putin Epson-ul meu SX 110 daca raman fara cartus negru, ma intreaba daca vreau sa listez negru cu ajutorul celor color. Situatiea e un pic inversa fata de ce doreati voi mai sus, dar oricum e o functionalitate utila uneori faptul ca ma lasa sa listez alb negru cu cartusul negru gol (n-am incercat efectiv fara cartus negru fizic in imprimanta).

    RăspundețiȘtergere
  15. sunt din Timisoara de unde pot cumpara produsul Epson SX110

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna ziua. SX110, modelul meu cred ca nu se mai fabrica. Dar puteti sa va orientati mai intai dupa pretul consumabilelor, de exemplu aici, va notati cateva modele de imprimanta cu consumabile accesibile, si apoi va orientati dupa modelul respectiv la Emag, Altex, Domo, etc.

    RăspundețiȘtergere
  17. multumesc, nostradamus (raspunsul tau din 2 februarie 2014 ma ajuta si pe mine :) )

    RăspundețiȘtergere