miercuri, 24 noiembrie 2010

Telecomanda universala

Ati simtit vreodata nevoia unei telecomenzi universale? Sau v-ati intrebat care e cea mai buna telecomanda universala? Incerc sa raspund acestei intrebari tinand cont ca am testat mai multe modele, unele mai ieftine, altele mai scumpe si sper ca experienta mea sa ajute  si pe altii.

In primul rand, in alegerea unui anumit model de telecomanda universala trebuie sa tineti cont de ce aveti nevoie de o telecomanda universala.

Prima categorie de utilizatori care au nevoie de o telecomanda universala sunt aceia care o vor folosi doar pentru a inlocui telecomanda originala, de obicei a unui televizor, cand aceasta din urma a cedat fizic. In acest caz puteti alege o telecomanda ieftina, care costa de la sub 10 lei pana undeva la 20, 30 de lei. Desi asemenea telecomenzi se lauda ca pot controla mai multe dispozitive, va sfatuiesc sa le folositi doar pentru a inlocui o telecomanda originala. O astfel de telecomanda universala ieftina, programabila de obicei pe baza unui cod sau prin cautare automata se descurca destul de bine pentru a controla functiile de baza a unui televizor cum ar fi schimbarea canalelor sau reglarea volumului. Pe piata exista mai multe modele, le gasiti de obicei in mall-uri, una din marcile cele mai accesibile este Well.

Daca va asteptati sa controlati cu o astfel de telecomanda universala ieftina mai multe dispozitive o sa va inselati asteptarile. Daca va aflati in aceeasi situatie ca mine si doriti o telecomanda universala pentru a controla mai multe dispozitive precum un televizor, un DVD si un receiver satelit, este recomandabila o telecomanda universala programabila. Telecomenzile programabile poti fi programate prin intermediul calculatorului (aceste modele sunt de evitat deoarece cei ce le comercializeaza nu vand si cablul cu care sa le conectati la calculator) sau pot fi programate prin intermediul unei functii de Learn prin care telecomanda universala invata practic de la telecomanda origininala semnalele infrarosii corespunzatoare anumitor taste. Asocierea tastelor se face unu la unu, practic puteti decide voi ce sa faca fiecare tasta de pe telecomanda universala, evident acelasi lucru care il face si pe telecomanda originala. Atentie, pentru programarea cu succes a acestor tipuri de telecomenzi universale aveti nevoie si de telecomanda originala, programarea telecomenzii universale facandu-se prin asezarea fata in fata a celor doua telecomenzi astfel incat led-urile lor infrarosii sa fie aliniate. Prima astfel de telecomanda pe care am testat-o a fost tot Well, RC Univers 5W. Desi am fost foarte incantat de ea la inceput si am folosit-o cu succes, am fost foarte dezamagit cand a cedat dupa cateva luni de utilizare, in garantie fiind. Am luat-o de la un magazin online cu vreo 80 de lei iar mai tarziu am gasit-o in mall-uri cu 35. Problema cu defectarea acestui model de Well a fost semnalata pe diverse forumuri si de alti utilizatori, va recomand sa o evitati daca o gasiti, oricum din ce se pare nu se mai gaseste pe piata, poate si din cauza fiabilitatii scazute.

Telecomanda universala Telecomanda universala spre care m-am orientat dupa defectarea celei de mai sus a venit de la Philips, si anume SRU5170. Pana acum nu pot sa spun decat ca e perfecta. Desing excelent, functionalitate perfecta, controleaza fara probleme un televizor Samsung, un DVD, receiver-ul de la Digi si un laptop Acer. Este o telecomanda universala cu display LCD, baza de date interna de echipamente suportate fiind imensa. Fara a fi programata cu ajutorul functiei Learn, s-a descurcat din start cu televizorul si laptopul, am ajutat-o un pic asociind prin intermediul functiei Learn anumite taste pentru a avea control deplin asupra DVD-ului si asupra receiverului Digi. In plus, beneficiaza de un suport deosebit din partea celor de la Philips, gasiti usor online manualul sau baza de date cu echipamentele suportate. Pretului ei de 110 lei eu spun ca nu e prea mare pentru ceea ce ofera.

Aceasta categorie de telecomenzi universale cu functia de Learn sunt cele pe care le recomand cel mai mult. Cum le puteti identifica pe raftul din mall? De obicei au ecran LCD si un buton pe care scrie evident Learn. Oricum, sfatul meu e sa va notati modelul si sa "sapati" ulterior un pic pe Internet sa vedeti exact ce poate telecomanda respectiva. Daca costa prea putin (o telecomanda universala buna incepe de pe la 100 de lei) eu spun sa renuntati la ea. Netestat de mine, ramane un model care se gaseste pe piata de retail din Romania numit Hama LCD 8 in 1, care are display LCD, nu stiu daca si functie de Learn, care iarasi promite mult.

Pentru cine isi permite, mai exista gama de varf Prestigo de la Philips, Prestigo SRU8015, Prestigo SRU9600 sau Philips Prestigo 15 in 1. Sunt dotate cu LCD color touch screen, dar si pretul e pe masura. Undeva peste 300 de lei spre o suta de euro daca nu si mai mult.

Daca v-a placut postul si vi se pare util, dati va rog un like pe Facebook, Tweeter, Google +1, ma motiveaza sa scriu mai des vazand atata lume pe blog. Va multumesc!

4 comentarii:

  1. Salut! Sunt surprins ca nu ai auzit/incercat pana acum ceva din gama Logitech Harmony. Reprezinta in opinia mea superlativul in domeniu. Nu numai ca poti controla mai multe device-uri dar are ceva revolutionor si nu inteleg de ce nu fac si alti producatori asta ( a incercat philips dar nu se ridica la niveluyl asteptarilor mele ) - m arefer aici la functii/activitati: mai exact, printr-o singura apasare de buton telecomanda iti va porni TV-ul pe ce intrare vrei tu, iti va porni DVD-ul, sau DIGI-ul, sau daca folosesti si statia etc. Apoi, ai posibilitatea sa reglezi volumul de unde vrei, fie din statie, fie din tv die din digi si sa schimbi canalele de pe receiver-ul digi sau din tv etc. Iti recomand cu incredere. Incearca si nu vei mai avea alta optiune in materie de telecomenzi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Logitech Harmony intra in alta categorie de pret. Cata lume e dispusa sa dea 100 de euro pe o telecomanda? in plus, functia "revolutionara" amintita de tine mi se pare o prostie. E suportata si de alte telecomenzi universale mai ieftine si se numeste functie macro. Si sa-ti spun si de ce mi se pare o prostie. Sa zicem ca eu vreau la functia de macro sa-mi porneasca televizorul, dvd-ul si sa faca play automat la dvd. Daca televizorul e deja pornit si dvd-ul nu, telecomanda chiar si un Logitech Harmony nu va stii in ce stare e televizorul va mai simula o data butonul de power al telecomenzii televizorului, adica mi-l va opri pe acesta si apoi imi va porni dvd-ul. Total nefolositor. In plus, pentru un televizor cu functia AV clasica prin care schimbi intrarile (tv, scart, hdmi1, hdmi2, etc) nici un Logitech Harmony nu va stii pe ce intrare curenta e televizorul si de cate ori sa simuleze AV-ul pentru a comuta de pe intrarea curenta pe cea dorita. Deci, din nou, total nefolositor. In privinta controlarii volumului dintr-un singur device, acest lucru il poti face cu orice telecomanda care suporta functia de Learn, inclusiv Philips-ul amintit de mine, pur si simplu pe orice device ar fi setata telecomanda, butoanele de volum le "inveti" de pe telecomanda televizorului si gata. La toate device-urile vei controla volumul din televizor. Nici una din functiile amintite de tine nu mi se par ca ajuta in general in ergonomia utilizarii ci mai degraba incurca.

      Ștergere
  2. salut..poti sa mi spui te rog cum controlezi laptpul? eu am un lenovo v370.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Laptopul meu Acer a venit cu telecomanda pentru Mediacenter, dar pe langa Mediacenter mai poti controla si Winamp-ul sau VLC-ul. Telecomanda universala am setat-o pentru PC/Microsoft.

      Ștergere