vineri, 19 noiembrie 2010

Cel mai bun Linux

Sau care e cea mai buna distributie de Linux? Cel mai bun LinuxMulti pun aceasta intrebare motoarelor de cautare. Inainte sa ma apuc de postul asta am stat si m-am gandit cand am facut prima instalare de Linux. Era in '97. Lucrurile s-au mai schimbat de atunci, nu mai trebuie sa stau nopti la rand doar sa ma chinui sa-mi fac placa de sunet sa mearga. Cum am ceva vechime in domeniul asta, cred ca au trecut prin mana mea cel putin 20 de distributii. Recunosc ca nu am mai incercat de mult o distributie noua, am ajuns la un punct unde cel putin mie toate mi se par la fel. Si ca tot veni vorba de distributii noi m-am uitat pe DistroWatch sa vad ce a mai aparut nou in top.

Evident nu o sa raspund foarte radical si sa spun ca distributia cutare. Depinde. Incerc sa fiu obiectiv si imi dau seama ca cea mai buna pentru mine nu e neaparat si cea mai buna pentru voi. Depinde de nivelul de expertiza a fiecaruia.

Daca esti incepator (daca nu ai compilat cel putin o suta de kernele Linux intri in aceasta categorie) si vrei doar sa vezi cu ce sa mananca Linux, evident o distributie orientata desktop e recomandata. Cele doua alegeri mari sunt Fedora si Ubuntu, sincer, mi-e nu mi-a placut niciodata Ubuntu, cum nu mi-a placut nici Debianul sau orice alta distributie bazata pe pachete .deb. Ar mai fi Mint si Suse, nu stiu de ce Suse-le nu m-a incantat nici el. Da, pentru carcotasi, recunosc ca cel putin pentru desktop am fost mereu fan Redhat si Fedora.

Daca nu doresti ceva orientat desktop si ai nevoie de Linux pentru un server, cea mai sigura alegere e CentOS. Ce imi place la CentOS? Faptul ca ai suport si update-uri ani intregi. Update-urile unui sistem rezolva multe din vulnerabilitati si probleme de securitate. In plus CentOS e RPM based si e compilat pe baza surselor pe care se bazeaza si Redhat Enterprise Server, un sistem de operare solid care se vinde (sau cel putin suportul pentru el) pe bani grei. Si iarasi pot fi acuzat de carcotasi ca si in acest caz prefer o distributie care are ce are cu Redhat, dar din punctul meu de vedere este cea mai sigura distributie cand vine vorba de securitate.

Si totusi, pe langa Fedora si CentOS, mai am doua slabiciuni cand vine vorba de distributii Linux. Slackware. Slackware. Slackware. Distributia primordiala. Prima distributie instalata nu se uita. A doua slabiciune e varianta moderna a Slackware si anume Vector Linux. Merge de minune pe calculatoare mai vechi (K6-2 cu 256 de RAM) poate si datorita X-ului bazat pe XFCE. Oare numai mie mi se pare KDE-ul sau Gnome-ul prea incarcate?

Distributia voastra preferata care e?

3 comentarii:

  1. Nu n uesi singurul ...Gnome-ul consuma multe resurse asa ca si eu prefer XFCE-ul ...Am GNOME acasa ....dar la servici folosesc xubuntu ....

    RăspundețiȘtergere
  2. XFCE-ul e o bijuterie. Ma bucur ca si alti sunt de aceasi parere cu mine.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna,

    Cea mai buna distributie este cea cu care te obisnuiesti. Eu as recomanda pentru incepatori sa faca astfel: 6 luni sa stea cu un Ubuntu si 6 Luni sa stea cu un Fedora.

    Asa se va lamuri exact cu privire la urmatoarea directie .... spre advanced.
    S-ar putea sa se indragosteasca de Linux si sa vrea sa faca servere.

    Daca i-a placut Ubuntu atunci poate merge pe Debian care e foare robust, iar daca i-a placut Fedora recomand cu incredere CentOS la fel ca tine.

    Trebuie sa se stie ca sunt diferente in editiile server si editiile desktop.

    In editiile server eu nu ma complic cu KDE,Gnome sau XFCE ci prefer sa storc fiecare resursa din server si sa o folosesc in avantajul meu.

    Inainte sa treaca la distributii server serioase as recomanda sa studiati in cele 6 luni cu ce se mananca Linux-ul.

    Un start bun il veti gasi pe http://blog.digital-helpdesk.ro

    Acolo se afla tutoriale testate de ei si mie mi-au prin in general bine. Inainte se numeau altfel dar nu stau sa le fac reclama acum. :))))

    RăspundețiȘtergere