marți, 7 februarie 2012

Cea mai buna consola

Care e cea mai buna consola de jocuri?


Pentru ca am vazut in ultimul timp o adevara nebunie in jurul meu legata de console (ba chiar campionate intregi in noaptea de revelion 2011-2012) si intrebarea legata de cea mai buna consola mi-a fost pusa si ea de cateva zeci de ori in ultimele luni, m-am hotarat sa scriu postul de fata, primul dintr-o serie pe care o voi dedica gaming-ului in general.

Ca de obicei, nu o sa va bag pe gat o anumita consola, o sa trecem in revista cele mai importante caracteristici ale acestora, in ideea de a putea alege mai informat si mai in cunostinta de cauza.

Ce apreciem sau nu la o consola?

Vechimea pe piata. Cu cat e mai veche, probabil cu atat e depasita deja moral, capabilitatile hardware ale consolei sunt limitate, in special cele grafice. Jocurile existente probabil nu se ridica din punct de vedere grafic la ultimele aparitii. Dar totusi aceste console au doua atuuri mari. Primul ar fi pretul acestor console. Spre exemplu o consola PlayStation2 poate fi achizitionata la un pret modic de 400 de lei. Al doilea atu ar fi faptul ca jocurile pentru aceste console sunt relativ ieftine, costa mult mai putin ca ultimele titluri aparute disponibile pentru PlayStation3 sau XBox 360, puteti gasi chiar si second hand la un pret derizoriu sau le puteti impruta de la prieteni care s-au plictisit de ele.

Consola portabila sau nu?

Desi nu doream initial sa trec in revista consolele portabile, totusi cateva randuri merita dedicate si acestora. Singurele predendente la titlul de cea mai buna consola portabila sunt in momentul de fata Nintendo 3DS si evident PSP-ul de la Sony. PSP-ul are avantajul pretului, Nintendo 3DS fiind in dezavantaj din acest punct de vedere (800 de lei mi se pare chiar mult, cu toata grafica ei 3D, pentru o consola de buzunar, e mai scumpa chiar decat un Wii produs tot de Nintendo). In plus, unele jocuri de succes cum ar fi Grand Theft Auto sunt disponibile pentru PSP si nu sunt disponibile pentru 3DS (ca si o parenteza, primele versiuni de GTA au fost disponibile totusi pentru o consola produsa de Nintendo, numita Game Boy Advance).

Si acum sa trecem la concurentii seriosi. Aici, lucrurile sunt destul de clare. Sau nu? Practic pe piata se bat pentru suprematie trei console:


Specificatiile hardware

Pe Wii, nu stiu de ce am am
categorisit-o la concurentii seriosi. O vad mai degraba plasata intre un PlaySation2 si un PlaySation3, desi initial se dorea a fi un concurent pentru PSP3 si XBox 360. Aparuta initial in 2006, recent in 2011 a avut parte de un facelift. Probabil isi merita locul aici datorita accesoriilor cu care vine, specifice celorlalte doua console: controlerele wireless si telecomanda care poate fi folosita ca pointing device (laser, frate!) detectand in acelasi timp miscarea in cele trei dimensiunii. De ce o vad la mijloc intre PS2 si PS3? In primul rand, datorita specificatiilor hardware. Tot in aceasta ordine de idei, spre deosebire de PlayStation3 sau XBox 360, Wii nu este dotat cu iesire HDMI, nefiind capabila sa redea HD 720p sau Full HD 1080p semnal catre un televizor LED sau LCD. In al doilea rand, inclusiv pretul cu care se comercializeaza si la noi (cam 650, 700 de lei) o plaseaza intre acestea.

ConsolaPS2WiiPS3XBox 360
Procesor294 Mhz729 MHz3.2 GHz3.2 GHz
GPU147 Mhz243 MHz550 MHz500 Mhz
Memorie RAM32 Mb64 Mb256 Mb512 Mb

Cu toate aceste neajunsuri se pare ca Wii totusi la nivel mondial (poate datorita pretului) depaseste ca numar de unitati vandute atat PS3 cat si XBox. Daca PS3 si XBox le vad ca pe niste console dedicate game-rilor inraiti, Wii il vad mai degraba ca pe o consola dedicata intregii familii si unor categorii diversificate ca varsta.

De la lansare, atat Sony cat si Microsoft si-au imbunatatit periodic consolele, desi specificatiile de baza au ramas cam aceleasi. Au trecut la tehnologia de fabricatie a procesoarelor in 45nm (fapt ce a dus la console mai silentioase datorita racirii mai facile), au marit continuu capacitatea hardiskului integrat sau au scos (Sony) modele dotate inclusiv cu Blu-Ray in locul clasicei deja unitatii de DVD.

Toate cele trei console permit intr-un mod sau altul conectivitatea la Internet. XBox-ul este dotat cu port de LAN, putand fi capabil optional si de conectivitate wireless. PS3-ul este dotat din start atat cu port LAN cat si cu wireless, aceasta din urma lipsind la modelele buget. Consolele Wii sunt dotate cu conectivitate wireless, conexiunea LAN facandu-se printr-un adaptor USB optional.


Avantajul PS3 si XBox stau in primul rand in specificatiile hardware mai ridicate capabile sa suporte (teoretic) jocuri cu grafica mai complexa. In ceea ce priveste controlerele, ambele console exceleaza, acceptand controlere din ce in ce mai diversificate si personalizate. Nu puteam trece mai departe fara sa scriu macar doua randuri despre Kinetic-ul de la XBox, pentru multi fiind o revolutie. Desi e intr-adevar revolutionar, (parere personala) eu nu ma pot juca stand in picioare, la minim doi metri de televizor. I want to shoot some bastard aliens, not to fitness!.

Cineva m-a intrebat, in dubiu fiind ce sa aleaga dintre PS3 si XBox, pentru care dintre console sunt jocurile mai ieftine. Raspuns: pentru nici una. Pretul unui titlu este acelasi indiferent de consola pentru care este produs. Eventual, puteti incerca sa luati jocul favorit la pachet cu consola, puteti astfel sa faceti economie de cateva sute de lei. Pretul consolelor este cam acelasi. Un XBox costa in jur de 1050 de lei, un PS3 gasindu-l cam tot la acelasi pret. Un XBox cu Kinetic si un joc inclus il gasiti cam la 1500 de lei, iar un PS3 cu joc inclus costa in jur de 1300 de lei. Avantajul PS3-ului e si unitatea Blu-Ray din dotare, cu ocazia asta va faceti si cu un player Blu-Ray de calitate.

In final, ce consola sa aleg? PS3 sau XBox 360? Sau poate Wii? Depinde de buget, de disponibilitatea jocului preferat pe o anumita consola si de categoria de varsta a persoanei careia ii este destinata consola. Daca sunteti un gamer inrait, probabil PS3 sau XBox s-ar potrivi mai bine, pentru copii mai mici sau pentru intreaga familie, un Wii poate fi la fel de distractiv.


Si ca sa termin nostalgic, de Sega si Atari isi mai aduce aminte cineva?

V-a placut postul? Fiti sociabili si dati mai departe pe reteaua de socializare preferata.

3 comentarii:

  1. Dacă vreau să-mi cumpăr o consolă de 1000-1200 lei ce îmi recomanzi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu as merge pe XBox-ul acesta, dar asta si datorita colegilor si prietenilor din jur care detin si ei XBox si de unde se mai pot imprumuta unele jocuri.

      Ștergere