luni, 20 februarie 2012

Cel mai bun browser

In primul rand acest post este un raspuns articolelor "ieftine" aparute in mediul on-line romanesc care au anuntat cu surle si trambite ca "Chrome, a devenit al doilea cel mai folosit browser din lume, după Internet Explorer". Mi s-a facut in primul rand scarba de modul ieftin de preluare si traducere a unei informatii in limba engleza care prezinta niste cifre care nu au absolut nici o sustinere in mediul on-line romanesc. Autorii articolelor, evident niste semidocti in ale Internetului...

In urma cu mai bine de un an postam un articol pe blog legat de gradul de utilizare al celor mai populare browsere in mediul on-line romanesc. Cum in ultimul an s-au produs miscari destul de semnificative in acest domeniu, m-am gandit ca o comparatie intre prezent si situatia de acum un an e utila, relevand de fapt care este trendul in aceasta privinta. Ca si atunci, datele sunt valabile pentru un site din .ro cu numar de vizitatori semnificativi (cel putin 500.000 lunar).

Ca o recapitulare scurta acum un an si un pic (decembrie 2010) situatia statea in modul urmator:

Cel mai bun browser 2010
Decembrie 2010

Si ca sa nu o lungim prea mult, in prezent situatia sta cam asa:

Cel mai bun browser 2012
Februarie 2012

Comparativ, daca asezam cifrele intr-un tabel le putem interpreta mai usor:

BrowserDecembrie 2010Februarie 2012
Firefox42.79 %33.12 %
Internet Explorer32.12 %20.63 %
Chrome14.57 %30.93 %
Opera6.40 %6.63 %
Safari2.70 %3.83 %
altele
(mai ales browsere mobile)
1.42 %4.86 %

Ce putem deduce din aceste cifre?

In primul rand Firefox (din pacate) si Internet Explorer sunt in cadere libera. Desi este inca cel mai popular browser din Romania, Firefox isi simte amenintata pozitia de Chrome care a trecut la pas de Internet Explorer, practic Chrome-ul dublandu-si in ultimul an numarul de adepti in Romania.

De ce oare? De ce a prins asa de mult Chrome-ul? Sa fie oare publicitatea discreta a celor de la Google? Fara sa vreau sa dau un raspuns, am sa va povestesc o mica intamplare. Ajutam o colega sa-si deviruseze un laptop (genul de fufa care da Ok, Allow, Continue, Next, Yes la orice mesaj) si am avut nevoie sa downloadez ceva. Din instinct, am pornit Firefox-ul, care cu greu, dupa un minut, un minut si ceva s-a urnit ca mai apoi sa crape imediat... Replica colegei: "Din acest motiv am renuntat la el si am trecut pe Google Chrome"... Replica mea: "Dar cele 6 toolbar-uri din ce motiv le-ai instalat"? "Pai s-au instalat ele". No comment. Asa-zisul feature introdus de Internet Explorer (cred, nici nu mai tin minte daca ei sau cei de la Netscape au venit cu aceasta idee) numit toolbar cred ca s-a dovedit fatal. In ceasul al 12-lea ultimele versiuni de IE si Firefox ma atentioneaza ca anumite plugin-uri si toolbar-uri incetinesc lansarea browserului, ca sa nu mai vorbesc de consum de memorie, crash-uri, poor desing, caracterul addware sau spyware uneori a acestora. Voi cate toolbar-uri aveti instalate la IE? Dar la Firefox? Dar la Chrome?

Fara indoiala Chrome-ul va trece si de Firefox. V-ati intrebat vreodata de ce a mai fost nevoie de un nou browser si de ce cei de la Google au tinut mortis sa aiba browser-ul lor? Raspunsul vi-l promit intr-un viitor post pe blog.

Ce mai putem deduce din tabelul comparativ de mai sus? Opera si-a pastrat pozitia de nisa. Inclusiv eu sunt printre aceia care folosc ocazional acest browser, recunosc mai ales pentru debugging si testare cross browser. Safari prinde din ce in ce mai mult si la noi mai ales datorita cresterii vanzarilor de iPad-uri. Cea mai mare creste, de peste 300%, a inregistrat-o segmentul browserelor mobile. Tinand cont ca tot mai multi dintre noi navigam de pe smart phone-uri, fie ele cu iOS fie cu Android, acest lucru nu mai mira pe nimeni.

Ce ne va rezerva viitorul vom vedea... Va promit un nou post in momentul in care vom avea un nou campion.

V-a placut postul? Fiti sociabili si dati mai departe pe reteaua de socializare preferata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu