duminică, 25 septembrie 2011

TVA, instrument economic modern

Din start va spun ca postul de fata nu este un post despre economie, intrucat nu am studii de specialitate (desi percep destul de bine rolul TVA-ului in economie). Nu voi dezbate nici daca TVA-ul e un instrument economic benefic sau nu, cert e ca unele state il aplica, altele nu. Vreau sa discut despre modul imbecil (mi se pare un injectiv greu, dar nu pot fara sa-l scap) in care se aplica uneori aceasta taxa. Modul imbecil de aplicare gandit de niste oameni la fel de...

Acum cateva zile un prieten m-a rugat sa-l ajut sa isi inregistreze un domeniu .net. Primul lucru, ma uit la oferta reseller-ului din Romania unde imi inregistram frecvent domenii .ro. Pret 8 euro domeniu + TVA. Din start va spun, prietenul meu vroia domeniul pe persoana fizica, nu avea firma, nu-si deducea TVA-ul. Ce nu a inteles nici unul din mai marii ganditori din fruntea economiei romanesti din ultimii douazeci si ceva de ani, e ca, unele lucuri pot fi acum cumparate din strainatate.

Prin lucruri intelegem de fapt doua categorii mari: bunuri si servicii.

In cazul bunurilor cumparate din strainatate (sa zicem Hong Kong via Ebay) trebuie trecut prin birocratia unei "tovarase" (da, o tovarasa in halat comunist) de la biroul vamal (care functioneaza de obicei pe langa firmele de curierat) care sa te priveasca cu o moaca de tampa triumfatoare in fata si care sa te anunte ca trebuie platit nu stiu cat TVA pentru coletul primit.

In cazul serviciilor insa (in cazul de fata inregistrarea unui domeniu .net) pot sari insa peste tovarasa in halat comunist. La un registrar din SUA, pentru acelasi serviciu platesc (on-line cu cardul) 7 dolari. Un calcul simplu, cei 8 € + TVA care ar fi de platit in Romania fac in momentul in care scriu aceste randuri 42 de lei, iar cei 7 $ care ar fi de platit registrar-ului din SUA fac 22 de lei. Unde sa fac inregistrarea domeniului, va intreb pe voi?


Cine pierde, cine castiga?


Castiga prietenul meu (si eu o bere de la el ce-i drept).


Cine pierde? Pierde in primul rand statul roman care s-a lacomit la TVA-ul ala (concret 1.92 €). Nu-l mai primeste in cazul de fata, nu primeste nici impozitul pe profit al firmei din Romania care imi vindea mie domeniul. Firma respectiva incaseaza cu 8 euro mai putin, bani care probabil s-ar fi dus pe salarii, consumabile, utilitati... Oricum, 8 euro care ar fi ramas in economia romaneasca si pe care prietenul meu i-a trimis bucuros peste hotare... La randul lui, reseller-ul de domenii din Romania pierde si el. Statul descuranjeaza astfel unii furnizori de servicii autohtoni, incurajand concurenta neloiala a altora cu care nu are nimic, nici in clin, nici in maneca.

Daca v-a placut postul, dati va rog un like pe Facebook, Tweeter, Google +1, ma motiveaza sa scriu mai des vazand atata lume pe blog. Va multumesc!

P.S. La calculul de mai sus, mai putem pune in pretul inregistrarii domeniul in Romania o taxa suplimentara de 6  € pentru protejarea ID-ului detinatorului domeniului (acest serviciu fiind oferit gratuit de registrar-ul din SUA). (8  € domeniu + 6 € taxa de protejare a ID-ului) * 1.24 TVA * un curs de 4.3 = aprox 75 lei (fata de 22 cat platesc registrar-ul din SUA).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu