miercuri, 8 iunie 2011

Nikon 50 mm f/1.8 AF-S - Primul obiectiv pe care trebuie sa ti-l iei dupa cel de kit

Te-ai saturat de 18-55? Poti sa scoti mai mult de atat din fotograful din tine? Multi posesori de DSLR-uri entry level precum Nikon D3000, D5000 sau mai noile D3100 sau D5100 dupa un timp incep sa se simta limitati de obiectivul de kit, care in majoritatea cazurilor este clasicul 18-55. De foarte multi "pro" blamat datorita constructiei si calitatilor sale optice, eu inca raman la parerea ca este obiectivul ideal pentru incepatori, carora in zadar le dai pe mana un zoom de 2.8, rezultatele ar fi aceleasi.

Totusi dupa un timp, trebuie sa evoluam cu toti. De ce Nikon 50 mm f/1.8 AF-S? In primul rand e AF-S si ofera autofocus pe body-urile entry level precum Nikon D3000, D5000, D3100 sau D5100. In al doilea rand distanta focala de 50 de mm este distanta ideala de portret pentru DX, aceasta transformandu-se pe senzorii APS-C in 75 de mm. In al treilea rand ofera out of focusul acela in jurul subiectului denumit bokeh care poate sa faca diferenta dintre o fotografie reusita si una mai putin reusita. Si ar mai fi si alte argumente in favoarea acestui obiectiv precum lamele diafragmei rotunjite sau prezenta unui element asferic in cadrul constructiei care inlatura unele dintre aberatiile optice si imbunatateste contrastul.

Si nu in ultimul rand, e o lentila prime! Multi prefera lentilele prime in defavoarea oricarui zoom, zoom care aduce compromisuri din punct de vedere optic.

Daca nu as avea deja 50-ul cu 1.4, as fi tentat de unul, il gasit la un pret bun la F64, magazin ce va ofera de altfel si transport gratis pentru acest obiectiv.

2 comentarii:

  1. Am observat ca mereu scrii de acest site f64 si de curand mi-am cumparat un aparat cu cardul, im rate, dar nu mi-au trimis mail si imi este un pic teama ca poate nu va veni

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu va ingrijorati. Cei de la F64 sunt cat se poate de serioasi si profesionisti, probabil e doar nebunia de Black Friday si au foarte multe comenzi de procesat.

      Ștergere