miercuri, 29 decembrie 2010

Canon vs Nikon

Din start voi rezuma discutia la DSLR-urile produse de cele doua firme si nu voi lua in discutie aparatele foto digitale compacte sau bridge-urile. Care DSLR-uri sunt mai bune? Cele de la Nikon sau cele de la Canon? Daca v-ati hotarat sa va luati un DSLR e bine daca ati ajuns sa va puneti aceasta intrebare (si evident ca ati renuntat la restul marcilor). Incerc ca unul care a tinut in mana ambele marci sa raspund la intrebarea asta, desi unii ma vor acuza de subiectivism si ca sunt partinitor din start.

Daca trageti cu ochiul pe www.f64.ro, poate cel mai mare magazin de profil de la noi, veti vedea DSLR-uri de la Canon si Nikon cu preturi pornind de 1500, 1600 de lei. Evident un astfel de aparat cu cat e mai scump cu atat e mai bun, dar din pacate toti trebuie sa ne incadram intr-un anumit buget. Problema e ce sa alegem la banii de care dispunem si daca una din marci e mai buna ca cealalta. Pentru fiecare plaja de preturi, ambii producatori, atat Nikon cat si Canon au ceva de oferit. Inainte de a va hotara, puteti compara, insa majoritatea fac greseala sa se uite la diverse caracteristic mai putin importante, precum megapixelii. Nu vreau sa insist pe ce model e mai bun intr-un anumit pret ci sa incerca sa punctez avantajele si dezavantajele fiecarui producator in general. Ambii producatori exceleaza in ceea ce priveste claritatea imaginii sau viteza de focus a obiectivelor. Niciodata nu veti putea identifica marca aparatului cu care a fost facuta o fotografie doar privind-o. Diferentele pe care incerc sa le punctez sunt marunte dar esentiale:

Nikon si-a impartit obiectivele capabile de autofocus in doua categorii: AF-D si AF-S. Cele AF-D nu au motor intern de autofocus, sunt mai ieftine, se bazeaza pentru autofocus pe motorul intern al aparatului si nu focuseaza pe DSLR-urile Nikon entry level carora le lipseste acet motor. Acestea se impaca doar cu obiectivele AF-S dotate cu motor propriu de focus un pic mai scumpe. La Canon in schimb, toate obiectivele cu autofocus vor functiona pe toate aparatele (body-urile ca sa folosim un termen de specialitate), inclusiv pe cele mai iefinte. Canon pare a fi in avantaj, dar Nikon egaleaza tinand cont ca ultimul DLSR de la Nikon functioneaza totusi cu un obiectiv Nikon scos in anii 60, montura F folosita de Nikon pentru a monta obiectivul pe body fiind cea mai longeviva de pe piata, avand deja 50 de ani.

Din punct de vedere al ergonomiei si al usurintei in utilizare, castiga detasat Nikon. Nu o spun eu, o spune Ken Rockwell. Daca nu ma credeti pe mine, credeti-l pe el. Iar daca nu stiti cine e Ken Rockwell, puteti sa vi-l imaginati ca pe un fel de Steven Spielberg al fotografiei.

Conteaza iarasi mult suportul oferit in fiecare tara de producatorul sau importatorul marcii respective. Cel putin la noi in Romania, Nikon sta mai bine decat cei de la Canon, importatorul oficial, Skin, straduindu-se sa fie peste concurenta desi mai au multe lucruri de pus la punct (unul dintre ele ar fi trimiterea obiectivelor din gama high end pentru service in Germania).

Ma opresc pentru moment aici dar probabil voi continua discutia in alt post. Pana atunci mai puteti citi postul legat de caracteristicile de care ar trebui sa tineti cont atunci cand doriti sa cumparati un aparat foto nou: Ce aparat foto sa cumpar?

sâmbătă, 25 decembrie 2010

Aparat foto digital ieftin si bun la promotie - Nikon Coolpix L23

Azi mi-a sarit in ochi un aparat foto compact si ce m-a impresionat in primul rand a fost pretul sau.Aparat foto digital ieftin si bun la promotie - Nikon Coolpix L21 Cand am vazut ca este un Nikon, m-am mai uitat o data la pret. Stiti ca urasc preturile cu 9 in coada, dar 249 de lei pentru un Nikon de 10 Megapixeli, cu card, acumulatori si incarcator inclus, de data asta chiar merita. Aparatul l-am gasit la acest pret la F64.

Daca sunteti in cautarea unui aparat foto compact, cu multi megapixeli si la un super pret, probabil veti gasi mai multe tipuri, majoritatea marci no name. Dar aici vorbim de un Nikon: Nikon Coolpix L23. Amintesc pe fuga ce poate aparatul, mai multe va las sa descoperiti voi:

  • 10 Megapixeli;
  • filmeaza in format AVI;
  • zoom optic: 5x;
  • stabilizare optica de imagine;
  • blit inegrat;
  • card de 2 Gb;
  • acumulatori si incarcator incluse;
  • ecran LCD 2.7 inci;

luni, 20 decembrie 2010

Instalarea Windows 7 pe mini laptop de pe USB stick cu doar 3 click-uri

In urma cu cateva luni postam o metoda de a instala Windows 7 (sau Windows Vista) de pe un stick USB, utila mai ales pentru calculatoare fara unitate DVD cu ar fi mini laptop-urile (unii le mai spun si mini notebook-uri). Revin cu o metoda mai simpla si mai eleganta, totul se face din 3 click-uri de mouse.

De ce aveti nevoie:
  • de un calculator cu Windows XP, Vista sau Windows 7 ca sa pregatiti stick-ul;
  • de un stick de minim 4 GB;
  • dvd-ul cu kit-ul original de Windows Vista sau Windows 7;
  • un program numit OStoGo disponibil aici (e oferit de cei de la AData, cunoscutul producator de stick-uri USB, programul nu are virusi, troieni sau alte tampenii).

Mai jos aveti un screenshot al programului. Tot ce aveti de facut e sa selectati drive-ul cu kitul original (unitatea DVD), drive-ul ce reprezinta stick-ul USB si un click pe Start. Atat, doar 3 click-uri.

Instalarea Windows de pe USB

Atentie. Sa va salvati tot ce aveti pe stick. Pentru a pregati stick-ul si acesta sa fie boot-abil, programul formateaza stick-ul NTFS. Spor la instalat mini laptop-uri de pe USB.

V-a placut postul? Fiti sociabili si dati mai departe pe reteaua de socializare preferata.

Cum sa-ti pierzi timpul pe banii tai

Ce reprezinta retele sociale pentru tine? Ai cont pe Facebook sau pe Twitter? Daca da, de ce? Ce scrii asa de important acolo? Ce ti se pare vital din punct de vedere existential ca sa nu mai poti fara Facebook sau Twitter?

La inceput lumea se dadea pe mIRC. Ma rog, mIRC-ul era doar un client pentru un protocol numit IRC. Pe urma a prins mess-ul. Iarasi o exprimare tampita: "mess-ul". E doar un client pentru o retea de instant messaging. Pe langa categoria care foloseste instant messaging-ul strict pentru comunicare la slujba sau in scop personal, mai e o categorie de tâmpi (scuzat sa-mi fie apelativul foarte dur, dar altfel nu-i pot numi) care vad instant messaging-ul ca pe o modalidate de a agata. Asta faceau unii si pe mIRC, asta fac unii si pe mess. Un astfel de tâmp incepea dialogul pe mess cu "asl please" (pentru cei ce nu stiu asl e abreviere de la age, sex, location). Pentru mine, asl e doar abreviere pentru asshole. Dialogul initiat cu un astfel de tâmp a evoluat in timp, odata cu trecerea de la mIRC la instant messaging si la retelele sociale. In zilele noastre, dialogul fie el pe strada sau online cu un tâmp imbraca urmatoarele forme:

Dialog ipotetic dar frecvent intalnit: "Da-mi id-ul", "Id-ul de ce?", "Id-ul de mess". Daca imi face unul faza asta, jur sa-i dau id-ul de VZOchat.

Aceasi categorie de tâmpi, vor sa te adauge ca prieten/prietena pe diferite retele sociale. "Pai bine, nu te stiu", "Nu conteaza, hai sa ne cunoastem, sa povestim", "Sa povestim ce?", "Orice".

Campania Vodafone, cu ţâncul de sex feminin de pe Facebook mi se pare la fel de neinspirata. In afara de mail pe mobil, restul toate mi se par barbi. Barbi care te fac sa-ti pierzi timpul pe banii tai.

duminică, 19 decembrie 2010

Chrome OS - sfarsitul suprematiei Microsoft

Recunosc in primul rand ca in urma cu cativa ani nici eu nu credeam posibil acest lucru. Si probabil exista multi sceptici si printre voi care vor spune ca fabulez si delirez. Daca e sa ma iau dupa statisticile actuale, nici mie nu imi vine sa cred ce o sa se intample.

Cine poate da atat de puternic in Microsoft ca acesta sa se clatine si sa cada? Microsoft avea pana in prezent pe piata pe care o domina, cea a sistemelor de operare desktop, cel putin in Romania o cota de piata cuprinsa intre 97 si 98 %. Cele doua procente ramase sunt impartite in mod egal intre utilizatorii de Mac-uri (sisteme care ruleaza Mac OS) si impatimitii de Linux. Peste ocean, datorita numarului mai mare de Mac-uri vandute, procentul de utilizatori care ruleaza Windows nu e chiar asa covarsitor dar si acolo e dominant. Procentul de Linux-isti e cam acelasi ca la noi.

Si atunci de unde vine pericolul? Evident singurul sistem de operare suficient de matur si stabil pentru a se bate cu gigantul Windows e Linux. In ultimii 15 ani multi au vazut in Linux principala amenintare la adresa Microsoft. Inclusiv cei de la Microsoft care au incercat dea lungul timpului diferite sicane. Acest lucru si datorita faptului ca Linux-ul in particular si miscarea open source in general sunt principalii oponenti care se bat de la egal la egal cu Microsoft in ceea ce priveste piata sistemele de operare server.

Poate acest sistem de operare open source sa rastoarne raportul de forte de pe piata desktopurilor in prezent? Singur nu. Dar cand un gigant precum Google pune umarul, sansele de succes cresc. Daca nu stiti deja, Google se pregateste de lansarea propiului sistem de operare numit Chrome OS. Evident Google nu avea cand si cum sa rescrie un sistem de operare de la zero care sa se bata cu Windows, Chrome OS fiind de fapt un Linux deghizat. Data fiind popularitatea pe care o are pe piata telefoanelor mobile Android, sistemul de operare de la Google care se bucura deja de succes mai mare decat Windows Mobile, succesul pe piata desktop a viitorului Chrome OS e usor de anticipat. Fiind open source, acest sistem de operare va fi public disponibil, chiar daca nu in forma binara, sursele sale vor fi public disponibile si probabil se vor gasi destui care sa ofere distributii binare pe platforme Intel compatibile, pana la urma toti dintre noi avand de castigat. Dupa producatorii hardware care vor livra calculatoare cu Chrome OS preinstalat, in momentul in care acestea vor avea o cota seminificativa din piata, vor urma producatorii de software si jocuri... Bulgarele de zapada va creste... Vom scapa probabil de monopolul Microsoft. Sper insa sa nu ne lovim de altul, dar poate ne si confruntam deja cu el.

Cel mai bun telefon dual sim

Fara sa o lungesc foarte mult va spurt din start: Gigabyte GSmart G1315 iar in Romania il gasiti la un pret destul de decent.
Cel mai bun bun telefon dual sim
Inainte sa va spun si de ce, sa recapitulam rapid istoria acestor tipuri de terminale mobile GSM. Primii care s-au incumetat sa scoata astfel de terminale mobile au fost producatorii no name asiatici. Primele terminale mobile dual sim prezentau functionalitatea dorita, dar sufereau la capitolul fiabilitate si ergonomie. Rand pe rand, producatori consacrati de telefoane mobile au vazut in aceasta nisa o oportunitate de a-si mari cota de piata, astfel in prezent gasim pe piata astfel de terminale de la Samsung, Motorola, LG si chiar de la Nokia, Samsung fiind poate cel mai recunoscut producator de telefoane mobile cu cea mai diversificata oferta in privinta telefoanelor dual sim.

La toate aceste terminale le lipseau insa cateva caracteristici care sa le faca atragatoare din perspectiva consumatorului in afara de functionalitatea dual sim. Prima lipsa era 3G-ul, partea de date si conectivitate la Internet fiind neglijata de producatorii de dual sim. A doua lipsa, era un sistem de operare destept care sa le transofrme in smart phone-uri. Personal, nu vad un telefon mobil dual sim atragator chiar de la Samsung fiind, daca functionalitatea acestuia imi este limitata la ceea ce imi ofera producatorul si nu pot instala eu pe terminal aplicatii noi.

Primul terminal dual sim care a ridicat stacheta si care va ramane o referinta in aceasta categorie de terminale a fost Eten DX900, cunoscut si sub numele de Acer DX900, Eten fiind cumparati de Acer. Ce avea in plus acest terminal? In primul rand 3G , e drept doar pentru unul din sim-uri, in al doilea rand un sistem de operare "destept", fiind dotat cu Windows Mobile 6.1. Desi e pe piata de peste doi ani, acest terminal se bucura aproape de acelasi succes ca la inceput. Insa de multe ori, un avantaj se transforma in dezavantaj, iar dezavantajul lui DX900 se numeste Windows Mobile. Microsoft a pierdul detasat lupta cu iPhone si Android pentru dotarea viitoarelor terminale mobile. Ca posesor al unui telefon mobil dotat cd Windows Mobile (un Eten DX800), personal il consider cel mai prost sistem de operare pentru smart phone-uri. Din pacate Windows Mobile 7 dezamageste si el...

Si acum revenim la vedeta postului nostru: Gigabyte GSmart G1315. De ce e cel mai bun? Patru motive sunt suficiente:
  • dual sim evident;
  • 3G;
  • Android 2.2. Printre putinele dual sim-uri 3G care ruleaza Android;
  • Pretul mai mult decat decent, undeva la 800 de lei.
Celelalte dotari sunt demne si ele de luat in seama:
  • ecranul de 320x480 pixeli, 3.5 inci rezistent la zgarieturi;
  • accelerometru;
  • 256 Mb RAM;
  • suport microSD pana la 32GB;
  • edge;
  • wireless lan;
  • bluetooth;
  • camera de 5 megapixeli;
  • A-GPS.
Dat fiind pretul sau, eu spun ca telefonul o sa fie un succes. Personal, cred ca voi opta pentru unul, pentru a folosi pe unul din sim-uri partea de voce (Orange) iar pe celalalt partea de date (Digi).

V-a placut postul? Fiti sociabili si dati mai departe pe reteaua de socializare preferata.

vineri, 17 decembrie 2010

Soft in limba romana

Voua va place expresia "decupeaza si lipeste"? Pentru cine nu stie ce inseamna vine de la "copy and paste". Unde am ajuns... Sa explicam un termen in limba romana prin intermediul unuia in engleza. Sincer sa fiu prefer varianta in engleza. N-am suportat niciodata softul localizat in romana si cred ca asta se trage de la traducerile idioate.

Un alt exemplu care imi vine acum in minte, e de pe telefonul prietenei mele. Un LG KG810 (ciocolata cu clapeta ca sa bag si eu o traducere idioata). Si-l tine in limba romana, si printre alte are si radio, insa radioul nu functioneaza fara casti pe care le foloseste si pe post de antena. Daca pornesc aplicatia de radio fara casti, primesc un mesaj stupid: "Conectati un telefon". Hello, domnii de la LG, ce telefon sa mai conectez ca doar am unul...? Evident varianta in engleza era "Connect a headset" (va las pe voi sa va imaginati o traducere mai buna in limba romana), dar se pare ca cei de la LG nu au avut bani pentru un traducator mai rasarit la minte.

Un alt exemplu la fel de idiot: VLC-ul (e vorba de playerul video) are undeva o optiune care se poate bifa numita: "Activate update notifier". Varianta in limba romana: "Activeaza notificatorul de actualizari". Apreciez efortul depus, VLC-ul ca si localizarile sale sunt open source, asta inseamna munca multa depusa de cele mai multe ori pe gratis, dar nu va bateti joc de limba romana. Nici eu nu scriu corect de multe ori, dar va intreb: "Verifica existenta unor versiuni mai noi" ce are? De ce intotdeauna trebuie sa venim cu traduceri idioate, traduse cuvant cu cuvant din limba engleza... Dar daca scot perle mamuti precum Microsoft si LG, ce te poti astepta de la cei care traduc soft open source sau subtitrari...

Aceste randuri le scriu dupa vreo doua saptamani. Am mai vazut o traducere idioata la VLC: "Arata titlul media la pornirea videoului". Varianta originala in engleza era: "Show media title on video start". Traducerea apare in meniul de configurare si permite VLC-ului sa afiseze sau nu numele fisierului video la deschiderea acestuia. "Afiseaza numele fisierului la deschiderea acestuia" cum va suna?

luni, 13 decembrie 2010

Mama la trecerea dintre ani

Astazi imi permit sa abordez un subiect diferit celor cu care v-am obisnuit pe acest blog. Cum subiectele sociale sunt la moda, imi permit sa ma opresc si eu asupra unuia. Probabil stiti deja ca femeile aflate pe ultima suta de metrii cu bebelusul in pantec devenite mame dupa 1 ianurie 2011 inclusiv se vor "bucura" de alte facilitati in ceea ce priveste concediul de maternitate. Mi-a venit ideea sa scriu aceste randuri, avand un prieten a carui sotie trebuie sa devina mama, oricand dupa Craciun.

Intrebarea mea e ce se va intampla in cazul in care copilul se va naste in noapte dintre ani, cel mai la indemana exemplu e ora 0 si 5 minute, 1 ianurie 2011? Habar nu am ce primeste tatal la maternitate, dar presupun ca primeste o hartie cu care proaspatul tata se duce la primarie pentru eliberarea certificatului de nastere, dar vor avea doctorii bunavointa sa treaca in actul de nastere ora 11:55, 31 ianuarie 2010? Cat e de legal si cat e de imoral acest gest? Este vreo lege in Romania care sa pedepseasca pe cineva de la maternitate ca acestuia ii intarzie ceasul doua minute?

Mai amuzant e cum va explica mama peste ani copilului faptul ca ziua lui de nastere nu e in 31 decembrie ci 1 ianuarie. Sunt curios daca apar mai tarziu niste statistici, dar fac pariu ca se vor inregistra in Romania mult mai multe nasteri in 31 decembrie 2010 decat pe 1 ianurie 2011. Asta, ca sa crape guvernul de ciuda.

Fara sa vreau sa dau in grotesc sau sa fac haz de necaz, ma intreb care e ora exacta a nasterii daca bebele iese greu? Sau mi-l inchipui pe doctor uitandu-se cand la bebele care iese, cand la ceas si vazand cele cateva secunde care au mai ramas din 2010 se hotaraste sa traga de bebe pentru a incadra proaspata mama in vechea lege. Alt scenariu: o mama are gemeni, unul se naste la 23:58 pe 31 decembrie 2010 si celalalt la 0:02 pe 1 ianurie 2011. La care din legi va fi incadrata proaspata mamica?

marți, 7 decembrie 2010

Cel mai bun monitor

Cea mai buna chestie e intotdeauna data de pret. Cu cat pretul e mai mare cu siguranta ca ceea ce vrei sa cumperi e mai bun din punct de vedere calitativ. Cu cat e mai ieftin incepi sa te intrebi daca ceea ce vrei sa cumperi e suficient de bun din punct de vedere calitativ. Si stiti si voi, romanul e prea sarac sa cumpere lucruri proaste.

Azi, cei de la Emag mi-au trimis iarasi un spam in sensul bun al cuvantului si am ramas masca la oferta lor. Monitor LED (nu LCD) de 21.5 inci, la 499 (acelasi pret psihologic de care vorbeam intr-un post anterior). Daca mai punem la socoteala ca monitorul e si un Acer (marca nu tocmai no name) si pe deasupra e si un monitor Full HD, e si un monitor wide, ba daca mai si tinem cont ca are si DVI si ca cei de la Emag iti trimit monitorul acasa, transportul fiind gratis eu zic ca e un monitor super ieftin la bani astia. Adica pentru mine e cel mai bun monitor. Cum tot vroiam sa-mi cumpar unul in aceasta perioada cred ca oferta imi pica bine. Am uitat sa va spun, modelul exact e Acer S221HQLDbd.

vineri, 3 decembrie 2010

Top browsere

V-ati intrebat vreodata care e topul browserelor, care e cel mai folosit browser sau cel mai putin? Am facut mai jos un top in ceea ce priveste utilizarea browserelor valabil la nivelul lunii decembrie 2010.


Firefox42.79%
Internet Explorer32.12%
Google Chrome14.57%
Opera6.40%
Safari2.70%
altele (majoritate browsere mobile)1.42%

Top browsere

Daca ne uitam la aceste procente, putem remarca cateva tendinte. Internet Explorer-ul este in deriva, Firefox si-a pastrat utilizatorii fideli, Google Chrome-ul a muscat din Internet Explorer, Opera ramane la un procent mic dar totusi semnificativ, Safari e browserul implicit mai ales pe Macuri. Acest top este valabil doar pentru utilizatorii din Romania, in SUA spre exemplu utilizatorii de Macuri si implicit cei ce folosesc Safari sigur depasesc utilizatorii de Opera.

Voi ce browser folositi?

joi, 2 decembrie 2010

Promotie DSLR Nikon D90

Acum aveti cea mai Promotie DSLR Nikon D90 tare promotie daca vreti sa va cumparati un DSLR. Si pentru DSLR-ul care il numeam intr-un post anterior, DSLR-ul cu cel mai bun raport calitate / pret. Acum il gasiti la un pret si mai mic. Un D90 la doar 2500 de lei. Oferta e incredibila si daca nu as avea deja un DSLR Nikon nu as mai sta pe ganduri. Daca vrei un DSLR, te intrebi care e cel mai bun, in zadar intrebi pe forumuri, toti o sa-ti spuna acelasi lucru: Nikon D90. De ce:

  • penta prisma;
  • viewfinder 96% din imagine;
  • un al doilea ecran LCD pentru setari;
  • motor in body de autofocus, autofocusul functionand atat cu obiectivele AF-S cat si cu cele AF-D. Obiectivele AF-D sunt mai ieftine decat varianta AF-S, lipsandu-le motorul intern de autofocus dar bazandu-se in acest sens pe motorul intern al body-ului.

Mai stati pe ganduri? Mai multe detalii despre promotia Nikon gasiti la F64.

miercuri, 24 noiembrie 2010

Telecomanda universala

Ati simtit vreodata nevoia unei telecomenzi universale? Sau v-ati intrebat care e cea mai buna telecomanda universala? Incerc sa raspund acestei intrebari tinand cont ca am testat mai multe modele, unele mai ieftine, altele mai scumpe si sper ca experienta mea sa ajute  si pe altii.

In primul rand, in alegerea unui anumit model de telecomanda universala trebuie sa tineti cont de ce aveti nevoie de o telecomanda universala.

Prima categorie de utilizatori care au nevoie de o telecomanda universala sunt aceia care o vor folosi doar pentru a inlocui telecomanda originala, de obicei a unui televizor, cand aceasta din urma a cedat fizic. In acest caz puteti alege o telecomanda ieftina, care costa de la sub 10 lei pana undeva la 20, 30 de lei. Desi asemenea telecomenzi se lauda ca pot controla mai multe dispozitive, va sfatuiesc sa le folositi doar pentru a inlocui o telecomanda originala. O astfel de telecomanda universala ieftina, programabila de obicei pe baza unui cod sau prin cautare automata se descurca destul de bine pentru a controla functiile de baza a unui televizor cum ar fi schimbarea canalelor sau reglarea volumului. Pe piata exista mai multe modele, le gasiti de obicei in mall-uri, una din marcile cele mai accesibile este Well.

Daca va asteptati sa controlati cu o astfel de telecomanda universala ieftina mai multe dispozitive o sa va inselati asteptarile. Daca va aflati in aceeasi situatie ca mine si doriti o telecomanda universala pentru a controla mai multe dispozitive precum un televizor, un DVD si un receiver satelit, este recomandabila o telecomanda universala programabila. Telecomenzile programabile poti fi programate prin intermediul calculatorului (aceste modele sunt de evitat deoarece cei ce le comercializeaza nu vand si cablul cu care sa le conectati la calculator) sau pot fi programate prin intermediul unei functii de Learn prin care telecomanda universala invata practic de la telecomanda origininala semnalele infrarosii corespunzatoare anumitor taste. Asocierea tastelor se face unu la unu, practic puteti decide voi ce sa faca fiecare tasta de pe telecomanda universala, evident acelasi lucru care il face si pe telecomanda originala. Atentie, pentru programarea cu succes a acestor tipuri de telecomenzi universale aveti nevoie si de telecomanda originala, programarea telecomenzii universale facandu-se prin asezarea fata in fata a celor doua telecomenzi astfel incat led-urile lor infrarosii sa fie aliniate. Prima astfel de telecomanda pe care am testat-o a fost tot Well, RC Univers 5W. Desi am fost foarte incantat de ea la inceput si am folosit-o cu succes, am fost foarte dezamagit cand a cedat dupa cateva luni de utilizare, in garantie fiind. Am luat-o de la un magazin online cu vreo 80 de lei iar mai tarziu am gasit-o in mall-uri cu 35. Problema cu defectarea acestui model de Well a fost semnalata pe diverse forumuri si de alti utilizatori, va recomand sa o evitati daca o gasiti, oricum din ce se pare nu se mai gaseste pe piata, poate si din cauza fiabilitatii scazute.

Telecomanda universala Telecomanda universala spre care m-am orientat dupa defectarea celei de mai sus a venit de la Philips, si anume SRU5170. Pana acum nu pot sa spun decat ca e perfecta. Desing excelent, functionalitate perfecta, controleaza fara probleme un televizor Samsung, un DVD, receiver-ul de la Digi si un laptop Acer. Este o telecomanda universala cu display LCD, baza de date interna de echipamente suportate fiind imensa. Fara a fi programata cu ajutorul functiei Learn, s-a descurcat din start cu televizorul si laptopul, am ajutat-o un pic asociind prin intermediul functiei Learn anumite taste pentru a avea control deplin asupra DVD-ului si asupra receiverului Digi. In plus, beneficiaza de un suport deosebit din partea celor de la Philips, gasiti usor online manualul sau baza de date cu echipamentele suportate. Pretului ei de 110 lei eu spun ca nu e prea mare pentru ceea ce ofera.

Aceasta categorie de telecomenzi universale cu functia de Learn sunt cele pe care le recomand cel mai mult. Cum le puteti identifica pe raftul din mall? De obicei au ecran LCD si un buton pe care scrie evident Learn. Oricum, sfatul meu e sa va notati modelul si sa "sapati" ulterior un pic pe Internet sa vedeti exact ce poate telecomanda respectiva. Daca costa prea putin (o telecomanda universala buna incepe de pe la 100 de lei) eu spun sa renuntati la ea. Netestat de mine, ramane un model care se gaseste pe piata de retail din Romania numit Hama LCD 8 in 1, care are display LCD, nu stiu daca si functie de Learn, care iarasi promite mult.

Pentru cine isi permite, mai exista gama de varf Prestigo de la Philips, Prestigo SRU8015, Prestigo SRU9600 sau Philips Prestigo 15 in 1. Sunt dotate cu LCD color touch screen, dar si pretul e pe masura. Undeva peste 300 de lei spre o suta de euro daca nu si mai mult.

Daca v-a placut postul si vi se pare util, dati va rog un like pe Facebook, Tweeter, Google +1, ma motiveaza sa scriu mai des vazand atata lume pe blog. Va multumesc!

sâmbătă, 20 noiembrie 2010

Driver cititor carduri

Sunteti in cautarea Driver cititor carduri unui driver pentru card reader? Inseamna ca ati patit ca mine. Problema mea era ca aveam la desktop un card reader intern legat pe placa de baza pe USB. Windows XP-ul la recunoscut automat, dar mi-a trantit vreo patru cinci drive letter-uri, cate un drive letter pentru fiecare tip de card. In plus, ce ma enerva cel mai tare, atunci cand faceam safe remove de pe iconita din dreapta jos de langa ceas imi dispareau toate drive-urile si nu mai puteam folosi nici unul, nici cel pe care tocmai il folosisem pana nu dadeam reboot.

Sapand un pic am gasit solutia. Unele din cititoarele de carduri interne folosesc chip Realtek, iar pe site la Realtek mai precis aici gasiti un driver care rezolva problema. De acolo, propabil aveti nevoie de "USB card reader driver for XP/Vista/Win7". Driver-ul functioneaza atat pe Windows XP, cat si pe Windows Vista sau Windows 7. Prin instalarea acestui driver va aparea la discuri doar o singura litera  cand introduceti un card in cititor. Puteti face safe remove si sa-l introduceti din nou, la fel cum faceti cu un stick USB.

Atentie! Nu toate card readerele interne se bazeaza pe acest chip. Mai exista pe piata o gama de cititoare de carduri care se bazeaza pe un chip produs de Alcor Micro, din pacate pentru acestea din urma nu am gasit solutia.

vineri, 19 noiembrie 2010

Cel mai bun Linux

Sau care e cea mai buna distributie de Linux? Cel mai bun LinuxMulti pun aceasta intrebare motoarelor de cautare. Inainte sa ma apuc de postul asta am stat si m-am gandit cand am facut prima instalare de Linux. Era in '97. Lucrurile s-au mai schimbat de atunci, nu mai trebuie sa stau nopti la rand doar sa ma chinui sa-mi fac placa de sunet sa mearga. Cum am ceva vechime in domeniul asta, cred ca au trecut prin mana mea cel putin 20 de distributii. Recunosc ca nu am mai incercat de mult o distributie noua, am ajuns la un punct unde cel putin mie toate mi se par la fel. Si ca tot veni vorba de distributii noi m-am uitat pe DistroWatch sa vad ce a mai aparut nou in top.

Evident nu o sa raspund foarte radical si sa spun ca distributia cutare. Depinde. Incerc sa fiu obiectiv si imi dau seama ca cea mai buna pentru mine nu e neaparat si cea mai buna pentru voi. Depinde de nivelul de expertiza a fiecaruia.

Daca esti incepator (daca nu ai compilat cel putin o suta de kernele Linux intri in aceasta categorie) si vrei doar sa vezi cu ce sa mananca Linux, evident o distributie orientata desktop e recomandata. Cele doua alegeri mari sunt Fedora si Ubuntu, sincer, mi-e nu mi-a placut niciodata Ubuntu, cum nu mi-a placut nici Debianul sau orice alta distributie bazata pe pachete .deb. Ar mai fi Mint si Suse, nu stiu de ce Suse-le nu m-a incantat nici el. Da, pentru carcotasi, recunosc ca cel putin pentru desktop am fost mereu fan Redhat si Fedora.

Daca nu doresti ceva orientat desktop si ai nevoie de Linux pentru un server, cea mai sigura alegere e CentOS. Ce imi place la CentOS? Faptul ca ai suport si update-uri ani intregi. Update-urile unui sistem rezolva multe din vulnerabilitati si probleme de securitate. In plus CentOS e RPM based si e compilat pe baza surselor pe care se bazeaza si Redhat Enterprise Server, un sistem de operare solid care se vinde (sau cel putin suportul pentru el) pe bani grei. Si iarasi pot fi acuzat de carcotasi ca si in acest caz prefer o distributie care are ce are cu Redhat, dar din punctul meu de vedere este cea mai sigura distributie cand vine vorba de securitate.

Si totusi, pe langa Fedora si CentOS, mai am doua slabiciuni cand vine vorba de distributii Linux. Slackware. Slackware. Slackware. Distributia primordiala. Prima distributie instalata nu se uita. A doua slabiciune e varianta moderna a Slackware si anume Vector Linux. Merge de minune pe calculatoare mai vechi (K6-2 cu 256 de RAM) poate si datorita X-ului bazat pe XFCE. Oare numai mie mi se pare KDE-ul sau Gnome-ul prea incarcate?

Distributia voastra preferata care e?

joi, 18 noiembrie 2010

Cel mai bun bridge 2010

Care Cel mai bun bridge 2010e cel mai bun aparat foto bridge a anului 2010? Desi sunt fan Nikon, trebuie sa recunosc ca bridge-ul vine de la Canon. Se numeste Canon PowerShot SX30 IS si face partea din gama bridge-urilor de varf care se apropie ca pret de clasa inferioara a DSLR-urilor. M-am hotarat sa il laud pentru ca azi l-am tinut in mana si m-a impresionat. Ce m-a impresionat in primul rand? Zoom-ul optic imens, 35x. Faptul ca are stabilizare de imagine, o multime de scene pentru incepatori, stie sa filmeze HD (e drept ca doar 720p), faptul ca se poate interveni cu focus manual peste cel automat (nici la unele obiective ale DSLR-urilor nu se poate asa ceva).

Si in ultimul rand mi-a placut ecranul rabatabil (desi un profesionist s-ar uita stramb la el). Ca sa fiu obiectiv, scriu si ce nu m-a impresionat: cei 14 megapixelii (in limite normale), ISO-ul doar pana in 1600 si greutatea de 600 de grame. Prea greu. Daca il tii in maini cinci minute nu se simte, dar daca il duci dupa gat trei ore in excursie ai sa-l simti. Ca pret, e undeva la 2000 de RON, dupa cum spuneam cele mai scumpe bridge-uri costa cat cele mai ieftine DSLR-uri.

In Romania, cel mai ieftin l-am vazut pe www.f64.ro, si evident ca aveti pentru el transport gratuit.

miercuri, 17 noiembrie 2010

Imprimanta cu cartuse ieftine

"Imprimanta cu cartuse ieftine", "Ce imprimanta sa cumpar" sau "Imprimanta cu consumabile ieftine" sunt cateva din desele interogari puse pe google. Incerc astazi in acest post sa raspund la aceste intrebari.

Imprimantele cat si multifunctionalele (imprimante + scanner) sau ieftinit mult in ultimii ani. Gasim imprimante la 100 de RON, insa costul de intretinere a acestora in ceea ce priveste cartusele pot fi mult mai mari ulterior. Costul unui schimb de cartuse depaseste uneori chiar costul imprimantei. Evident, pentru volumul de tiparire al unui utilizator casnic (home user) se recomanda o imprimanta cu jet de cerneala. Pentru volume mari si folosirea intr-un mediu office, o imprimanta cu laser este de preferat.

Fara sa incerc sa va bag pe gat un anumit model, va prezint mai jos experienta mea legata cu trei modele de imprimante, nu neaparat pe care le-am detinut eu, unele ale unor prieteni care m-au rugat ulterior achizitionarii imprimantelor sa le caut "cartuse ieftine".

Un prieten si-a luat un HP D1660, convins fiind de pretul acesteia, undeva la 130-140 de RON. S-a lasat usor convins si de vanzator, care i-a spus ca, cartusele pot fi reumplute, costul de reumplere fiind sub 10 RON. Perfect adevarat. Ce nu i-a spus si a constatat prietenul meu ulterior e ca chipul cartuselor se poate arde dupa doua, trei umpleri si ai nevoie din nou de cartuse noi... Costuri? Un cartus alb-negru plus unul color pentru aceasta imprimanta fac impreuna cat imprimanta.

O alta prietena si-a luat un Canon, Pixma IP1600. Iarasi a ascultat de vanzator care a insistat pe faptul ca imprimanta merge si cu cartuse compatibile, produse de terti si ca acestea pot fi reumplute. Urmarea? Aceeasi. Daca nu s-au ars cartusele, acestea fie s-au infundat fie au inceput sa curga. Cartusele compatibile nu sunt cu nimic mai ieftine decat cele originale, pot contine eventual un pic mai multa cerneala.

Ajung acum si la experienta pozitiva.Imprimanta cartuse ieftine Fara sa-i vreau sa ii laud, cei de la Epson au facut o treaba buna cu seriile BX, DX si SX a imprimantelor si multifunctionalelor produse de ei. In cazul meu, m-am orientat spre un multifunctional Epson SX 110. Costul? Undeva intre 180 si 200 de RON. Avantajul? Cartuse compatibile care costa 6 lei (da, ati citit bine, 6 lei) care nici nu merita reumplute. Se termina il arunc (pardon, il duc la un centru de colectare a deseurilor non menajere ca sa fiu si eu "green"). Si daca mai tin cont si de faptul ca se gasesc astfel de cartuse la cateva magazine online, nu pot decat sa ma bucur de alegerea facuta.

Nu am vrut ca postul de fata sa fie in favoarea unui anumit brand. Doar sa va relatez experienta mea legata de imprimante si cartuse cat mai ieftine. Atentie! Toti producatorii recomanda cartusele originale. Caz in care costurile de intretinere ar fi cam aceleasi.

V-a placut postul? Fiti sociabili si dati mai departe pe reteaua de socializare preferata.

marți, 16 noiembrie 2010

Criptare si decriptare cu MD5

Azi navigam pe site-ul Emag si din intamplare am ajuns in sectionea echipamentelor Voice over IP. Mi-au cazut ochii pe un Linksys Internet Phone Adapter, curios fiind de specificatiile lui tehnice. Am aflat printre altele cu stupoare ca suporta "Criptare prin MD5". E a nu stiu catea ora cand aud expresia asta total gresita. MD5 nu e algoritm de cripate, e algoritm de hashing. Algoritmii de hashing primesc un sir lung de octeti si pe baza lor genereaza unul mai scurt. MD5 nu face criptare din cel putin doua motive: orice algoritm de criptare are unul echivalent de decriptare, ceea ce MD5 nu are. Nu are ceea ce se cheama cheie publica, privata, secreta de care vreti voi si care e folosita in algoritmii de criptare. Deci, pentru ultima data, MD5 nu e algoritm de criptare, nu face criptare. Ca are aplicatii in criptografie e altceva.

vineri, 12 noiembrie 2010

Cum sa castigi la pariuri?

Se poate castiga la pariuri? Cum sa castigi la pariuri? O singura intrebare sub diverse forme pusa din ce in ce mai des pe google. Evident explozia de astfel de interogari pe google este legate si de oferta si publicitatea din ce in ce mai agresiva a site-urilor de pariuri online. Si ca sa si raspund la intrebare, probabil se poate castiga. Daca ai un doctorat in statistica si probabilitati. Altfel, daca speri ca vrei trai din asa ceva renunta, sunt bani aruncati pe fereastra.

Fenomenul pariurilor online urmeaza tendinta ultimilor 20 de ani de a exploata situatia precara si nivelul de trai scazut a romanilor. La inceput a fost Caritas-ul. Dupa, au fost jocurile televizate de tip bingo, care acum odata cu criza au prins din nou. Si mai tarziu in timp, au fost fondurile de investii. Pariurile online mi se pare ca urmeaza firesc aceasta tendinta, aceea de a exploata speranta romanilor in obtinerea unui venit relativ usor la indemana oricui.

De ce au prins site-urile de pariuri online asa de bine? Piata din vest era suprasaturata. Casele de pariuri au gasit la noi un teren propice si o piata care nu era exploatata la maxim. Daca nu stiati, cel putin in mediul urban, Romania sta mult mai bine in ceea ce priveste oferta de conectivitate la Internet decat multe tari din vest, oferta privita din perspectiva raportului pret / viteza. In plus, data fiind si criza, conditiile au fost ideale pentru toate site-urile de pariuri online spre a se impune si la noi.

Nu o mai lungesc. Si daca vreti sa si raspund la intrebarea din titlu, mai bine v-ati cauta un job stabil.

miercuri, 10 noiembrie 2010

Orange, Internet-ul si Facebook-ul

Titlul vroiam sa sune a "Profetul, aurul si ardelenii". Nu stiu daca mi-a iesit. Azi din intamplare am intrat pe site-ul orange. Cat de stupizi pot fi unii. Pe prima pagina era o reclama mare la Samsung Galaxy Tab. Cica suporta, citat de pe site "internet si retele sociale". In primul rand am ce am cu cei ce scriu Internet cu i mic. Din acelasi motiv am scris si eu orange cu o mic... In al doilea rand, oare precizarea "retele sociale" era absolut necesara? De parca s-ar exclude una pe alta. Probabil un sociolog ne-ar tine o teorie cum ca retelele sociale nu s-au nascut odata cu Internetul, dar retelele la care se refera cei de la orange in expresia de mai sus sunt sigur dependente de Internet. Acuma, ma intreb daca tableta asta minune de nu stiu cate sute de euro la un abonament de cativa zeci de euro suporta "retele sociale" si fara Internet?

joi, 4 noiembrie 2010

Diferenta dintre Internetul mobil si Internetul pe mobil

Stiti care e diferenta dintre Internetul mobil si Internetul pe mobil? Vorba bancului. Diferenta e un "pe". Serios acum, mi se pare ca operatorii de telefonie mobila abuzeaza uneori de naivitatea consumatorului. Termenul "Internet pe mobil" e o blana inventata de ei. Si evident nu e Internet mobil.

Ca sa explic diferenta, ar trebui sa intelegem mai pe larg ce inseamna aplicatii in Internet. Aplicatiile in Internet sunt ceea ce folosim noi cu toti zilnic: Web-ul (sau World Wide Web-ul cum preferati), posta electronica, mess-ul, torrentele, DC-ul si multe altele. Toate aceste aplicatii in Internet se bazeaza pe asa numitul model client-server si folosesc pentru comunicare o multime de protocoale, cel mai cunoscut fiind HTTP-ul folosit la World Wide Web. Un alt protocol de care poate ati auzit se numeste DNS. Aceste protocoale in numar de cateva sute, poate chiar mii se bazeaza pe doua protocoale de nivel putin mai scazut numite TCP si UDP care la randul lor se bazeaza pe protocolul numit IP (Internet Protocol) - de unde si expresia adresa IP. De fiecare data cand stam pe net generam trafic prin unul sau mai multe dintre aceste protocoale. Din diverse motive, deseori provideri de Internet filtreaza anumite protocoale. Un exemplu clasic este RDS-ul care filtreza protocolul SMTP folosit pentru posta electronica pentru a preveni trimiterea de spam-uri de pe calculatoarele infectate. Putem privi operatori de telefonie mobila drept furnizori de servicii de Internet mobil. Numai ca, pentru a limita cantitatea de trafic generata care altfel le-ar sufoca reteaua, operatori de telefonie mobila filtreaza majoritatea protocoalelor prin care o aplicatie de pe mobil poate dialoga cu altele din Internet. De fapt, singurele protocoale nefiltrate sunt DNS-ul si HTTP-ul, insa si comunicarea prin acesta din urma sa face prin Intermediul unui proxy (un fel de server intermediar). Printre altele rolul acestui proxy e sa introduca un nivel suplimentar de filtare. Practic, cam ce putem face de pe mobil e sa navigam (adica sa folosim protocolul HTTP) prin intermediul unui proxy. Adica mai pe scurt "WAP" sau Internet pe mobil (de WAP a auzit toata lumea). Aceasta filtrare a protocoalelor practicata de operatorii de telefonie mobile e oarecum acoperita si de faptul ca pe mobil, oferta de aplicatii e mai scazuta (si implicit nevoia de comunicare prin diverse protocoale a acestor aplicatii scade) dar si de faptul ca foarte multe aplicatii folosite initial in Internet incep sa fie "orientate Web", adica sa comunice prin HTTP - de aceea ne putem citi e-mailul in browser, browser care comunica cu serverele de la yahoo sau gmail prin HTTP. Internetul mobil pe de alta parte presupune accesul nerestrictionat la Internet prin oricare protocol. Si evident disponibilitatea ca accesul sa se face de pe un laptop. Pentru a face diferenta dintre cele doua tipuri de trafic (evident pentru a le masura si taxa diferit), providerii de telefonie mobila folosesc frecvent doua APN-uri (Access Point Name) diferite pentru fiecare tip de trafic. De obicei traficul realizat ca "Internet pe mobil" e mai ieftin. Celalalt, mai scump. 1€ per mega? Si iarasi uit in gand de cei sapte ani de acasa.

In final, va spun un secret. Orice Internet pe mobil se poate transforma cu putine "abilitati creative" in Internet mobil...

miercuri, 3 noiembrie 2010

Wallpapere cu castelul Peles



Dupa cum v-am povestit, weekendul trecut s-a lasat cu o vizita la castelul Peles din Sinaia. Din seria de fotografii facute am selectat una pe post de wallpaper si am adaptat-o la diferite rezolutii mai des intalnite. Sper sa va placa. Am surprins castelul intr-o zi senina iar nuantele ruginii ale toamnei sunt superbe. Aparatul foto, evident DSLR Nikon, din pacate cu obiectivul standard, dar eu spun ca poza e reusita. Mai jos gasiti linkuri spre imagini la rezolutii mai mari.

marți, 2 noiembrie 2010

Cum imi securizez PC-ul?

Internetul e o jungla. Din pacate multi cad victime si putin stiu sa se protejeze desi e atat de simplu daca sunt urmate niste reguli de baza. Doar patru reguli, atat:

  • update-uri (ale sistemului de operare, ale browserului, etc);
  • antivirus & antispyware;
  • firewall;
  • nu instalez si nu rulez executabile aiurea.

E atat de greu? Sistemul de operare mi le ofera pe primele trei. Windows-ul are firewall, nu va fie lene sa puneti update-uri la Windows (stiati ca mai sunt utilizatori care in 2010 mai folosesc Internet Explorer 6?), iar pentru cine nu stie Microsoft ofera gratis un antivirus beton care printre altele nici nu mananca multe resurse si nu simtiti ca se taraste sistemul cu el instalat. Ii spune Microsoft Security Essentials si este disponibil aici

Ce inteleg prin aplicatii aiurea? Free smileys with sound spre exemplu. La ce va trebuie? Ace mega codec pack, K-Lite codec pack la ce va trebuie? Aveti Videolan care deschide orice fara nici un codec, e si gratis si open source. Gasiti un program de generat seriale pe net si vreti sa-l rulati? Abtineti-va. Sau rulati-l pe calculatorul vecinei.... Dupa mine singurele programe pe langa sistemul de operare care sunt necesare utilizatorului mediu sunt: Office, Total Commander, Winamp, Videolan, Acrobat Reader, Firefox sau Chrome, Yahoo Messenger. Atat. List closed! Poate doar un client de torrente. Dar am zis ca nu incurajez pirateria pe blog.

luni, 1 noiembrie 2010

Ospitalitatea la romani

Am fost in weekend la Brasov. Imi era dor sa hoinaresc prin tara cu masina. Weekendul a fost super cu exceptia inerentilor cretini care sa angajeaza in depasiri pe contrasens.

Voi unde mancati in Brasov? Evident (alta inertie poate) am fost dus de niste prieteni la Sergiana. Mancarea ok, preturile asa si asa dar servirea dezastru. Si nu ma leg de faptul ca chelnerul nu si-ar fi facut bine treaba, ci la faptul ca nu facea fata. 20 minute pana sa-ti aduca meniul, alte 15 pana sa-ti ia comanda, o jumatate de ora pana sa ti-o aduca. Noroc ca am fost inspirat si am cerut nota cand ne-a adus si desertul... Am salvat astfel 20, 30 de minute intre doua treceri consecutive ale chelnerului prin zona.

Altceva ce mi s-a parut stupid in Brasov. Sambata pe la pranz cautam un alt restaurant, nu unul anume ci primul ivit in cale langa care sa se poata si parca. Evident, trebuie procedat in sens invers. Prima data gazesti parcare si apoi cauti restaurantul. Gasesc parcare, era weekend, poate din asta era liber. Peste tot din trei in trei metrii tablite cu mesajul aproximativ: "Nerespectarea marcajelor poate duce la ridicarea autovehiculului" conform nu stiu carei hotarari a consililului local. Bine ba, am inteles. Mai bine spuneti-mi cat costa ora de parcare, intre ce ore se plateste, daca se plateste si in weekend si de unde imi iau tichetul ala nenorocit de parcare. Nici vorba de asa ceva. Am intrebat un alt sofer care mi-a spus ca tichetul il iau de la "parcomat" (realy?) si ca se plateste si sambata pana la nu stiu ce ora. Am batut un sfert de ora strada in sus si in jos dupa un "parcomat" nici vorba de asa ceva si evident doamna de la gogosarie nu avea habar de asta. Am renuntat in cele din urma, m-am urcat in masina si dupa trei minute am gasit un restaurant destul de elegant cu terasa si personal destul de amabil. Problema cu parcarea mi-am rezolvat-o urmand instinctul de turma, in fata restaurantului pe strada erau parcate si alte masini, desi nu erau parcari delimitate. Evident unde parcheaza altii parchez si eu. Restaurantul se numeste Nash, e pe A.I. Cuza, 14, poate si daca suntenti din Brasov nu il stiti, dar oricum merita sa-i dati o sansa. Avea si terasa si tinand cont de sfarsitul lunii octombrie am profitat sa mai mancam o data in aer liber.

Abia acum ajung la faza pentru care m-am hotarat sa scriu postul de fata. Sambata ne-am hotarat sa mergem sa vizitam castelul Peles. A fost o zi insorita de sfarsit de octombrie si era ocazia ideala. Ajungem in Sinaia, trag pe dreapta in prima parcare gasita libera, desi ma asteptam sa fie un pic mai greu de gasit. Vis-a-vis de parcare "o doamna" matura de zor in fata unui hotel-restaurant asteptandu-si pe semne clientii. Dau binete cum m-a invatat mama in cei sapte ani de acasa si intreb frumos in ce parte e castelul si cat e pana la el pe jos... Raspunsul ei pe mine m-a socat, va las pe voi sa reactionati cum doriti: "Dar la mine ce consumati daca va spun?" Brusc, in gand doar, am uitat de cei sapte ani de acasa...

Ca sa termin totusi optimist urmatorul post va contine niste fotografii ale castelului in toata splendoarea culorilor toamnei la sfarsit de octombrie...

joi, 28 octombrie 2010

Telecomanda pe volan

Trebuie sa recunosc ca imi doresc asa ceva. Evident ca tot romanul nu mi-am permis sa imi iau o masina care sa aiba asa ceva din fabrica si n-am luxul de a schimba piesele de pe volan, sa dau sonorul mai tare sau mai incet desi mi-ar surade ideea. Despre raspuns la telefon direct de pe volan, ce sa mai spun...

M-am gandit azi sa abordez diverse solutii de compromis pentru asa ceva care sunt disponibile si la noi. Cum cumpar destul de multe chestii online, sunt abonat (din oficiu) la listele de noutati a mai multor magazine de profil. Unii ar considera mailurile astea ca fiind spam, pe mine nu ma deranjeaza, cel putin ma ajuta sa ma informez. Promit ca intr-un post viitor sa abordez si problema spam-ului... Si cum am scapat eu de spam.

Evident cel mai elegant ar fi sa apelam la ceva de firma. Pentru norocosi care au un CD player Sony in masina, acestia din urma ofera o telecomanda de volan numita Sony RM-X4S. Aceasta nu e chiar pe volan, ci mai degraba de tipul unui joystick, asemanatoare manetei stergatoarelor. Are avantajul ca e cu fir (vom vedea mai jos ca cele wireless infrared au marele pacat ca nu prea bat unde trebuie si nu-si fac treaba) si dezavantajul ca firul ala oricum l-ai trage spre player se vede urat. Dezavantajul mare e ca merge doar cu CD player-ele auto Sony si dezavantajul si mai mare e ca merge doar cu anumite modele de Sony... No comment. Cu al meu nu merge.

Cei de la Blaupunkt aveau si ei o telecomanda numita RC10 compatibila cu majoritatea CD player-erelor auto facute de iei. Era eleganta, prin infrarosu, pacatul e ca nu se mai fabrica, cel putin pe site-urile din Romania nu prea am mai vazut-o. Si mai prezenta si dezavantajul ca trebuia sa-mi schimb playerul... Alti bani aruncati.

Cam astea ar fi solutiile de firma. Trecem la alternative, ca sa nu le spun improvizatii. Emitatoarele FM. S-au ieftinit suficient de mult, al meu cred ca l-am luat cu 19.99 RON din Auchan. N-am inteles niciodata preturile astea cu .99. Or fi ele psihologice, dar eu cel putin eu nu pun botul. Ce n-am inteles la ele e cine e fraier. Eu ca dau prea mult (daca pot lasa din pret pana la .99 de ce nu lasa mai mult) sau iei ca deja au coborat sub limita profitabilitatii ca sa-mi bage pe gat pretul cu .99. Voi stiti?

Ultimul mail primit de la un magazin online facea reclama unui astfel de modulator cu telecomanda pe volan. N-am nici un interes sa le fac reclama, am cumparat ocazional de la ei, dar va dau si linkul. E vorba de un modulator FM oferit de cei de la Spot (site-ul DigitalWorld.ro e tot al lor), mai multe informatii puteti gasi aici. Pretul pare ok la data cand scriu aceste randuri (90 RON, ei zic 89.95 - sa fim seriosi) si transportul este inclus in pret. Evident platim si transportul, sa nu credeti ca e gratis, pretul produslui e umflat sa acopere si transportul, dar din nou, e doar chestie de marketing psihologica (aici recunosc ca pun botul si eu). Legat de modulatorul acesta am doua intrenari. Prima, bate telecomanda de pe volan din orice pozitie pana la modulator? La cat e de ieftin, s-ar putea sa avem probleme. Mai ales ca multi pe forumurile din Romania se plang de alte modele similare ca nu le functioneaza telecomanda de pe volan. A doua intrebare, e legata de faptul ca modulatorul de mai sus, vine cu doua telecomenzi, una subtire, clasica si cea de volan. Din imagini, se pare ca telecomanda clasica e identica cu cea a modulatorului meu de 19.99 (chinezii astia cloneaza tot). Nu se gasesc doar telecomenzi pentru volan care sa mearga cu modulatoarele existende deja? (mare majoritate dintre ele fiind identice, diferind doar brandul de pe ele). Daca ati testat si puteti raspunde la aceste intrebari va invit sa comentati...

Pe piata online din Romania mai este disponibila o solutie, de asemenea relativ ieftina, dar care pe langa cateva avantaje prezinta evident si dezavantaje. Este vorba de un modulator sub forma de arc de cerc care se monteaza efectiv pe volan. Prezinta avantajul ca suporta si bluetooth (poate fi folosit si pe post de carkit), nu se mai pune problema ca "nu bate telecomanda". Dezavantajul major care il are e ca trebuie alimentat de la bricheta masinii, firul de alimentare pe langa ca e inestetic, mai poate incurca si la viraje. Ultima data l-am vazut disponibil pe Okazii, insa s-ar putea sa il gasiti si la magazine online mai putin noname.

Daca stiti si alte solutii, sunteti bineveniti sa le postati.

marți, 26 octombrie 2010

De ce apar ochii rosii in poze?

Ochii rosii sunt o pacoste in multe poze. Este un fenomen care apare la fotografiile facute in lumina slaba si cu blit. La lumina slaba, pupila ochiului uman se dilata pentru a permite sa intre cat mai multa lumina care sa ajunga pe retina (la fel ca ochii de pisica pe intuneric). Flash-ul surprinde pupila larg deschisa si ceea ce se vede rosu in fotografii nu sunt altceva decat capilarele sangvine ce iriga retina. Unele aparate se lauda cu functii care permit reducerea acestui efect nedorit. La nivelul aparatului, exista doua modalitati de a implementa acest mecansim. Primul dintre ele, poate mai putin reusit, se refera la prelucrarea software a imaginii ulterior fotografierii. Nu prea am vazut aparate care sa reuseasca mare lucru in acest sens, prelucrarea software e de dorit sa o faceti voi, spre exemplu in Photoshop ulterior. Probabil, in curand voi publica si un tutorial legat de inlaturarea ochilor rosii in Photoshop. O a doua modalitate de a preveni ochii rosii, care se bucura de succes mai mare, consta in declasarea blitului la o intensitatea mai scazuta in fractiunile de secunda premergatoare declansarii aparatului foto si a preluarii fotografiei. Pupila ochiului uman reactioneaza si se inchide datorita contrastului de lumina, iar in momentul fotografierii si a declansari totale a blitului diametrul acesteia este mai mic. Ingenios, nu? Oricum, nu strica daca doriti sa cumparati un aparat foto sa va documentati putin inainte daca aparatul ales prezinta vreo functie pentru Red Eye Removal.

luni, 25 octombrie 2010

Ce aparat foto sa cumpar?

Ce aparat foto sa cumpar? Care e cel mai bun aparat foto? Recomandari aparat foto digital. Sunt intrebari sau fraze destul de des intalnite, fie pe google fie pe forumuri sau bloguri. Ca unul care a tinut in mana cam toata gama digitala, de la "sapuniere" la DSLR-uri incerc si eu sa raspund la aceste intrebari, raspunsul meu fiind de fapt si un sfat de ce ar trebui sa tineti cont cand va alegeti un aparat foto digital.

Inainte de toate care ar fi principalele caracteristici ale unui aparat foto digital? De care trebuie sa tinem cont vedem mai incolo in functie si de ce ne dorim:

  • Marca (evident);
  • Clasa: pot fi compacte (asa numitele point and shoot), bridge (clasa de mijloc) si DSLR-urile (clasa avansata, nu ii spun profesionista pentru ca exista si DSLR-uri entry level). DSLR e abreviere de la digital single-lens reflex;
  • Megapixelii: in forma cea mai simpla numarul de megapixeli e dat de rezolutia maxima a imaginii, prin inmultirea inaltimii cu latimea;
  • Zoom-ul optic;
  • Daca stiu sa filmeze sau nu (cu sunet sau nu);
  • Modurile predefinite (asa numitele scene) de fotografiere (pe noapte, pe zi, pe soare, la lumina becului, portrete etc);
  • Reducerea vibratiilor;
  • Autofocusul;
  • Red eye reduction;
  • Modul de alimentare (acumulatori standard sau acumulator special oferit doar de producatorul aparatului).
Ar mai fi pe langa acestea si altele pe care le doar amintesc: diafragma, distanta focala, sensibilitatea ISO. Daca ajungeti sa va intereseze aceste caracteristici atunci probabil deja va doriti din start un DSLR sau cel putin un bridge.

Si acum sa luam toate caracteristicele de mai sus pe rand. In primul rand, marca. Aveti de unde alege din plin. Daca ar fi sa aleg eu acum as alege in ordinea asta: Nikon, Canon, Sony, Pentax, Samsung. De ce ordinea asta? Am restrans toti producatori de aparate foto digitale la cativa din cei ce produc DSLR-uri. E de prisos sa spun ca primii doi, Nikon si Canon exceleaza in domeniu si se bat pentru suprematie. Evident in functie de buget puteti opta si pentru alte marci, insa si de la cei de mai sus se gasesc destul de multe aparate foto ieftine si bune.

Clasa. Ce tipuri de aparate foto digitale se gasesc pe piata si ce caracterizeaza fiecare tip:

  • Gama aparatelor foto compacte (eu le spun sapuniere). In engleza se mai numesc si point and shoot camera. Sony Cybershot W290 - un aparat foto compact de tip Point and Shoot de la SonyCel mai uzuale, mici ca dimensiuni, incap in buzunar. Sunt si cele mai ieftine si ofera performante acceptabile pentru utilizatorul de rand. Pot costa intre 200 si 1000 de lei in functie de dotari. Fac poze acceptabile la lumina buna, au si un blit integrat care permite fotografii pe lumina slaba, un zoom optic de 3x cel mai des intalnit, unele stiu si sa filmeze. Oferta de aparate foto compacte e destul de variata, aveti cea mai mare posibilitate de alegere aici tinand cont ca si preturile sunt relativ scazute.
  • Bridge-urile. Clasa de mijloc. Costa mai mult, undeva intre 1000 si 2000 de lei. De obicei se caracterizeaza printr-un zoom optic mai mare, undeva intre 12x si 35x si prezinta cateva din functionalitatile avansate prezente la DSLR-uri (cele mai importante fiind modificarea in mod manual a diafragmei, a expuneri si a sensiblitati ISO).
  • DSLR-urile. Aparate foto cu obiective interschimbabile, permit cea mai mare creativitate, o multime de parametrii modificabili manual (cei mai importanti cei enumerati mai sus). Nikon D90 - poate DSLR-ul cu cel mai bun raport calitate / pretCele mai scumpe cu preturi porninind de la 2000, 3000 de lei si ajungand pana la cateva mii de euro. Exista cateva modele si sub 2000 de lei (undeva la 400€). Pretul unui DLSR e relativ oricum, un asemenea aparat putand fi dotat cu un obiectiv care sa coste de cateva ori mai mult ca aparatul, obiectiv ce sa coste chiar si cativa zeci de mii de euro (da, ati citit bine). Personal prefer Nikon, poate si datorita faptului ca pe ultimul DSLR de la Nikon se poate monta un obiectiv produs acum 40 de ani, e drept cu mici limitari legate de posibilitatea de autofocus sau control electronic al diafragmei.
Goana dupa megapixeli e o greseala frecvent intalnita la toti cumparatori de aparate foto digitale. Toti cred ca cu cat aparatul are mai multi megapixeli cu atat mai bine. Vechea poveste cu cantitatea. Cu cat mai mare cu atat mai bine. Gresit. Cel putin intr-o destul de mare masura in ceea ce priveste aparatele foto digitale. Adevarul e ca privite la rezolutia unui monitor standard, nu veti vedea nici o diferenta intre o fotografie facuta cu un aparat foto de 4 megapixeli si o fotografie facuta cu un aparat de 12 megapixeli. La fel in ceea ce priveste cele doua fotografii puse pe hartie in format uzual 9x13 sau 10x15. Senzorii optici ai aparatelor foto digitale au o dimensiune mult mai mica fata de dimensiunea unei pozitii din pelicula fotografica a aparatelor clasice cu film (exceptie fac DSLR-urile full frame, dar astea costa o caruta de bani). Cu cat se inghesuie mai multi pixeli pe un astfel de senzor cu atat pixelul e mai mic, capabil sa capteze mai putina lumina, lucru de cele mai multe ori manifestat prin aparitia de "pureci" in fotografiile digitale. Acesti pureci sunt mult mai evidenti in fotografiile nocture si facute la valori ISO mai ridicate. Daca n-ati priceput retineti doar esentialul: orice peste 4 megapixeli ar trebui sa fie suficient in cazul aparatelor foto compacte, o valoare normala de 7 megapixeli ar trebui sa multumeasca pe oricine. Evident cand vine vorba de un DSLR capabil sa faca o poza destinata unei reclame afisabila pe intreaga fatada a unui bloc, povestea este alta...

Zoom-ul optic. Aici lucrurile sunt destul de clare. Marea majoritate a aparatele foto compacte au un zoom optic situat intre 3x si 4x. Daca aparatul stie doar zoom digital, renuntati in al achizitiona. Zoom-ul digital e chichita de marketing si puteti si voi sa-l faceti pe calculator. In plus, pozele facute cu zoom digital ies groaznic de pixelate. In ceea ce priveste clasa de mijloc, a bridge-urilor, acestea va ofera cel mai mare zoom optic. Sunt unele bridge-uri care ajung la 24x sau chiar la 28x. Daca vreti zoom optic mare, atunci va incadrati perfect la un bridge. In ceea ce priveste DSLR-urile, zoom-ul nu mai depinde de aparatul in sine ci de obiectiv. Canon S5IS - un bridge de la Canon cu un zoom mediu 12xNu prea veti intalni obiective cu zoom mai mare de 10x sau 11x, aici fiind preferate, datorita calitati optice in primul rand, obiectivele care au zoom-uri mai mici dar acopera distante focale diferite. Mai pe intelesul tuturor, daca un obiectiv are un zoom 3x, dupa ce ajungeti sa mariti la maxim cu el, puteti folosi alt obiectiv care la zoom-ul minim sa fotografieze ca primul la zoom maxim, al doilea obiectiv putand mari si el in cotinuare de trei ori - practic cele doua obiective s-ar comporta impreuna ca si cum ati avea un zoom 9x, dezavantajul e ca trebuie sa le schimbati pe corpul aparatului. Fac aici o paranteza, profesionisti si "puristi" in ale fotografiei, prefera uneori obiectivele cu distanta focala fixa, adica fara zoom. Astfel de obiective se mai numesc si obiective prime. O intrebare des intalnita e cum clasa de mijloc a bridge-urilor au un zoom optic mai mare decat clasa superioara a DSLR-urilor. Raspunsul e destul de simplu, senzorul optic, cel pe care se formeaza imaginea (cu capul in jos daca va mai aduceti aminte lumanarea de la fizica din gimnaziu) e mai mic in cazul bridge-urilor decat in cazul DSLR-urilor. Senzorul fiind mai mic, distanta focala si lungimea obiectivului sunt si ele de asemenea mai mici in cazul bridge-urilor. DSLR-urile au (printre altele) avantajul unor senzori optici mai mari, uneori full frame (cat filmul clasic), permit megapixeli mai multi sau pixeli mai mari ca dimensiune care sa capteze mai multa lumina.

Alt aspect in alegerea unui aparat foto digital ar fi daca stie sa filmeze sau nu. Personal sunt in aceea categorie care considera ca telefonul e telefon, aparatul foto aparat foto si camera video camera video. Nu as incurca capra cu varza. Daca totusi tineti la asa ceva ar fi bine sa verificati daca aparatul stie sa filmeze cu sunet, la ce rezolutie, unele mai noi stiu inclusiv sa filmeze HD, daca puteti face zoom in timpul filmarii, daca autofocusul functioneaza in timpul filmari sau cat puteti filma pe un card de o anumita capacitate.

Modurile predefinite (asa numitele scene) de fotografiere sunt demne de luat in serios pentru aparatele foto compacte. Aparatul optimizeaza anumiti parametrii cum ar fi expunerea, diafragma, sensibilitatea ISO in functie de modul selectat de utilizator. Desi unele aparate foto compacte permit si folosirea unor valori introduse manual pentru aceste setari, sfatul meu in cazul aparatelor foto compacte e sa renuntati la idee. In coltul opus, am intalnit destule persoane care si-au achizitionat DSLR-uri dar fotografiaza in continuare in moduri scena, nu inteleg notiunea de Depth of Field, expunere, diafragma sau white balancing (stiu ca pe unii i-am bagat in ceata). Oricum ideea e aceasi, cei care isi iau DSLR si fotografiaza in moduri scena au aruncat banii pe fereastra.

Despre reducere vibratiilor nu scriu prea multe acum, promit un post viitor care sa raspunde la intrebarea: De ce ies pozele miscate? Ca sfat pentru acum orice ati cumpara e recomandabil sa aiba un mecansim de reducere a vibratiilor indiferent de cum e numit acesta (Steady Shot, Image Stabilisation, Vibration Reduction). Alt sfat pentru incepatori, nu faceti poze noaptea din mana fara trepied, cu subiecte in miscare. Nu faceti poze cu blitul daca subiectul fotografiat nu e la cativa metri de aparat in raza de bataie a blitului.

Cu autofocus e dotat cam orice aparat foto, indiferent de gama. Exista insa in clasa DSLR-urilor obiective cu preturi destul de piperate care nu stiu autofocusa.

Ochii rosii sunt o pacoste in multe poze. Toate pozele de la majorat ti-au iesit la fel? Toti din trupa aveti ochii rosii si nu stiti de ce? Este un fenomen care apare la fotografiile facute in lumina slaba si cu blit. Va promit de asemenea un mic post viitor in care sa dezbat subiectul. Oricum asigurati-va ca aparatul pe care doriti sa-l cumparati prezinta o functie de Red Eye Reduction.

Ne apropiem de final, au mai ramas doar acumulatori. Unele aparate foto se alimenteaza cu baterii AA sau acumulatori AA Ni-MH. Altele au un acumulator special litiu ion. Personal prefer aparatele cu acumulatori AA Ni-MH. Sunt mai ieftini si pot sa am oricate perechi dupa mine. Insa in cazul DSLR-urilor bateriile litiu ion speciale produse de producatorul aparatului sunt singura optiune. Ca sfat, daca aparatul functioneaza cu acumulatori AA nu il incercati pe baterii AA. Puteteti face cel mult zece poze inainte ca bateriile sa va lase.

Bun. Gata. Recapitulare. Ce aparat foto sa cumpar? Si de unde? Va recomand cu caldura magazinul online a celor de la F64: www.f64.ro. Sunt importatori pentru o multime de marci de aparate foto digitale si garantat au cele mai mici preturi din Romania la ce inseamna aparat foto digital.

Daca va intereseaza sa faceti doar poze in clasa sau la chefuri probabil ca va incadrati la un aparat foto compact. Asigurati-va ca are zoom optic, un mecanism de reducere a vibratiilor, o functie pentru Red Eye Reduction si undeva la 7 megapixeli.

Daca va permiteti mai mult, calatoriti cu familia la munte, doriti si putina creativitate si sa doriti in acelasi timp sa descoperiti unele din tainele fotografiei probabil un bridge e mai aproape de dorintele dumneavoasta.

Daca stiti ce inseamna expunere, diafragma, ISO, white balancing, sper doar sa va achizitionati un DSLR daca nu detineti unul. Si va multumesc daca ati ajuns sa ma cititi pana aici.

V-a placut postul? Fiti sociabili si dati mai departe pe reteaua de socializare preferata.

duminică, 24 octombrie 2010

Instalare Windows de pe USB stick

Later edit: Intre timp am descoperit o metoda mult mai simpla de a instala Windows-ul de pe USB, metoda care am descris-o intr-un nou post pe blog intitulat Instalarea Windows 7 pe mini laptop de pe USB stick cu doar 3 click-uri.

Ok, in primul rand recunosc ca nu sunt original si ca m-am inspirat dintr-un articol gasit pe net si scris in limba engleza. Insa la cativa pasi sugerati in articolul respectiv mi-am prins urechile si am incercat sa scriu un tutorial mai complet si sper ca fiind scris in limba romana sa fie mai util. Ghidul de mai jos este valabil pentru Windows 7 si l-am testat cu succes pentru instalarea unui mini notebook care nu avea unitate DVD (sau mini laptop sau Eee PC cum vreti voi sa-i spuneti).

In primul rand de ce aveti nevoie:
  • un stick USB de minim 4 GB;
  • un DVD cu kitul de instalare al sistemului de operare Windows 7 (nu dezbat aici problematica liceentieri, originalitatii sau activarii sistemului de operare);
  • evident un calculator pe care vreti sa instalati Windows-ul. BIOS-ul acestui calculator trebuie sa stie sa buteze de pe stick-ul USB. O astfel de optiune gasiti in BIOS (in BIOS intrati cu F2, F10 sau alt F in functie de sistem), iar la unele sisteme apasand o tasta F puteti selecta de pe ce vreti sa boot-ati fara sa intrati in BIOS;
  • un alt calculator cu Windows ca sa "pregatiti" stick-ul.

Pasii pe rand:
  1. Salvati tot ce aveti pe stick, trebuie formatat (nu-l formatati normal, vom folosi o formatare mai speciala pe care o vom detalia in pasii de mai jos);
  2. Deschideti un prompt CMD. In Windows XP dati: Start -> Run -> scrieti CMD si apare o fereastra neagra (varamea care e bota in utilizarea calculatoarelor ii spune "gaura neagra"). In Vista sau Windows 7, dati click pe butonul din stanga jos (cel care inlocuieste butonul de Start din XP), si in fereastra de search scrieti cmd, fara sa dati enter inca. In lista de cautari (un pic mai sus) va aparea de obicei primul promterul cmd alaturi de o iconita neagra. Nu dati click pe ea, ci click dreapta -> "Run as administrator" -> Yes la o eventuala intrebare legata de securitate. IMPORTANT: daca cmd-ul nu e rulat ca administrator nu o sa mearga pasii de mai jos;
  3. In fereastra neagra (fereastra DOS sa-i spunem mai bine desi nu e chiar DOS), tastati DISKPART si dati enter. Este posibil sa se deschida o noua fereastra neagra care arata similar cu fereastra DOS. Urmatoarele comenzi le vom da in noua fereastra, cea a utilitarului DISKPART;
  4. LIST DISK si dati enter. Notati-va numarul (sa zicem 1 al stick-ului USB). ATENTIE! Urmeaza formatarea. Aveti grija ce va notati si cum continuati, daca gresiti va puteti formata hardisk-ul si pierde toate datele;
  5. SELECT DISK 1 si dati enter. Inlocuiti 1 cu numarul dat de LIST DISK pentru stick-ul USB la pasul anterior;
  6. CLEAN si dati enter;
  7. CREATE PARTITION PRIMARY si dati enter;
  8. SELECT PARTITION 1 si dati enter (aici lasati 1 si nu-l inlocuiti cu nimic);
  9. ACTIVE si dati enter;
  10. FORMAT FS=NTFS si dati enter. Nu lasati spatii intre FS si = si NTFS;
  11. Pauza de tigara, cafea, formatarea dureaza ceva;
  12. ASSIGN si dati enter;
  13. EXIT si dati enter. Vi se va inchide fereastra fereastra utilitarului DISKPART. Fereastra DOS (prima fereastra neagra deschisa) ar trebui sa o aveti inca pe ecran, nu o inchideti inca;
  14. Introduceti DVD-ul cu kitul de instalare a Windows 7 in unitate;
  15. Uitati-va ce litera a fost asignata stick-ului (litera asta s-ar putea sa fie diferita fata de litera cu care va vedea stickul inainte). Sa ii spunem G: desi sar putea sa fie alta. Tot la pasul asta, trebuie sa identificati litera asociata DVD-romului, sa-i spunem E: (inlocuiti litera dupa caz cu ce aveti voi);
  16. In fereastra DOS (neagra) deschisa la pasul 2, tastati: E: si dati enter (inlocuiti E cu litera unitatii DVD);
  17. CD BOOT si dati enter;
  18. BOOTSECT.EXE /NT60 G: si dati enter (inlocuiti G: cu litera unitatii asociata stickului). Nu lasati spatiu intre / si NT60. Dupa executia comenzi puteti inchide fereastra neagra DOS;
  19. Copiati tot ce e pe DVD-ul de Windows 7 pe stick;
  20. Gata!
Bine de stiut in continuare:

  • Pentru instalare, calculatoarul trebuie sa boot-eze de pe stick o singura data. La prima resetare dupa inceperea instalarii, aveti grija sa bootati de pe hardisk sau instalarea va incepe de la inceput (fie reveniti din BIOS la boot-area de pa hardisk, fie aveti grija sa scoateti stick-ul pentru cateva secunde la inceput, si imediat dupa inceperea boot-ari de pe hardisk sa-l introduceti inapoi);
  • Daca foloseati stickul pentru a copia filme pe el si a va uita la ele intr-un DVD player (cazul meu), stickul va fi inutilizabil, DVD player-ele stiind sa citeasca doar sistem de fisiere FAT32, iar noi l-am formatat la pasul 10 NTFS;
  • Evident folositi acest tutorial pe propriul risc si nu ma fac responsabil daca stricati ceva, pierdeti date, va inecati pisica etc.
Astept parerile voastre referitor la ce am scris, si de ce nu completari daca am gresit cu ceva.

De ce inca un blog? Intrebare introductiva pentru "Romanul si Internetul"

Imi aduc aminte de un program de arhivare de pe vremuri care batea rarul. Ii spunea yac, yet another compresor si era facut de rusi. Cand cititi yet another compresor, puteti sa va inchipuiti fraza pronuntata cu accent de rus. De fapt vroiam sa ajung la yet another blog... De ce inca unul? De ce nu? Cum ma pricep la multe, incerc sa-mi dau frau liber ideilor si sa le impartasesc si altora...

Fiind primul post pe blogul asta, ma voi opri un pic asupra fenomenului online din Romania. Ce face romanul pe net? Si ca sa bag rapid o insiruire: sta pe mess, facebook (chiar, pe asta nu l-am descoperit desi cred ca sunt in primii o suta de utilizatori de net din Romania ca vechime), cancan (asta impreuna cu otv ne scad productivitatea muncii - imi dau seama ca suna cam comunist dar asa e), injura in commenturile pseudo articolelor de pe ziarele de sport, cauta pe google... Dar ce cauta... evident n-am sarit foarte departe si suntem cam in aceeasi zona. Incerc un exercitiu de imaginatie despre topul cautarilor pe google.ro: masini second din germania, cum slabesc, bani pe net, fete bune, ultima manea a lui liviu pustiu. Sper ca asta din urma sa existe si sa nu-l fi inventat eu acum... Ah, da! Mai cauta filme... nu pe google, dar torrentele sa traiasca. Apropo, e unul din noi care sa nu fi piratat niciodata vreun soft sau vreun film? Ideea asta promit sa o dezbat intr-o postare viitoare.

Acum dupa doua paragrafe poate v-ati prins si voi cum gandesc... Si va invit sa comentati. Ce face romanul pe net? Si de asemenea, ce cauta pe google? Sau poate combinam intrebarile si iese ce face romanul pe google?