marți, 10 aprilie 2012

Laptop pentru jocuri

In ultmii ani un laptop a devenit la fel de indispensabil precum un telefon mobil. Fie ca e folosit la scoala, facultate, in delegatie, birou sau acasa tot mai multi romani isi cumpara unul optand in favoarea acestuia in detrimentul unui sistem desktop clasic. De ce? In primul rand datorita faptului ca sistemele laptop s-au ieftinit suficient de mult si sunt accesibile la pret. In al doilea rand, prezinta avantajul mobilitatii, pentru multii fiind important acest fapt.

Cel mai bun laptop pentru gaming


Laptop pentru jocuri
Cand vine vorba despre jocuri din start trebuie sa intelegem ca trebuie sa facem un mic compromis. Chiar si un laptop de ultima generatie, special dedicat gaming-ului va atinge cu greu performantele unui desktop special construit pentru acest domeniu. De ce? Pentru ca mobilitatea si dimensiunea vin cu cateva dezavantaje legate mai ales de puterea de procesare a unui sistem. O placa video puternica si un procesor puternic intr-un sistem desktop inseamna din start putere mare de consum si elemente de racire active, elemente care sa zicem nu prea se impaca cu caracterul compact al unui laptop. De ce ar trebui sa tinem cont in alegerea celui mai bun laptop pentru jocuri? Evident cateva caracteristici primeaza, precum placa video dedicata, procesorul sau memoria dar exista si alte aspecte care nu ar trebui neglijate. Spre exemplu un gamer inrait poate tine si la calitatea sunetului, din acest punct de vedere majoritatea laptopurilor lasand de dorit sau la viteza de incarcare a jocului preferat, din acest punct de vedere un HDD SSD fiind indicat, sau cel putin unul clasic la 7200 de rotatii pe minut.

Incercam in continuare sa ne uitam peste ofertele din on-line-ul romanesc pentru astfel de sisteme si sa extragem cele mai bune configuratii inclusiv pe baza raportului calitate pret dar si a scorului obtinut de placile grafice ale acestor laptop-uri in  3DMark 11. Ne vom opri mai intai asupra sistemelor cu preturi "pamantesti" (accesibile ca pret pentru buzunarele romanilor), dar in final ne vom concentra atentia si asupra unui sistem de vis care ar face deliciul oricarui gamer.

Best-buy: Acer Aspire 5755G

Desi placa sa video, NVidia GeForce GT 540M, nu are cel mai mare punctaj dintre modele prezentate in postul de fata (960 puncte in 3DMark 11), am plasat acest model pe locul 1 mai ales din perspectiva best-buy. In avantajul sau sunt suportul pentru DX 11, cei 2 GB RAM dedicati ai placii video si nu in ultimul rand pretul, in Romania fiind disponibil in jurul sumei de 2600 RON. Procesorul i5 la 2.4Ghz, cei 4GB RAM (expandabili la 8 GB), dar mai ales hard diskul de 750 de GB il fac un sistem demn de luat in seama.

Best-performance: Asus G51JX-SX260D

Cel mai bun laptop pentru jocuri
Asus G51JX-SX260D, desi este dotat cu o placa grafica NVidia GeForce GTS 360M care suporta doar DirextX 10 si doar 1Gb de memorie video ar fi alegerea cea mai performanta care poate fi obtinuta la un pret decent: 3850 RON. GPU-ul acestui laptop atinge in 3DMark 11 cel mai mare punctaj din cele trei prezentate in aceasta  sectiune: 1120 puncte. Acest scor surprinzator de bun este datorat in special GPU-ului din seria GTS dar si memoriei GDDR5 cu care aceasta placa este inzestrata. Evident, in ceea ce priveste celelalte dotari, Asus G51JX-SX260D este inzestrat si el cu un procesor i5 la 2.26 Ghz, dar din pacate cei 4 GB RAM din dotare sunt maximul cu care acest sistem poate fi dotat. Demn de luat in seama la acest model e hard diskul, care desi are doar 500 de GB ofera performante superioare datorita celor 7200 de rotatii pe minut.

Best-price (cel mai ieftin laptop pentru jocuri): Dell Inspiron N5110

Cel mai ieftin laptop pentru jocuri
Printre cele mai ieftine sisteme laptop cu placa video dedicata se numara si Dell Inspiron N5110. Placa sa video NVidia GT 525M, dotata cu 1 GB de RAM este capabila in 3DMark 11 de 680 puncte, punctul forte al acestui sistem fiind insa pretul: 2250 RON. Pretul mai mic este dat si de dotarea acestui laptop doar cu procesor i3 la 2.2 Ghz si a unui hard disk de doar 320 de GB desi la capitolul memorie RAM este pe picior de egalitate cu sistemele de mai sus fiind inzestrat cu 4 GB RAM.

Inainte de a ne desprinde cu picioarele de pe pamant cu o configuratie de vis, recapitulam rapid performantele si specificatiile sistemelor de mai sus pentru a fi mai usor de comparat:


ModelPlaca VideoRAM VideoDirectXCPUScor 3DMark 11Pret (lei)
Acer Aspire 5755GGeForce
GT 540M
2 GBDX 11i5,
2.4 Ghz
9602600
Asus G51JX-SX260DGeForce
GTS 360M
1 GBDX 10i5,
2.26 Ghz
11203850
Dell Inspiron N5110GeForce
GT 525M
1 GBDX 11i3,
2.2 Ghz
6802250

Cel mai tare laptop pentru jocuri


Cel mai tare laptop pentru jocuri
Cat ati fi dispus sa dati pentru un laptop pentru jocuri? Ca sa nu o lungim prea mult, va prezentam mai jos principalele caracteristici ale unei configuratii de vis: Alienware M18x.
  • Procesor: i7 Extreme la 2.5 Ghz (cu 8Mb de cache am completa noi, cache care ar face invidios pana si un sistem desktop)
  • Monitor: LED Full HD 1080p (1920 x 1080), 18.4 inch
  • RAM: 16 Gb
  • Unitate optica: Blu-Ray Combo
  • Subwoofer integrat (se plangea cineva de calitatea sunetului unui laptop?)
  • Hard disk: 512 GB SSD
  • Placa video: 2 x (a se citi doua) GTX 580M in SLI (da, e posibil chiar si intr-un laptop), 4 GB memorie video dedicata, fiecare dintre placi fiind capabila de 3710 puncte in 3DMark 11
  • Baterie: 12 celule (avem de a face totusi cu un mic monstru)

Toata aceasta configuratie vine cu niste costuri: 5.4 kilograme (vorbim de un laptop totusi) si un pret pe care va lasam sa-l descoperiti aici.

Ati da atat de mult pe un laptop pentru jocuri?

V-a placut postul? Fiti sociabili si dati mai departe pe reteaua de socializare preferata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu