miercuri, 13 februarie 2013

Cel mai bun obiectiv pentru Nikon

Recent, un cititor al blogului mi-a adresat o intrebare in lungul sir de comentarii al postului Cel mai bun DSLR. Cum cred ca raspunsul poate interesa mai multa lume m-am hotarat sa-i aloc un post dedicat.

Cititorul: "Am si eu o intrebare. Am cumparat cu cateva zile in urma un Nikon D5100 body si nu stiu ce obiectiv sa aleg pentru el. Mentionez ca sunt incepator si as dori un singur obiectiv bun pentru mai toate situatiile. Sunt dispus sa dau pe el maxim 2000-2500 RON. Va multumesc!"

Deoarece m-am lungit cu raspunsul, dar si in ideea ca acesta sa fie util si altor cititori, here it is, intr-un post dedicat:


Trebuie sa intelegeti din start ca un singur obiectiv inseamna sau compromisuri sau limitari, un DSLR prin natura sa permitand schimbarea obiectivelor tocmai pentru a elimina aceste neajunsuri. Aveti mai multe posibilitati, eu va recomand cu caldura sa mergeti pe prima.

1. 16-85 de la Nikon. E cel mai bun zoom standard pe montura Nikon exceptand obiectivele din clasa profesionala (17-55/2.8, 24-70/2.8) care costa in jur de 1300, 1400 de euro. In acelasi timp (nu numai eu spun asta) se bate de la egal cu acestea la calitatea imaginii. Ce nu ofera 16-85 in comparatie cu acestea, e diafragma constanta deschisa pe toata plaja focala si cateva neajunsuri la constructie, faptul ca nu e "weather sealed" spre exemplu (altfel spus ca nu e recomandabil sa trageti cu el pe o ploaie torentiala sau pe o furtuna de nisip in desert). Lipsa unei diafragme deschise pe toata plaja focala nu-l avantajeaza in situatii de iluminare precara (seara spre exemplu) si nu-l recomanda ca obiectiv pentru portrete. Pe langa calitatea imaginii, plaja focala oferita acopera marea majoritatea a situatiilor de fotografie (rar veti simti nevoia sa prindeti mai mult in cadru sau sa faceti zoom la o distanta focala mai mare decat cea oferita). Dupa un timp, (timp in care va familiarizati cu aparatul si cu posiblitatile oferite de un DSLR) puteti sa-l completati cu un prime luminos cum ar fi 50/1.8 (versiunea AF-S, atentie, versiunea AF-D nu face focus automat pe D5100). 50/1.8 il veti putea utiliza cu succes si pentru portrete si in situatii de iluminare precara.

2. 18-105 de la Nikon. Are avantajul unei plaje focale mai ridicate decat 16-85, dar dezavantajul monturii de plastic. Ar mai fi si avantajul pretului, dat fiind bugetul dumneavoastra, puteti din start sa-l completati cu 50/1.8. Montura de plastic e condamnata de multi, riscul principal e acela de a se rupe (daca dati cu obiectivul din neatentie de tocul usii spre exemplu), parerea personala e ca montura de plastic tine "atat" si "asa" cum ai grija de ea. Pe langa montura, eu nu l-as alege nici din considerente optice.

3. Un zoom standard 3rd party de la Tamron sau Sigma, care sa ofere si diafragma constanta pe toata plaja focala: Sigma 17-50mm f/2.8 (dar va depaseste un pic bugetul), Tamron 17-50/2.8 sau Tamron 28-75/2.8 (acesta din urma nu vi-l recomand fiind un pic cam "lung" pe DX - adica uneori nu veti putea prinde in cadru tot cat ati dori). Aici pot intervenii insa alte probleme, obiectivele 3rd party uneori nu exceleaza la controlul calitatii.

15 comentarii:

  1. Buna. La indrumarea dumneavoastra am achizitionat un D7000 sunt foarte multumit de el, insa acuma as trece de la obiectivul de kit Nikkor 18-55, la Nikon AF-S DX NIKKOR 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR, insa am citit ca nu il recomandati pentru portrete. Pe viitor am in plan sa achizitiones si Nikon AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G, insa pana atunci mai trec cateva luni bune :(
    Intrebarea ar fi cu NIKKOR 16-85mm se scot totusi mai bune portrete interioare decat cu Nikkor 18-55 ? Si ce filtru mi-ar recomanda pentru obiectiv la fotografia exterioara, expuneri luminoase, plaja, zapada...
    multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua. Imi cer scuze pentru raspunsul inarziat, am ratacit cumva comentariul dumneavoastra... 16-85 nu e un obiectiv dedicat pentru portret, optic sta foarte bine, dar este un all around in primul rand. Poate fi utilizat intr-o oarecare masura si pentru portrete, eventual exterioare, folosit tele (85mm) si diafragama deschisa la maxim (5.6). Pentru expuneri luminoase, recomandabil filtru neutral density (ND) de la Hoya, eventual unul cu densitate variabila daca bugetul il permite.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua si multumesc pentru raspuns. Insa am o rugaminte :) sa ma ajutatzi sa aleg un obiectiv.
    Am pasiunea pentru natura, imi place sa fotografiez seara (locuiesc in zona muntoasa) sau in padure, unde e putina lumina si multe umbre, insa timpul nu imi permite sa ies des, asa ca imi fotografiez des fetitza (2 anisori) prin casa sau in jurul casei, pot spune portrete. Acuma ca v-am explicat cam ce fotografiez va rog sa imi recomandatzi un prim obiectiv (al doilea cred ca o sa mi-l permit peste un an)
    Tamron 17-50/2.8
    Nikkor AF-S 50mm f/1.8G
    Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8 G
    Nikon AF-S DX NIKKOR 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR
    sau daca avetzi alta optiune.
    La ori care din obiective pot folosi filtrul de la Hoya (ND) cu densitate variabila si intrebarea e la ce fel de cadre imi este de folos?
    pot trage coarda pana in +/- 500€

    multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru fotografie seara sau in lumina precare e necesar obiectiv cu diafragma maxima cat mai deschisa (pentru a permite cat mai multa lumina sa ajunga la senzor). Acelasi lucru e necesar si pentru portrete, dar de data asta pentru a crea campul de profunzime cat mai ingust si blur in jurul subiectului. Probleme in cazul de fata e ca desi cerintele legate de diafragma sunt aceleasi, distantele focale pentru cazurile expuse de dumneavoastra sunt un pic diferite: pentru natura, pana in 35mm pe DX, iar pentru portrete de la 35 de mm in sus. Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8 G ar insemna un compromis pentru ambele abordari, la fel si Tamron 17-50/2.8, insa la aceste din urma sa va asigurati ca e varianta cu VR. De asemenea, varianta cu Tamron e mai versatila fiind vorba de un zoom.

    Pentru filtrele ND cu densitate variabila, la fel ca si pentru cele de polarizare circulara, elementul frontal al obiectivului nu trebuie sa se roteasca la focusare - si nu se roteste la nici unul din cele de mai sus. Un explu de fotografie unde se foloseste frecvent sunt portretele exterioare, in plina zi. Diafragma trebue deschisa pentru a crea in fata si in spatele subiectului un camp de profunzime ingust, insa acest lucru poate duce la o fotografie supra expusa (daca timpul de expunere nu poate fi coborat sub 1/4000 la DSLR-urile din gama entry si medie).

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua. Dupa ce am analizat informatiile postate de dumneavoastra am cumparat un aparat nikon d3200. sunt constient de faptul ca exista aparate superioare, insa argumentul "pret" a fost hotarator. Obiectivul cu care a fost livrat aparatul, 18-55, este ok din punctul meu de vedere. Parca totusi mi-as dori ceva mai bun. Ce credeti ca as putea alege? Nu as vrea sa dau mai mult de 1000 lei. Am vazut la emag oferte pentru 55-200 mm f/4-5.6G AF-S DX ED VR, 18-105 mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX, 50mm F1.8G AF-S. Nu ma pricep prea bine si nu as vrea sa fac o investitie pe care apoi sa o regret. Va multumesc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Obiectivele pe care le-ati enumerat au scopuri diferite (sunt folosite pentru diferite tipuri de fotografie). 18-105 e un all arround asemanator cu 18-55, atat doar ca are "zoom" mai ridicat. 55-200 e un tele care completeaza 18-55-ul, personal nu-mi place din punct de vedere optic. Cel mai bine ar fi sa mergeti pe 50mm/f1.8, puteti sa-l folositi pentru portrete si poze in lumina slaba (seara sau la interior), printre altele acest obiectiv va va da senzatia de "fotografie altfel". La un pret promotional il gasiti si aici.

      Ștergere
    2. Va multumesc. Cred ca va voi urma sfatul si voi lua un 50mm f/1.8G. Este si la un pret care se incadreaza in limita pe care mi-am propus-o. Sunteti un mare ajutor pentru "invataceii" ca mine. :)

      Ștergere
  6. Buna ziua. Dupa cum am scris si mai sus, am un D7000 cu 16-85mm si vreau sa mi-l complectez cu unul de portretre si fotografi interioare, familie si chiar macro. Nu stiu la care sa ma opresc:
    Nikkor AF-S 50mm f/1.8G
    Nikkor AF-S 35 mm f/1.8 G
    Am intzeles ca 50mm e destul de pretentios in focalizare.

    RăspundețiȘtergere
  7. As merge totusi pe 50mm. Pe DX reprezinta un compromis destul de bun intre portretul de interior si cel outdoor. Cel de 50mm separa mai bine subiectul de fundal datorita focalei mai lungi, iar cel de 35mm cel putin larg deschis la 1.8 sufera de aberatii cromatice si color fringing. Si neaparat, in timp un SB700, in fotografia de portret face minuni.

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna ziua. Ce imi recomandati dintre Nikon 35mm f/1.8, Nikon 50mm f/1.8 si Nikon 50mm f/1.4? Mentionez ca vreau sa-l folosesc pe un D3200. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  9. Depinde pentru ce doriti sa-l folositi. Focala sa alege in primul rand dupa nevoia pentru un anumit tip de fotografie. Banui ca doriti un obiectiv pentru portrete si bokeh care sa aduca un plus fata de obiectivul de kit. Daca il doriti mai degraba pentru portrete as merge pe 50 f/1.4. Avantajul fata de cele cu f/1.8: mai luminos, mai sharp (chiar de la 1.4) si bokeh mult mai placut datorita celor 9 lamele ale diafragmei. Dezavantaj: un pic prea lung pentru fotografia de interior. Pentru DX cum e si D3200 as recomanda mai degraba foxala de 35 de mm care ofera aceeasi perspectiva ca si focala de 50mm pe full frame (cea ce se cheama distanta focala standard sau normala, unghiul de cuprindere fiind echivalent cu cel al ochilui uman). Din pacate 35-ul cu f/1.8 are mai multe pacate, de la constructie, aberatii cromatice, nu foarte sharp la 1.8, si bokeh destul de pacatos. As merge mai degraba pe noul 30mm f/1.4 de la Sigma din seria Art. Avantaje: sharp de la f/1.4, diafragma cu 9 lamele, foarte luminos, constructie foarte solida, util atat pentru portrete, interioare, fotografie de strada sau noctura. Personal nu-l detin, dar m-am jucat cu el, il detin pe fratele lui mai mare Sigma 35mm f/1.4 Art, cei de la Sigma au facut o treaba destul de buna cu aceasta serie de obiective. De altfel, fiecare producator 3rd party e recunoscut pentru ceva, Sigma s-a remarcat in ultimul timp prin seria Art, Tamron prin obiectivele macro iar cei de la Tokina prin cel wide si ultra wide.

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua, din nou sunt indecis intre 2 obiective. Amandoua sunt de mana a doua. Este vorba de:
    NIKKOR AF-S DX 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR II 320€
    Sigma 18-250 mm f3.5-6.3 DC OS HSM Macro 200€ + 1 an garantie
    Calitate pretz. Pe net sunt parerile diferite si doresc sa merg pe mana dumneavostra, cum am mers si pana acuma.
    multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua. Rapuns foarte scurt: nici unul. Sunt doua obiective care ofera "comoditate" prin plaja focala lunga si nimic mai mult, nu le-as putea numi nici macar versatile. Pot sa va intreb ce obiective detineti pana in prezent si ce anume doriti sa fotografiati in viitor ce nu puteti fotografia cu cele detinute deja? Sau ce anume stil de fotografie doriti sa abordati cu unul din cele doua obiective? Va rog sa nu imi luati vehementa cu care ma opun celor doua obiective in nume de rau, dar vreau intr-adevar sa ma conving ca sunt pentru ceea ce doriti si nu exista alte solutii mai potrivite.

      Ștergere
  11. Am un Nikon d5100 si nu ma pot hotari ce obiectiv sa iau. AF-S 50mm f/1.8G sau AF-S 35 mm f/1.8 G. As vrea sa vad o diferenta fata de obiectivul de kit de18-55. Imi e teama ca cel de 35mm nu ofera prea multe diferente,as vrea ceva mai artistic. Imi trebuie pentru fotografia de strada,portrete,chiar si peisaje. In interior nu fac prea multe poze si probabil cel de 50mm ii un pic mai lung. Ce imi recomandati?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca stati in cumpana va recomand sa mergei pe cel de 50mm. Asta pentru a vedea acel "ceva" in plus pe care il cautati fata de obiectivul de kit. Cel de 50mm, mai ales pe body-uri DX cum este si D5100 e recomandat pentru portrete outdoor, mergand chiar si indoor (eu il folosesc chiar si pe cel de 85mm in studiou). Cel de 35mm pe DX ofera o focala standard (sau normala) echivalent full frame, altfel spus cu el surprindeti cam acelasi unghi care e suprins cu vederea umana. Focala de 30, 35mm o consider ideela pe DX pentru peisaje, night photography, fotografie de stada si portrete, dar din pacate nu pot spune acelasi lucru si despre obiectivul de 35mm de care ati amintit.

      Ștergere