Ce aparat foto sa cumpar? Care e cel mai bun aparat foto? Recomandari aparat foto digital. Sunt intrebari sau fraze destul de des intalnite, fie pe google fie pe forumuri sau bloguri. Ca unul care a tinut in mana cam toata gama digitala, de la "sapuniere" la DSLR-uri incerc si eu sa raspund la aceste intrebari, raspunsul meu fiind de fapt si un sfat de ce ar trebui sa tineti cont cand va alegeti un aparat foto digital.
Inainte de toate care ar fi principalele caracteristici ale unui aparat foto digital? De care trebuie sa tinem cont vedem mai incolo in functie si de ce ne dorim:
- Marca (evident);
- Clasa: pot fi compacte (asa numitele point and shoot), bridge (clasa de mijloc) si DSLR-urile (clasa avansata, nu ii spun profesionista pentru ca exista si DSLR-uri entry level). DSLR e abreviere de la digital single-lens reflex;
- Megapixelii: in forma cea mai simpla numarul de megapixeli e dat de rezolutia maxima a imaginii, prin inmultirea inaltimii cu latimea;
- Zoom-ul optic;
- Daca stiu sa filmeze sau nu (cu sunet sau nu);
- Modurile predefinite (asa numitele scene) de fotografiere (pe noapte, pe zi, pe soare, la lumina becului, portrete etc);
- Reducerea vibratiilor;
- Autofocusul;
- Red eye reduction;
- Modul de alimentare (acumulatori standard sau acumulator special oferit doar de producatorul aparatului).
Ar mai fi pe langa acestea si altele pe care le doar amintesc: diafragma, distanta focala, sensibilitatea ISO. Daca ajungeti sa va intereseze aceste caracteristici atunci probabil deja va doriti din start un DSLR sau cel putin un bridge.
Si acum sa luam toate caracteristicele de mai sus pe rand. In primul rand, marca. Aveti de unde alege din plin. Daca ar fi sa aleg eu acum as alege in ordinea asta: Nikon, Canon, Sony, Pentax, Samsung. De ce ordinea asta? Am restrans toti producatori de aparate foto digitale la cativa din cei ce produc DSLR-uri. E de prisos sa spun ca primii doi, Nikon si Canon exceleaza in domeniu si se bat pentru suprematie. Evident in functie de buget puteti opta si pentru alte marci, insa si de la cei de mai sus se gasesc destul de multe aparate foto ieftine si bune.
Clasa. Ce tipuri de aparate foto digitale se gasesc pe piata si ce caracterizeaza fiecare tip:
- Gama aparatelor foto compacte (eu le spun sapuniere). In engleza se mai numesc si point and shoot camera. Cel mai uzuale, mici ca dimensiuni, incap in buzunar. Sunt si cele mai ieftine si ofera performante acceptabile pentru utilizatorul de rand. Pot costa intre 200 si 1000 de lei in functie de dotari. Fac poze acceptabile la lumina buna, au si un blit integrat care permite fotografii pe lumina slaba, un zoom optic de 3x cel mai des intalnit, unele stiu si sa filmeze. Oferta de aparate foto compacte e destul de variata, aveti cea mai mare posibilitate de alegere aici tinand cont ca si preturile sunt relativ scazute.
- Bridge-urile. Clasa de mijloc. Costa mai mult, undeva intre 1000 si 2000 de lei. De obicei se caracterizeaza printr-un zoom optic mai mare, undeva intre 12x si 35x si prezinta cateva din functionalitatile avansate prezente la DSLR-uri (cele mai importante fiind modificarea in mod manual a diafragmei, a expuneri si a sensiblitati ISO).
- DSLR-urile. Aparate foto cu obiective interschimbabile, permit cea mai mare creativitate, o multime de parametrii modificabili manual (cei mai importanti cei enumerati mai sus). Cele mai scumpe cu preturi porninind de la 2000, 3000 de lei si ajungand pana la cateva mii de euro. Exista cateva modele si sub 2000 de lei (undeva la 400€). Pretul unui DLSR e relativ oricum, un asemenea aparat putand fi dotat cu un obiectiv care sa coste de cateva ori mai mult ca aparatul, obiectiv ce sa coste chiar si cativa zeci de mii de euro (da, ati citit bine). Personal prefer Nikon, poate si datorita faptului ca pe ultimul DSLR de la Nikon se poate monta un obiectiv produs acum 40 de ani, e drept cu mici limitari legate de posibilitatea de autofocus sau control electronic al diafragmei.
Goana dupa megapixeli e o greseala frecvent intalnita la toti cumparatori de aparate foto digitale. Toti cred ca cu cat aparatul are mai multi megapixeli cu atat mai bine. Vechea poveste cu cantitatea. Cu cat mai mare cu atat mai bine. Gresit. Cel putin intr-o destul de mare masura in ceea ce priveste aparatele foto digitale. Adevarul e ca privite la rezolutia unui monitor standard, nu veti vedea nici o diferenta intre o fotografie facuta cu un aparat foto de 4 megapixeli si o fotografie facuta cu un aparat de 12 megapixeli. La fel in ceea ce priveste cele doua fotografii puse pe hartie in format uzual 9x13 sau 10x15. Senzorii optici ai aparatelor foto digitale au o dimensiune mult mai mica fata de dimensiunea unei pozitii din pelicula fotografica a aparatelor clasice cu film (exceptie fac DSLR-urile full frame, dar astea costa o caruta de bani). Cu cat se inghesuie mai multi pixeli pe un astfel de senzor cu atat pixelul e mai mic, capabil sa capteze mai putina lumina, lucru de cele mai multe ori manifestat prin aparitia de "pureci" in fotografiile digitale. Acesti pureci sunt mult mai evidenti in fotografiile nocture si facute la valori ISO mai ridicate. Daca n-ati priceput retineti doar esentialul: orice peste 4 megapixeli ar trebui sa fie suficient in cazul aparatelor foto compacte, o valoare normala de 7 megapixeli ar trebui sa multumeasca pe oricine. Evident cand vine vorba de un DSLR capabil sa faca o poza destinata unei reclame afisabila pe intreaga fatada a unui bloc, povestea este alta...
Zoom-ul optic. Aici lucrurile sunt destul de clare. Marea majoritate a aparatele foto compacte au un zoom optic situat intre 3x si 4x. Daca aparatul stie doar zoom digital, renuntati in al achizitiona. Zoom-ul digital e chichita de marketing si puteti si voi sa-l faceti pe calculator. In plus, pozele facute cu zoom digital ies groaznic de pixelate. In ceea ce priveste clasa de mijloc, a bridge-urilor, acestea va ofera cel mai mare zoom optic. Sunt unele bridge-uri care ajung la 24x sau chiar la 28x. Daca vreti zoom optic mare, atunci va incadrati perfect la un bridge. In ceea ce priveste DSLR-urile, zoom-ul nu mai depinde de aparatul in sine ci de obiectiv. Nu prea veti intalni obiective cu zoom mai mare de 10x sau 11x, aici fiind preferate, datorita calitati optice in primul rand, obiectivele care au zoom-uri mai mici dar acopera distante focale diferite. Mai pe intelesul tuturor, daca un obiectiv are un zoom 3x, dupa ce ajungeti sa mariti la maxim cu el, puteti folosi alt obiectiv care la zoom-ul minim sa fotografieze ca primul la zoom maxim, al doilea obiectiv putand mari si el in cotinuare de trei ori - practic cele doua obiective s-ar comporta impreuna ca si cum ati avea un zoom 9x, dezavantajul e ca trebuie sa le schimbati pe corpul aparatului. Fac aici o paranteza, profesionisti si "puristi" in ale fotografiei, prefera uneori obiectivele cu distanta focala fixa, adica fara zoom. Astfel de obiective se mai numesc si obiective prime. O intrebare des intalnita e cum clasa de mijloc a bridge-urilor au un zoom optic mai mare decat clasa superioara a DSLR-urilor. Raspunsul e destul de simplu, senzorul optic, cel pe care se formeaza imaginea (cu capul in jos daca va mai aduceti aminte lumanarea de la fizica din gimnaziu) e mai mic in cazul bridge-urilor decat in cazul DSLR-urilor. Senzorul fiind mai mic, distanta focala si lungimea obiectivului sunt si ele de asemenea mai mici in cazul bridge-urilor. DSLR-urile au (printre altele) avantajul unor senzori optici mai mari, uneori full frame (cat filmul clasic), permit megapixeli mai multi sau pixeli mai mari ca dimensiune care sa capteze mai multa lumina.
Alt aspect in alegerea unui aparat foto digital ar fi daca stie sa filmeze sau nu. Personal sunt in aceea categorie care considera ca telefonul e telefon, aparatul foto aparat foto si camera video camera video. Nu as incurca capra cu varza. Daca totusi tineti la asa ceva ar fi bine sa verificati daca aparatul stie sa filmeze cu sunet, la ce rezolutie, unele mai noi stiu inclusiv sa filmeze HD, daca puteti face zoom in timpul filmarii, daca autofocusul functioneaza in timpul filmari sau cat puteti filma pe un card de o anumita capacitate.
Modurile predefinite (asa numitele scene) de fotografiere sunt demne de luat in serios pentru aparatele foto compacte. Aparatul optimizeaza anumiti parametrii cum ar fi expunerea, diafragma, sensibilitatea ISO in functie de modul selectat de utilizator. Desi unele aparate foto compacte permit si folosirea unor valori introduse manual pentru aceste setari, sfatul meu in cazul aparatelor foto compacte e sa renuntati la idee. In coltul opus, am intalnit destule persoane care si-au achizitionat DSLR-uri dar fotografiaza in continuare in moduri scena, nu inteleg notiunea de Depth of Field, expunere, diafragma sau white balancing (stiu ca pe unii i-am bagat in ceata). Oricum ideea e aceasi, cei care isi iau DSLR si fotografiaza in moduri scena au aruncat banii pe fereastra.
Despre reducere vibratiilor nu scriu prea multe acum, promit un post viitor care sa raspunde la intrebarea: De ce ies pozele miscate? Ca sfat pentru acum orice ati cumpara e recomandabil sa aiba un mecansim de reducere a vibratiilor indiferent de cum e numit acesta (Steady Shot, Image Stabilisation, Vibration Reduction). Alt sfat pentru incepatori, nu faceti poze noaptea din mana fara trepied, cu subiecte in miscare. Nu faceti poze cu blitul daca subiectul fotografiat nu e la cativa metri de aparat in raza de bataie a blitului.
Cu autofocus e dotat cam orice aparat foto, indiferent de gama. Exista insa in clasa DSLR-urilor obiective cu preturi destul de piperate care nu stiu autofocusa.
Ochii rosii sunt o pacoste in multe poze. Toate pozele de la majorat ti-au iesit la fel? Toti din trupa aveti ochii rosii si nu stiti de ce? Este un fenomen care apare la fotografiile facute in lumina slaba si cu blit. Va promit de asemenea un mic post viitor in care sa dezbat subiectul. Oricum asigurati-va ca aparatul pe care doriti sa-l cumparati prezinta o functie de Red Eye Reduction.
Ne apropiem de final, au mai ramas doar acumulatori. Unele aparate foto se alimenteaza cu baterii AA sau acumulatori AA Ni-MH. Altele au un acumulator special litiu ion. Personal prefer aparatele cu acumulatori AA Ni-MH. Sunt mai ieftini si pot sa am oricate perechi dupa mine. Insa in cazul DSLR-urilor bateriile litiu ion speciale produse de producatorul aparatului sunt singura optiune. Ca sfat, daca aparatul functioneaza cu acumulatori AA nu il incercati pe baterii AA. Puteteti face cel mult zece poze inainte ca bateriile sa va lase.
Bun. Gata. Recapitulare. Ce aparat foto sa cumpar? Si de unde? Va recomand cu caldura magazinul online a celor de la F64: www.f64.ro. Sunt importatori pentru o multime de marci de aparate foto digitale si garantat au cele mai mici preturi din Romania la ce inseamna aparat foto digital.
Daca va intereseaza sa faceti doar poze in clasa sau la chefuri probabil ca va incadrati la un aparat foto compact. Asigurati-va ca are zoom optic, un mecanism de reducere a vibratiilor, o functie pentru Red Eye Reduction si undeva la 7 megapixeli.
Daca va permiteti mai mult, calatoriti cu familia la munte, doriti si putina creativitate si sa doriti in acelasi timp sa descoperiti unele din tainele fotografiei probabil un bridge e mai aproape de dorintele dumneavoasta.
Daca stiti ce inseamna expunere, diafragma, ISO, white balancing, sper doar sa va achizitionati un DSLR daca nu detineti unul. Si va multumesc daca ati ajuns sa ma cititi pana aici.
Daca va intereseaza sa faceti doar poze in clasa sau la chefuri probabil ca va incadrati la un aparat foto compact. Asigurati-va ca are zoom optic, un mecanism de reducere a vibratiilor, o functie pentru Red Eye Reduction si undeva la 7 megapixeli.
Daca va permiteti mai mult, calatoriti cu familia la munte, doriti si putina creativitate si sa doriti in acelasi timp sa descoperiti unele din tainele fotografiei probabil un bridge e mai aproape de dorintele dumneavoasta.
Daca stiti ce inseamna expunere, diafragma, ISO, white balancing, sper doar sa va achizitionati un DSLR daca nu detineti unul. Si va multumesc daca ati ajuns sa ma cititi pana aici.
V-a placut postul? Fiti sociabili si dati mai departe pe reteaua de socializare preferata.
Excelente informatii!!! Ar trebui sa scrii mai des, cel putin pe mine m-ai luminat mult.
RăspundețiȘtergeremerci!
RăspundețiȘtergeregood work!
RăspundețiȘtergere