Stiti care e diferenta dintre Internetul mobil si Internetul pe mobil? Vorba bancului. Diferenta e un "pe". Serios acum, mi se pare ca operatorii de telefonie mobila abuzeaza uneori de naivitatea consumatorului. Termenul "Internet pe mobil" e o blana inventata de ei. Si evident nu e Internet mobil.
Ca sa explic diferenta, ar trebui sa intelegem mai pe larg ce inseamna aplicatii in Internet. Aplicatiile in Internet sunt ceea ce folosim noi cu toti zilnic: Web-ul (sau World Wide Web-ul cum preferati), posta electronica, mess-ul, torrentele, DC-ul si multe altele. Toate aceste aplicatii in Internet se bazeaza pe asa numitul model client-server si folosesc pentru comunicare o multime de protocoale, cel mai cunoscut fiind HTTP-ul folosit la World Wide Web. Un alt protocol de care poate ati auzit se numeste DNS. Aceste protocoale in numar de cateva sute, poate chiar mii se bazeaza pe doua protocoale de nivel putin mai scazut numite TCP si UDP care la randul lor se bazeaza pe protocolul numit IP (Internet Protocol) - de unde si expresia adresa IP. De fiecare data cand stam pe net generam trafic prin unul sau mai multe dintre aceste protocoale. Din diverse motive, deseori provideri de Internet filtreaza anumite protocoale. Un exemplu clasic este RDS-ul care filtreza protocolul SMTP folosit pentru posta electronica pentru a preveni trimiterea de spam-uri de pe calculatoarele infectate. Putem privi operatori de telefonie mobila drept furnizori de servicii de Internet mobil. Numai ca, pentru a limita cantitatea de trafic generata care altfel le-ar sufoca reteaua, operatori de telefonie mobila filtreaza majoritatea protocoalelor prin care o aplicatie de pe mobil poate dialoga cu altele din Internet. De fapt, singurele protocoale nefiltrate sunt DNS-ul si HTTP-ul, insa si comunicarea prin acesta din urma sa face prin Intermediul unui proxy (un fel de server intermediar). Printre altele rolul acestui proxy e sa introduca un nivel suplimentar de filtare. Practic, cam ce putem face de pe mobil e sa navigam (adica sa folosim protocolul HTTP) prin intermediul unui proxy. Adica mai pe scurt "WAP" sau Internet pe mobil (de WAP a auzit toata lumea). Aceasta filtrare a protocoalelor practicata de operatorii de telefonie mobile e oarecum acoperita si de faptul ca pe mobil, oferta de aplicatii e mai scazuta (si implicit nevoia de comunicare prin diverse protocoale a acestor aplicatii scade) dar si de faptul ca foarte multe aplicatii folosite initial in Internet incep sa fie "orientate Web", adica sa comunice prin HTTP - de aceea ne putem citi e-mailul in browser, browser care comunica cu serverele de la yahoo sau gmail prin HTTP. Internetul mobil pe de alta parte presupune accesul nerestrictionat la Internet prin oricare protocol. Si evident disponibilitatea ca accesul sa se face de pe un laptop. Pentru a face diferenta dintre cele doua tipuri de trafic (evident pentru a le masura si taxa diferit), providerii de telefonie mobila folosesc frecvent doua APN-uri (Access Point Name) diferite pentru fiecare tip de trafic. De obicei traficul realizat ca "Internet pe mobil" e mai ieftin. Celalalt, mai scump. 1€ per mega? Si iarasi uit in gand de cei sapte ani de acasa.
In final, va spun un secret. Orice Internet pe mobil se poate transforma cu putine "abilitati creative" in Internet mobil...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu