Pentru ca întâmplător m-am confruntat de doua cu aceasta întrebare intr-un interval de trei zile, m-am gândit ca ar fi interesant nu sa dau un răspuns, dar sa pun in balanta specificatiile si avantajele fiecaruia din cele doua aparate si sa va las pe voi sa alegeti.
Pret (incepem cu ce e mai important)
Nikon P500: 1500 de lei atat F64 cat si la Emag
Canon PowerShot SX40 IS: 2000 de lei la F64, 2100 de lei la Emag
Avantaj Nikon si inca destul de semnificativ.
Rezolutie
Nikon P500: 12,1 Mpx
Canon PowerShot SX40 IS: 12,1 Mpx
Egalitate. Ce e interesant e ca Canon a redus numarul de megapixeli la SX40 fata de versiunea anterioara SX30 (care avea 14 megapixeli). Nu uitati, rezolutie mai mare nu inseamna neaparat calitate mai buna. Pixeli mai multi pe un senzor de aceasi dimensiune inseamna pixeli mai mici, fiind inghesuiti mai multi pe un senzor de aceasi dimensiune. Aceasta ii face mai putin sensibili la lumina si mai succeptibili la zgomot mai ales la ISO mare.
Inregistrare video
Nikon P500: inregistrare HD 1080p
Canon PowerShot SX40 IS: HD 1080p (vechiul SX30 stia doar 720p)
Egalitate, dar sunt in randul celora pe care asa ceva ii lasa rece la un aparat foto.
Zoom optic
Nikon P500: 36x
Canon PowerShot SX40 IS: 35x
Diferenţa e prea mica si nu neapărat in favoarea unuia dintre aparate. Daca ar fi sa comparam distantele focale, Nikon P500 acopera plaja focala 22,5 - 810 mm pe cand Canon PowerShot SX40 IS cea 24 – 840 mm. Ce inseamna acest lucru? Ca Nikon-ul este un pic (nu mult) mai wide, adica prinde mai mult in cadru la zoom-ul minim. La pozele de grup nu trebuie sa va dati foarte mult inapoi ca sa prindeti pe toata lumea, desi diferenta dintre 22,5 mm la Nikon si 24 mm la Canon la capatul wide poate inseamna doar un pas in spate. Un avantaj al unei distante focale mici se poate simti si in fotografia de peisaj. Chiar cu un zoom optic mai mic, Canon-ul bate (aproprie) mai mult, distanta focala la capatul tele fiind de 840 mm, comparativ cu 810 ai Nikon-ului. Daca aici sunteti derutati, va promit un articol pe tema zoom-ului si a distantelor focale curand.
Diafragma
Acum e acum. Canon PowerShot SX40 IS are o diafragma impresionant de deschisa, 2.7 comparativ cu 3.4 la Nikon P500. Ce inseamna acest lucru? Diafragma mai deschisa, inseamna mai multa lumina pe senzorul aparatului foto. Astfel SX40-ul ne creste sansele sa obtinem fotografie nemiscate noaptea sau in alte conditii de iluminare precara. Nu fiti foarte exaltati, aceste valori ale diafragmei sunt la capatul wide, spre capatul tele (pe masura ce faceti zoom) diafragma cea mai deschisa permisa de SX40 IS e 5.8 iar de Nikon 5.7. Deci, avantajul Canon-ului e doar atunci ca nu faceti zoom. Pe masura ce zoom-ati (urasc expresia asta, mai frumos suna creşteţi distanta focala) avantajul Canon-ului SX40 se pierde.
Sensibilitate ISO
Nikon P500: 3200
Canon SX40 IS: 3200
Egalitate. Teoretic, ISO-ul mai mare, creste sensibilitatea senzorului la lumina, dar il face mai succeptibil la zgomot (pureci in fotografie). In general ISO-ul mai mare va permite sa scadeti timpul de expunere (adica sa nu miscati fotografiile) noapte si in alte conditii similare. Din ce v-am spus pana acum ar fi trebuit sa va prindeti de combinatia ideala noaptea: ISO mare si diafragma cat mai deschisa.
Greutate
Nikon P500: aproape 500 de grame (494g mai exact)
Canon SX40 IS: 600g
Avantaj mare Nikon. Aici nu ii inteleg pe inginerii de la Canon. SX40 cantareste cu o suta de grame in plus. Daca il faceau cu un gram mai usor cantarea doar cinci sute si ceva de grame, 599 mai exact. Se pare ca ei nu au auzit de preturi psihologice. Daca greutatea nu vi se pare importanta, veti regreta dupa prima excursie de mai multe ore pe jos cu aparatul foto dupa gat.
Ecran
3 inci la Nikon, 2.7 inci la Canon. 900000 de pixeli la Nikon, 230000 la Canon. Avantaj Nikon. Ambele ecrane sunt rotative, dar iarasi e o facilitate care pe mine ma lasa rece desi unii apreciaza ca pot vedea ce filmeaza sau fotografiaza la concerte cand tin aparatul ridicat in aer.
Greu de ales. Am zis din start ca nu am sa va recomand categoric nici unul dintre aparate ci doar sa va ajut sa cantariti mai usor si mai informati. Sper ca am reusit cat de cat.
Daca va place articolul, puteti da un share pe Facebook sau pe ce aveti cont folosind butoanele de mai jos. Mersi.
Nu mi se pare greu de ales. Nikon-ul bate Canon-ul la toate capitolele.
RăspundețiȘtergerea-ti uitat un lucru: stabilizatorul de imagine este mult mai bun la canon fiindca este optic iar la nikon (sensor shift)acest lucru este important cand filmam iar nikonul la lumina redusa focalizeaza mai greu
RăspundețiȘtergere"a-ti" sau "ati"? Insa observatia dumeavoastra este pertinenta.
RăspundețiȘtergere