miercuri, 24 noiembrie 2010

Telecomanda universala

Ati simtit vreodata nevoia unei telecomenzi universale? Sau v-ati intrebat care e cea mai buna telecomanda universala? Incerc sa raspund acestei intrebari tinand cont ca am testat mai multe modele, unele mai ieftine, altele mai scumpe si sper ca experienta mea sa ajute  si pe altii.

In primul rand, in alegerea unui anumit model de telecomanda universala trebuie sa tineti cont de ce aveti nevoie de o telecomanda universala.

Prima categorie de utilizatori care au nevoie de o telecomanda universala sunt aceia care o vor folosi doar pentru a inlocui telecomanda originala, de obicei a unui televizor, cand aceasta din urma a cedat fizic. In acest caz puteti alege o telecomanda ieftina, care costa de la sub 10 lei pana undeva la 20, 30 de lei. Desi asemenea telecomenzi se lauda ca pot controla mai multe dispozitive, va sfatuiesc sa le folositi doar pentru a inlocui o telecomanda originala. O astfel de telecomanda universala ieftina, programabila de obicei pe baza unui cod sau prin cautare automata se descurca destul de bine pentru a controla functiile de baza a unui televizor cum ar fi schimbarea canalelor sau reglarea volumului. Pe piata exista mai multe modele, le gasiti de obicei in mall-uri, una din marcile cele mai accesibile este Well.

Daca va asteptati sa controlati cu o astfel de telecomanda universala ieftina mai multe dispozitive o sa va inselati asteptarile. Daca va aflati in aceeasi situatie ca mine si doriti o telecomanda universala pentru a controla mai multe dispozitive precum un televizor, un DVD si un receiver satelit, este recomandabila o telecomanda universala programabila. Telecomenzile programabile poti fi programate prin intermediul calculatorului (aceste modele sunt de evitat deoarece cei ce le comercializeaza nu vand si cablul cu care sa le conectati la calculator) sau pot fi programate prin intermediul unei functii de Learn prin care telecomanda universala invata practic de la telecomanda origininala semnalele infrarosii corespunzatoare anumitor taste. Asocierea tastelor se face unu la unu, practic puteti decide voi ce sa faca fiecare tasta de pe telecomanda universala, evident acelasi lucru care il face si pe telecomanda originala. Atentie, pentru programarea cu succes a acestor tipuri de telecomenzi universale aveti nevoie si de telecomanda originala, programarea telecomenzii universale facandu-se prin asezarea fata in fata a celor doua telecomenzi astfel incat led-urile lor infrarosii sa fie aliniate. Prima astfel de telecomanda pe care am testat-o a fost tot Well, RC Univers 5W. Desi am fost foarte incantat de ea la inceput si am folosit-o cu succes, am fost foarte dezamagit cand a cedat dupa cateva luni de utilizare, in garantie fiind. Am luat-o de la un magazin online cu vreo 80 de lei iar mai tarziu am gasit-o in mall-uri cu 35. Problema cu defectarea acestui model de Well a fost semnalata pe diverse forumuri si de alti utilizatori, va recomand sa o evitati daca o gasiti, oricum din ce se pare nu se mai gaseste pe piata, poate si din cauza fiabilitatii scazute.

Telecomanda universala Telecomanda universala spre care m-am orientat dupa defectarea celei de mai sus a venit de la Philips, si anume SRU5170. Pana acum nu pot sa spun decat ca e perfecta. Desing excelent, functionalitate perfecta, controleaza fara probleme un televizor Samsung, un DVD, receiver-ul de la Digi si un laptop Acer. Este o telecomanda universala cu display LCD, baza de date interna de echipamente suportate fiind imensa. Fara a fi programata cu ajutorul functiei Learn, s-a descurcat din start cu televizorul si laptopul, am ajutat-o un pic asociind prin intermediul functiei Learn anumite taste pentru a avea control deplin asupra DVD-ului si asupra receiverului Digi. In plus, beneficiaza de un suport deosebit din partea celor de la Philips, gasiti usor online manualul sau baza de date cu echipamentele suportate. Pretului ei de 110 lei eu spun ca nu e prea mare pentru ceea ce ofera.

Aceasta categorie de telecomenzi universale cu functia de Learn sunt cele pe care le recomand cel mai mult. Cum le puteti identifica pe raftul din mall? De obicei au ecran LCD si un buton pe care scrie evident Learn. Oricum, sfatul meu e sa va notati modelul si sa "sapati" ulterior un pic pe Internet sa vedeti exact ce poate telecomanda respectiva. Daca costa prea putin (o telecomanda universala buna incepe de pe la 100 de lei) eu spun sa renuntati la ea. Netestat de mine, ramane un model care se gaseste pe piata de retail din Romania numit Hama LCD 8 in 1, care are display LCD, nu stiu daca si functie de Learn, care iarasi promite mult.

Pentru cine isi permite, mai exista gama de varf Prestigo de la Philips, Prestigo SRU8015, Prestigo SRU9600 sau Philips Prestigo 15 in 1. Sunt dotate cu LCD color touch screen, dar si pretul e pe masura. Undeva peste 300 de lei spre o suta de euro daca nu si mai mult.

Daca v-a placut postul si vi se pare util, dati va rog un like pe Facebook, Tweeter, Google +1, ma motiveaza sa scriu mai des vazand atata lume pe blog. Va multumesc!

sâmbătă, 20 noiembrie 2010

Driver cititor carduri

Sunteti in cautarea Driver cititor carduri unui driver pentru card reader? Inseamna ca ati patit ca mine. Problema mea era ca aveam la desktop un card reader intern legat pe placa de baza pe USB. Windows XP-ul la recunoscut automat, dar mi-a trantit vreo patru cinci drive letter-uri, cate un drive letter pentru fiecare tip de card. In plus, ce ma enerva cel mai tare, atunci cand faceam safe remove de pe iconita din dreapta jos de langa ceas imi dispareau toate drive-urile si nu mai puteam folosi nici unul, nici cel pe care tocmai il folosisem pana nu dadeam reboot.

Sapand un pic am gasit solutia. Unele din cititoarele de carduri interne folosesc chip Realtek, iar pe site la Realtek mai precis aici gasiti un driver care rezolva problema. De acolo, propabil aveti nevoie de "USB card reader driver for XP/Vista/Win7". Driver-ul functioneaza atat pe Windows XP, cat si pe Windows Vista sau Windows 7. Prin instalarea acestui driver va aparea la discuri doar o singura litera  cand introduceti un card in cititor. Puteti face safe remove si sa-l introduceti din nou, la fel cum faceti cu un stick USB.

Atentie! Nu toate card readerele interne se bazeaza pe acest chip. Mai exista pe piata o gama de cititoare de carduri care se bazeaza pe un chip produs de Alcor Micro, din pacate pentru acestea din urma nu am gasit solutia.

vineri, 19 noiembrie 2010

Cel mai bun Linux

Sau care e cea mai buna distributie de Linux? Cel mai bun LinuxMulti pun aceasta intrebare motoarelor de cautare. Inainte sa ma apuc de postul asta am stat si m-am gandit cand am facut prima instalare de Linux. Era in '97. Lucrurile s-au mai schimbat de atunci, nu mai trebuie sa stau nopti la rand doar sa ma chinui sa-mi fac placa de sunet sa mearga. Cum am ceva vechime in domeniul asta, cred ca au trecut prin mana mea cel putin 20 de distributii. Recunosc ca nu am mai incercat de mult o distributie noua, am ajuns la un punct unde cel putin mie toate mi se par la fel. Si ca tot veni vorba de distributii noi m-am uitat pe DistroWatch sa vad ce a mai aparut nou in top.

Evident nu o sa raspund foarte radical si sa spun ca distributia cutare. Depinde. Incerc sa fiu obiectiv si imi dau seama ca cea mai buna pentru mine nu e neaparat si cea mai buna pentru voi. Depinde de nivelul de expertiza a fiecaruia.

Daca esti incepator (daca nu ai compilat cel putin o suta de kernele Linux intri in aceasta categorie) si vrei doar sa vezi cu ce sa mananca Linux, evident o distributie orientata desktop e recomandata. Cele doua alegeri mari sunt Fedora si Ubuntu, sincer, mi-e nu mi-a placut niciodata Ubuntu, cum nu mi-a placut nici Debianul sau orice alta distributie bazata pe pachete .deb. Ar mai fi Mint si Suse, nu stiu de ce Suse-le nu m-a incantat nici el. Da, pentru carcotasi, recunosc ca cel putin pentru desktop am fost mereu fan Redhat si Fedora.

Daca nu doresti ceva orientat desktop si ai nevoie de Linux pentru un server, cea mai sigura alegere e CentOS. Ce imi place la CentOS? Faptul ca ai suport si update-uri ani intregi. Update-urile unui sistem rezolva multe din vulnerabilitati si probleme de securitate. In plus CentOS e RPM based si e compilat pe baza surselor pe care se bazeaza si Redhat Enterprise Server, un sistem de operare solid care se vinde (sau cel putin suportul pentru el) pe bani grei. Si iarasi pot fi acuzat de carcotasi ca si in acest caz prefer o distributie care are ce are cu Redhat, dar din punctul meu de vedere este cea mai sigura distributie cand vine vorba de securitate.

Si totusi, pe langa Fedora si CentOS, mai am doua slabiciuni cand vine vorba de distributii Linux. Slackware. Slackware. Slackware. Distributia primordiala. Prima distributie instalata nu se uita. A doua slabiciune e varianta moderna a Slackware si anume Vector Linux. Merge de minune pe calculatoare mai vechi (K6-2 cu 256 de RAM) poate si datorita X-ului bazat pe XFCE. Oare numai mie mi se pare KDE-ul sau Gnome-ul prea incarcate?

Distributia voastra preferata care e?

joi, 18 noiembrie 2010

Cel mai bun bridge 2010

Care Cel mai bun bridge 2010e cel mai bun aparat foto bridge a anului 2010? Desi sunt fan Nikon, trebuie sa recunosc ca bridge-ul vine de la Canon. Se numeste Canon PowerShot SX30 IS si face partea din gama bridge-urilor de varf care se apropie ca pret de clasa inferioara a DSLR-urilor. M-am hotarat sa il laud pentru ca azi l-am tinut in mana si m-a impresionat. Ce m-a impresionat in primul rand? Zoom-ul optic imens, 35x. Faptul ca are stabilizare de imagine, o multime de scene pentru incepatori, stie sa filmeze HD (e drept ca doar 720p), faptul ca se poate interveni cu focus manual peste cel automat (nici la unele obiective ale DSLR-urilor nu se poate asa ceva).

Si in ultimul rand mi-a placut ecranul rabatabil (desi un profesionist s-ar uita stramb la el). Ca sa fiu obiectiv, scriu si ce nu m-a impresionat: cei 14 megapixelii (in limite normale), ISO-ul doar pana in 1600 si greutatea de 600 de grame. Prea greu. Daca il tii in maini cinci minute nu se simte, dar daca il duci dupa gat trei ore in excursie ai sa-l simti. Ca pret, e undeva la 2000 de RON, dupa cum spuneam cele mai scumpe bridge-uri costa cat cele mai ieftine DSLR-uri.

In Romania, cel mai ieftin l-am vazut pe www.f64.ro, si evident ca aveti pentru el transport gratuit.

miercuri, 17 noiembrie 2010

Imprimanta cu cartuse ieftine

"Imprimanta cu cartuse ieftine", "Ce imprimanta sa cumpar" sau "Imprimanta cu consumabile ieftine" sunt cateva din desele interogari puse pe google. Incerc astazi in acest post sa raspund la aceste intrebari.

Imprimantele cat si multifunctionalele (imprimante + scanner) sau ieftinit mult in ultimii ani. Gasim imprimante la 100 de RON, insa costul de intretinere a acestora in ceea ce priveste cartusele pot fi mult mai mari ulterior. Costul unui schimb de cartuse depaseste uneori chiar costul imprimantei. Evident, pentru volumul de tiparire al unui utilizator casnic (home user) se recomanda o imprimanta cu jet de cerneala. Pentru volume mari si folosirea intr-un mediu office, o imprimanta cu laser este de preferat.

Fara sa incerc sa va bag pe gat un anumit model, va prezint mai jos experienta mea legata cu trei modele de imprimante, nu neaparat pe care le-am detinut eu, unele ale unor prieteni care m-au rugat ulterior achizitionarii imprimantelor sa le caut "cartuse ieftine".

Un prieten si-a luat un HP D1660, convins fiind de pretul acesteia, undeva la 130-140 de RON. S-a lasat usor convins si de vanzator, care i-a spus ca, cartusele pot fi reumplute, costul de reumplere fiind sub 10 RON. Perfect adevarat. Ce nu i-a spus si a constatat prietenul meu ulterior e ca chipul cartuselor se poate arde dupa doua, trei umpleri si ai nevoie din nou de cartuse noi... Costuri? Un cartus alb-negru plus unul color pentru aceasta imprimanta fac impreuna cat imprimanta.

O alta prietena si-a luat un Canon, Pixma IP1600. Iarasi a ascultat de vanzator care a insistat pe faptul ca imprimanta merge si cu cartuse compatibile, produse de terti si ca acestea pot fi reumplute. Urmarea? Aceeasi. Daca nu s-au ars cartusele, acestea fie s-au infundat fie au inceput sa curga. Cartusele compatibile nu sunt cu nimic mai ieftine decat cele originale, pot contine eventual un pic mai multa cerneala.

Ajung acum si la experienta pozitiva.Imprimanta cartuse ieftine Fara sa-i vreau sa ii laud, cei de la Epson au facut o treaba buna cu seriile BX, DX si SX a imprimantelor si multifunctionalelor produse de ei. In cazul meu, m-am orientat spre un multifunctional Epson SX 110. Costul? Undeva intre 180 si 200 de RON. Avantajul? Cartuse compatibile care costa 6 lei (da, ati citit bine, 6 lei) care nici nu merita reumplute. Se termina il arunc (pardon, il duc la un centru de colectare a deseurilor non menajere ca sa fiu si eu "green"). Si daca mai tin cont si de faptul ca se gasesc astfel de cartuse la cateva magazine online, nu pot decat sa ma bucur de alegerea facuta.

Nu am vrut ca postul de fata sa fie in favoarea unui anumit brand. Doar sa va relatez experienta mea legata de imprimante si cartuse cat mai ieftine. Atentie! Toti producatorii recomanda cartusele originale. Caz in care costurile de intretinere ar fi cam aceleasi.

V-a placut postul? Fiti sociabili si dati mai departe pe reteaua de socializare preferata.

marți, 16 noiembrie 2010

Criptare si decriptare cu MD5

Azi navigam pe site-ul Emag si din intamplare am ajuns in sectionea echipamentelor Voice over IP. Mi-au cazut ochii pe un Linksys Internet Phone Adapter, curios fiind de specificatiile lui tehnice. Am aflat printre altele cu stupoare ca suporta "Criptare prin MD5". E a nu stiu catea ora cand aud expresia asta total gresita. MD5 nu e algoritm de cripate, e algoritm de hashing. Algoritmii de hashing primesc un sir lung de octeti si pe baza lor genereaza unul mai scurt. MD5 nu face criptare din cel putin doua motive: orice algoritm de criptare are unul echivalent de decriptare, ceea ce MD5 nu are. Nu are ceea ce se cheama cheie publica, privata, secreta de care vreti voi si care e folosita in algoritmii de criptare. Deci, pentru ultima data, MD5 nu e algoritm de criptare, nu face criptare. Ca are aplicatii in criptografie e altceva.

vineri, 12 noiembrie 2010

Cum sa castigi la pariuri?

Se poate castiga la pariuri? Cum sa castigi la pariuri? O singura intrebare sub diverse forme pusa din ce in ce mai des pe google. Evident explozia de astfel de interogari pe google este legate si de oferta si publicitatea din ce in ce mai agresiva a site-urilor de pariuri online. Si ca sa si raspund la intrebare, probabil se poate castiga. Daca ai un doctorat in statistica si probabilitati. Altfel, daca speri ca vrei trai din asa ceva renunta, sunt bani aruncati pe fereastra.

Fenomenul pariurilor online urmeaza tendinta ultimilor 20 de ani de a exploata situatia precara si nivelul de trai scazut a romanilor. La inceput a fost Caritas-ul. Dupa, au fost jocurile televizate de tip bingo, care acum odata cu criza au prins din nou. Si mai tarziu in timp, au fost fondurile de investii. Pariurile online mi se pare ca urmeaza firesc aceasta tendinta, aceea de a exploata speranta romanilor in obtinerea unui venit relativ usor la indemana oricui.

De ce au prins site-urile de pariuri online asa de bine? Piata din vest era suprasaturata. Casele de pariuri au gasit la noi un teren propice si o piata care nu era exploatata la maxim. Daca nu stiati, cel putin in mediul urban, Romania sta mult mai bine in ceea ce priveste oferta de conectivitate la Internet decat multe tari din vest, oferta privita din perspectiva raportului pret / viteza. In plus, data fiind si criza, conditiile au fost ideale pentru toate site-urile de pariuri online spre a se impune si la noi.

Nu o mai lungesc. Si daca vreti sa si raspund la intrebarea din titlu, mai bine v-ati cauta un job stabil.

miercuri, 10 noiembrie 2010

Orange, Internet-ul si Facebook-ul

Titlul vroiam sa sune a "Profetul, aurul si ardelenii". Nu stiu daca mi-a iesit. Azi din intamplare am intrat pe site-ul orange. Cat de stupizi pot fi unii. Pe prima pagina era o reclama mare la Samsung Galaxy Tab. Cica suporta, citat de pe site "internet si retele sociale". In primul rand am ce am cu cei ce scriu Internet cu i mic. Din acelasi motiv am scris si eu orange cu o mic... In al doilea rand, oare precizarea "retele sociale" era absolut necesara? De parca s-ar exclude una pe alta. Probabil un sociolog ne-ar tine o teorie cum ca retelele sociale nu s-au nascut odata cu Internetul, dar retelele la care se refera cei de la orange in expresia de mai sus sunt sigur dependente de Internet. Acuma, ma intreb daca tableta asta minune de nu stiu cate sute de euro la un abonament de cativa zeci de euro suporta "retele sociale" si fara Internet?

joi, 4 noiembrie 2010

Diferenta dintre Internetul mobil si Internetul pe mobil

Stiti care e diferenta dintre Internetul mobil si Internetul pe mobil? Vorba bancului. Diferenta e un "pe". Serios acum, mi se pare ca operatorii de telefonie mobila abuzeaza uneori de naivitatea consumatorului. Termenul "Internet pe mobil" e o blana inventata de ei. Si evident nu e Internet mobil.

Ca sa explic diferenta, ar trebui sa intelegem mai pe larg ce inseamna aplicatii in Internet. Aplicatiile in Internet sunt ceea ce folosim noi cu toti zilnic: Web-ul (sau World Wide Web-ul cum preferati), posta electronica, mess-ul, torrentele, DC-ul si multe altele. Toate aceste aplicatii in Internet se bazeaza pe asa numitul model client-server si folosesc pentru comunicare o multime de protocoale, cel mai cunoscut fiind HTTP-ul folosit la World Wide Web. Un alt protocol de care poate ati auzit se numeste DNS. Aceste protocoale in numar de cateva sute, poate chiar mii se bazeaza pe doua protocoale de nivel putin mai scazut numite TCP si UDP care la randul lor se bazeaza pe protocolul numit IP (Internet Protocol) - de unde si expresia adresa IP. De fiecare data cand stam pe net generam trafic prin unul sau mai multe dintre aceste protocoale. Din diverse motive, deseori provideri de Internet filtreaza anumite protocoale. Un exemplu clasic este RDS-ul care filtreza protocolul SMTP folosit pentru posta electronica pentru a preveni trimiterea de spam-uri de pe calculatoarele infectate. Putem privi operatori de telefonie mobila drept furnizori de servicii de Internet mobil. Numai ca, pentru a limita cantitatea de trafic generata care altfel le-ar sufoca reteaua, operatori de telefonie mobila filtreaza majoritatea protocoalelor prin care o aplicatie de pe mobil poate dialoga cu altele din Internet. De fapt, singurele protocoale nefiltrate sunt DNS-ul si HTTP-ul, insa si comunicarea prin acesta din urma sa face prin Intermediul unui proxy (un fel de server intermediar). Printre altele rolul acestui proxy e sa introduca un nivel suplimentar de filtare. Practic, cam ce putem face de pe mobil e sa navigam (adica sa folosim protocolul HTTP) prin intermediul unui proxy. Adica mai pe scurt "WAP" sau Internet pe mobil (de WAP a auzit toata lumea). Aceasta filtrare a protocoalelor practicata de operatorii de telefonie mobile e oarecum acoperita si de faptul ca pe mobil, oferta de aplicatii e mai scazuta (si implicit nevoia de comunicare prin diverse protocoale a acestor aplicatii scade) dar si de faptul ca foarte multe aplicatii folosite initial in Internet incep sa fie "orientate Web", adica sa comunice prin HTTP - de aceea ne putem citi e-mailul in browser, browser care comunica cu serverele de la yahoo sau gmail prin HTTP. Internetul mobil pe de alta parte presupune accesul nerestrictionat la Internet prin oricare protocol. Si evident disponibilitatea ca accesul sa se face de pe un laptop. Pentru a face diferenta dintre cele doua tipuri de trafic (evident pentru a le masura si taxa diferit), providerii de telefonie mobila folosesc frecvent doua APN-uri (Access Point Name) diferite pentru fiecare tip de trafic. De obicei traficul realizat ca "Internet pe mobil" e mai ieftin. Celalalt, mai scump. 1€ per mega? Si iarasi uit in gand de cei sapte ani de acasa.

In final, va spun un secret. Orice Internet pe mobil se poate transforma cu putine "abilitati creative" in Internet mobil...

miercuri, 3 noiembrie 2010

Wallpapere cu castelul Peles



Dupa cum v-am povestit, weekendul trecut s-a lasat cu o vizita la castelul Peles din Sinaia. Din seria de fotografii facute am selectat una pe post de wallpaper si am adaptat-o la diferite rezolutii mai des intalnite. Sper sa va placa. Am surprins castelul intr-o zi senina iar nuantele ruginii ale toamnei sunt superbe. Aparatul foto, evident DSLR Nikon, din pacate cu obiectivul standard, dar eu spun ca poza e reusita. Mai jos gasiti linkuri spre imagini la rezolutii mai mari.

marți, 2 noiembrie 2010

Cum imi securizez PC-ul?

Internetul e o jungla. Din pacate multi cad victime si putin stiu sa se protejeze desi e atat de simplu daca sunt urmate niste reguli de baza. Doar patru reguli, atat:

  • update-uri (ale sistemului de operare, ale browserului, etc);
  • antivirus & antispyware;
  • firewall;
  • nu instalez si nu rulez executabile aiurea.

E atat de greu? Sistemul de operare mi le ofera pe primele trei. Windows-ul are firewall, nu va fie lene sa puneti update-uri la Windows (stiati ca mai sunt utilizatori care in 2010 mai folosesc Internet Explorer 6?), iar pentru cine nu stie Microsoft ofera gratis un antivirus beton care printre altele nici nu mananca multe resurse si nu simtiti ca se taraste sistemul cu el instalat. Ii spune Microsoft Security Essentials si este disponibil aici

Ce inteleg prin aplicatii aiurea? Free smileys with sound spre exemplu. La ce va trebuie? Ace mega codec pack, K-Lite codec pack la ce va trebuie? Aveti Videolan care deschide orice fara nici un codec, e si gratis si open source. Gasiti un program de generat seriale pe net si vreti sa-l rulati? Abtineti-va. Sau rulati-l pe calculatorul vecinei.... Dupa mine singurele programe pe langa sistemul de operare care sunt necesare utilizatorului mediu sunt: Office, Total Commander, Winamp, Videolan, Acrobat Reader, Firefox sau Chrome, Yahoo Messenger. Atat. List closed! Poate doar un client de torrente. Dar am zis ca nu incurajez pirateria pe blog.

luni, 1 noiembrie 2010

Ospitalitatea la romani

Am fost in weekend la Brasov. Imi era dor sa hoinaresc prin tara cu masina. Weekendul a fost super cu exceptia inerentilor cretini care sa angajeaza in depasiri pe contrasens.

Voi unde mancati in Brasov? Evident (alta inertie poate) am fost dus de niste prieteni la Sergiana. Mancarea ok, preturile asa si asa dar servirea dezastru. Si nu ma leg de faptul ca chelnerul nu si-ar fi facut bine treaba, ci la faptul ca nu facea fata. 20 minute pana sa-ti aduca meniul, alte 15 pana sa-ti ia comanda, o jumatate de ora pana sa ti-o aduca. Noroc ca am fost inspirat si am cerut nota cand ne-a adus si desertul... Am salvat astfel 20, 30 de minute intre doua treceri consecutive ale chelnerului prin zona.

Altceva ce mi s-a parut stupid in Brasov. Sambata pe la pranz cautam un alt restaurant, nu unul anume ci primul ivit in cale langa care sa se poata si parca. Evident, trebuie procedat in sens invers. Prima data gazesti parcare si apoi cauti restaurantul. Gasesc parcare, era weekend, poate din asta era liber. Peste tot din trei in trei metrii tablite cu mesajul aproximativ: "Nerespectarea marcajelor poate duce la ridicarea autovehiculului" conform nu stiu carei hotarari a consililului local. Bine ba, am inteles. Mai bine spuneti-mi cat costa ora de parcare, intre ce ore se plateste, daca se plateste si in weekend si de unde imi iau tichetul ala nenorocit de parcare. Nici vorba de asa ceva. Am intrebat un alt sofer care mi-a spus ca tichetul il iau de la "parcomat" (realy?) si ca se plateste si sambata pana la nu stiu ce ora. Am batut un sfert de ora strada in sus si in jos dupa un "parcomat" nici vorba de asa ceva si evident doamna de la gogosarie nu avea habar de asta. Am renuntat in cele din urma, m-am urcat in masina si dupa trei minute am gasit un restaurant destul de elegant cu terasa si personal destul de amabil. Problema cu parcarea mi-am rezolvat-o urmand instinctul de turma, in fata restaurantului pe strada erau parcate si alte masini, desi nu erau parcari delimitate. Evident unde parcheaza altii parchez si eu. Restaurantul se numeste Nash, e pe A.I. Cuza, 14, poate si daca suntenti din Brasov nu il stiti, dar oricum merita sa-i dati o sansa. Avea si terasa si tinand cont de sfarsitul lunii octombrie am profitat sa mai mancam o data in aer liber.

Abia acum ajung la faza pentru care m-am hotarat sa scriu postul de fata. Sambata ne-am hotarat sa mergem sa vizitam castelul Peles. A fost o zi insorita de sfarsit de octombrie si era ocazia ideala. Ajungem in Sinaia, trag pe dreapta in prima parcare gasita libera, desi ma asteptam sa fie un pic mai greu de gasit. Vis-a-vis de parcare "o doamna" matura de zor in fata unui hotel-restaurant asteptandu-si pe semne clientii. Dau binete cum m-a invatat mama in cei sapte ani de acasa si intreb frumos in ce parte e castelul si cat e pana la el pe jos... Raspunsul ei pe mine m-a socat, va las pe voi sa reactionati cum doriti: "Dar la mine ce consumati daca va spun?" Brusc, in gand doar, am uitat de cei sapte ani de acasa...

Ca sa termin totusi optimist urmatorul post va contine niste fotografii ale castelului in toata splendoarea culorilor toamnei la sfarsit de octombrie...