vineri, 9 august 2013

DSLR second hand - ce trebuie sa stiti inainte de a cumpara unul

DSLR second handUna dintre intrebarile adreate de mai multi cunoscuti dar si cititori ai articolului Cel mai bun DSLR era legata de achizitionarea unui DSLR second hand si de ce anume trebuie verificat la achizitionarea unui astfel de aparat foto second hand. Pretul DSLR-urilor entry level este destul de mic, iar a unuia second hand din aceasta categorie si mai scazut. Un astfel de aparat este foarte tentant pentru cei cu buget scazut care doresc sa se initieze in tainele fotografie dar nu doresc sau nu au posibilitatea alocarii unui buget ridicat pentru achizitionarea unuia.

Daca aveti emotii la achizitionarea unuia si verificarea acestuia vi se pare prea complicata, pentru a nu va risca, puteti apela la un magazin specializat in aparatura foto in oferta caruia puteti gasi si aparate foto DSLR second hand. Spre exemplu, cei de la F64, au aici in oferta astfel de aparate, in plus ofera si garantie aparatului (chiar daca aparatul e iesit din garantia oferita de producator).

Pe scurt, ce ar trebui sa verificati daca doriti sa achizitionati un DSLR second hand:
  • in primul rand sa fie bine ingrijit, sa nu aiba urme evidente de socuri, lovit, scapat pe jos, etc. Verifcarea tuturor butoanelor, functionalitatea aparenta a aparatului.
  • incercati cateva poze, eventual si in rafala. Examinati pozele sa arate relativ ok, sa nu apara urme ciudate in ele (spre exemplu de la senzor zgariat).
  • numarul de cadre. Se face o poza si se verifica aceasta informatie cel mai simplu cu ajutorul site-ului www.myshuttercount.com. Daca e pana in 30 de mii e relativ ok, peste 60, 70 de mii e cam forjat.
  • provenienta, sa nu fie furat: sa fie insotit de o factura chiar daca e iesit din garantie, eventual si de alte accesorii originale (cd, cabluri, cutie, ambalaj).
  • daca vine si cu un obiectiv, aparatul impreuna cu obiectivul sa faca focus corect, pentru asta sunt necesare tot cateva poze de test. Zgarieturile fine de pe o lentila a obiectivului sau eventual praf din obiectiv nu influenteaza calitatea imaginii (din acest punct de vedere sunt probleme daca praful sau zgarieturile apar pe senzorul aparatului).
As evita DSLR-urile din gama pro sau semi-pro achizitionate de la un fotograf profesionist. Cu siguranta, s-a tras cu ele la greu. M-as orienta mai degraba spre DLSR-urile entry level folosite de fotografi amatori. Unii le vand fie pentru ca sunt plictisiti si considera un astfel de aparat "prea greu" sau "prea complicat" (multa lume crede ca odata cu achizitionarea unui DSLR fiecare poza va semana cu cea de pe coperta National Geographic) iar alii le vand pentru ca vor sa se orienteze spre unul mai nou din clasa imediat superioara.

V-a placut postul? Fiti sociabili si dati mai departe pe reteaua de socializare preferata. Astept cu interes intrebarile si comentariile voastre legate de achizitionarea unui DSLR second hand.

miercuri, 20 februarie 2013

Canon EOS 650D

Am fost acuzat uneori ca in mai toate articolele dedicate fotografiei vorbesc prea mult de Nikon si prea putin de Canon. Nu vreau sa scriu un articol tehnic, mai degraba vreau sa impartasesc cititorilor din emotia vizionarii unui spot publicitar cum de mult nu am mai vazut.

Spotul este la EOS Rebel T4i, acesta fiind numele sub care Canon comercializeaza in SUA modelul care in Europa este cunoscut ca  EOS 650D. In Romania este disponibil aici.

Daca va place spotul, fiti sociabili si dati mai departe pe reteaua de socializare preferata. Emotia vizionarii merita impartasita si cu prietenii. Un Like sau +1 sunt binevenite.

miercuri, 13 februarie 2013

Cel mai bun obiectiv pentru Nikon

Recent, un cititor al blogului mi-a adresat o intrebare in lungul sir de comentarii al postului Cel mai bun DSLR. Cum cred ca raspunsul poate interesa mai multa lume m-am hotarat sa-i aloc un post dedicat.

Cititorul: "Am si eu o intrebare. Am cumparat cu cateva zile in urma un Nikon D5100 body si nu stiu ce obiectiv sa aleg pentru el. Mentionez ca sunt incepator si as dori un singur obiectiv bun pentru mai toate situatiile. Sunt dispus sa dau pe el maxim 2000-2500 RON. Va multumesc!"

Deoarece m-am lungit cu raspunsul, dar si in ideea ca acesta sa fie util si altor cititori, here it is, intr-un post dedicat:


Trebuie sa intelegeti din start ca un singur obiectiv inseamna sau compromisuri sau limitari, un DSLR prin natura sa permitand schimbarea obiectivelor tocmai pentru a elimina aceste neajunsuri. Aveti mai multe posibilitati, eu va recomand cu caldura sa mergeti pe prima.

1. 16-85 de la Nikon. E cel mai bun zoom standard pe montura Nikon exceptand obiectivele din clasa profesionala (17-55/2.8, 24-70/2.8) care costa in jur de 1300, 1400 de euro. In acelasi timp (nu numai eu spun asta) se bate de la egal cu acestea la calitatea imaginii. Ce nu ofera 16-85 in comparatie cu acestea, e diafragma constanta deschisa pe toata plaja focala si cateva neajunsuri la constructie, faptul ca nu e "weather sealed" spre exemplu (altfel spus ca nu e recomandabil sa trageti cu el pe o ploaie torentiala sau pe o furtuna de nisip in desert). Lipsa unei diafragme deschise pe toata plaja focala nu-l avantajeaza in situatii de iluminare precara (seara spre exemplu) si nu-l recomanda ca obiectiv pentru portrete. Pe langa calitatea imaginii, plaja focala oferita acopera marea majoritatea a situatiilor de fotografie (rar veti simti nevoia sa prindeti mai mult in cadru sau sa faceti zoom la o distanta focala mai mare decat cea oferita). Dupa un timp, (timp in care va familiarizati cu aparatul si cu posiblitatile oferite de un DSLR) puteti sa-l completati cu un prime luminos cum ar fi 50/1.8 (versiunea AF-S, atentie, versiunea AF-D nu face focus automat pe D5100). 50/1.8 il veti putea utiliza cu succes si pentru portrete si in situatii de iluminare precara.

2. 18-105 de la Nikon. Are avantajul unei plaje focale mai ridicate decat 16-85, dar dezavantajul monturii de plastic. Ar mai fi si avantajul pretului, dat fiind bugetul dumneavoastra, puteti din start sa-l completati cu 50/1.8. Montura de plastic e condamnata de multi, riscul principal e acela de a se rupe (daca dati cu obiectivul din neatentie de tocul usii spre exemplu), parerea personala e ca montura de plastic tine "atat" si "asa" cum ai grija de ea. Pe langa montura, eu nu l-as alege nici din considerente optice.

3. Un zoom standard 3rd party de la Tamron sau Sigma, care sa ofere si diafragma constanta pe toata plaja focala: Sigma 17-50mm f/2.8 (dar va depaseste un pic bugetul), Tamron 17-50/2.8 sau Tamron 28-75/2.8 (acesta din urma nu vi-l recomand fiind un pic cam "lung" pe DX - adica uneori nu veti putea prinde in cadru tot cat ati dori). Aici pot intervenii insa alte probleme, obiectivele 3rd party uneori nu exceleaza la controlul calitatii.

duminică, 6 ianuarie 2013

Nikon D5200 sau Nikon D7000

Iarasi mi s-a pus aceasi intrebare de cateva ori intr-un interval relativ scurt: care este cea mai buna optiune intre cele doua aparate: Nikon D5200 sau Nikon D7000?

Nikon D7000 sau Nikon D5200Raspunsul depinde de categoria de utilizatori in care credeti ca va incadrati si de cat de in serios vreti sa luati pasiunea pentru fotografie. Daca va doriti doar un DSLR si atat atunci puteti merge pe D5200. Daca doriti sa faceti intr-adevar o pasiune pentru fotografie si in viitor doriti sa mai investiti in echipamente foto, atunci fara nici o ezitare mergeti pe D7000. Repet si din ce am mai spus in alte posturi, megapixeli mai multi pe senzor de aceasi dimnesiune nu inseamna un avantaj. Viteza procesorului iarasi nu o veti simti, poate doar ISO-ul mai ridicat in conditi de iluminare precara. Ecranul rabatabil prezent la D5200 e util dar in situatii de fotografie foarte rare, poate in 1% din cazuri. Personal eu as inclina in favoarea lui D7000. Cateva din diferentele dintre Nikon D5200 si Nikon D7000 care inclina balanta catre cel din urma:
  • 6 cadre pe secunda la D7000 fata de 5 la D5200;
  • ecranul suplimentar pentru setari;
  • motorul de focus din body (pentru obiective AF-D);
  • vizorul cu pentaprimsa la D7000 cu acoperire 100% a cadrului fata de pentaoglinda la D5200 cu acoperire 95% din cadru;
  • timp de expunere de 1/8000 secunde la D7000 (fata de 1/4000 la D5200);
  • blitul din D7000 poate functiona in commander mode (adica poate declasa alte blituri de la distanta) pe cand cel din D5200 nu;
  • body mai solid in favoarea lui D7000, (datorita aliajului de magneziu din compozitie).
Comparatie intre Nikon D7000 si Nikon D5200Specificatiile complete ale lui D5200 le puteti vedea aici iar pentru D7000 aici. Astept insa comentariile si observatiile voastre legate de care e mai bun? Nikon D5200 sau Nikon D7000?