Una dintre intrebarile adreate de mai multi cunoscuti dar si cititori ai articolului Cel mai bun DSLR era legata de achizitionarea unui DSLR second hand si de ce anume trebuie verificat la achizitionarea unui astfel de aparat foto second hand. Pretul DSLR-urilor entry level este destul de mic, iar a unuia second hand din aceasta categorie si mai scazut. Un astfel de aparat este foarte tentant pentru cei cu buget scazut care doresc sa se initieze in tainele fotografie dar nu doresc sau nu au posibilitatea alocarii unui buget ridicat pentru achizitionarea unuia.
Daca aveti emotii la achizitionarea unuia si verificarea acestuia vi se pare prea complicata, pentru a nu va risca, puteti apela la un magazin specializat in aparatura foto in oferta caruia puteti gasi si aparate foto DSLR second hand. Spre exemplu, cei de la F64, au aici in oferta astfel de aparate, in plus ofera si garantie aparatului (chiar daca aparatul e iesit din garantia oferita de producator).
Pe scurt, ce ar trebui sa verificati daca doriti sa achizitionati un DSLR second hand:
- in primul rand sa fie bine ingrijit, sa nu aiba urme evidente de socuri, lovit, scapat pe jos, etc. Verifcarea tuturor butoanelor, functionalitatea aparenta a aparatului.
- incercati cateva poze, eventual si in rafala. Examinati pozele sa arate relativ ok, sa nu apara urme ciudate in ele (spre exemplu de la senzor zgariat).
- numarul de cadre. Se face o poza si se verifica aceasta informatie cel mai simplu cu ajutorul site-ului www.myshuttercount.com. Daca e pana in 30 de mii e relativ ok, peste 60, 70 de mii e cam forjat.
- provenienta, sa nu fie furat: sa fie insotit de o factura chiar daca e iesit din garantie, eventual si de alte accesorii originale (cd, cabluri, cutie, ambalaj).
- daca vine si cu un obiectiv, aparatul impreuna cu obiectivul sa faca focus corect, pentru asta sunt necesare tot cateva poze de test. Zgarieturile fine de pe o lentila a obiectivului sau eventual praf din obiectiv nu influenteaza calitatea imaginii (din acest punct de vedere sunt probleme daca praful sau zgarieturile apar pe senzorul aparatului).
As evita DSLR-urile din gama pro sau semi-pro achizitionate de la un fotograf profesionist. Cu siguranta, s-a tras cu ele la greu. M-as orienta mai degraba spre DLSR-urile entry level folosite de fotografi amatori. Unii le vand fie pentru ca sunt plictisiti si considera un astfel de aparat "prea greu" sau "prea complicat" (multa lume crede ca odata cu achizitionarea unui DSLR fiecare poza va semana cu cea de pe coperta National Geographic) iar alii le vand pentru ca vor sa se orienteze spre unul mai nou din clasa imediat superioara.
V-a placut postul? Fiti sociabili si dati mai departe pe reteaua de socializare preferata. Astept cu interes intrebarile si comentariile voastre legate de achizitionarea unui DSLR second hand.